Στην έκθεση «Τα Είδωλα του Θανάση Μακρή» παρουσιάζονται έργα, τα οποία ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, στις 19:30 – 21:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2023.

Στη νέα σειρά έργων του ο Θανάσης Μακρής αναμετριέται με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματά του, αποτυπώνοντας στον ζωγραφικό καμβά τον εσωτερικό του κόσμο. Τα μοναχικά πλοία που μάχονται σθεναρά με τα θηριώδη κύματα πρωταγωνιστούν στην νέα έκθεση του καλλιτέχνη. Ωστόσο, δεν παραλείπει να παρουσιάσει και τα βιωμένα για εκείνον τοπία, με κεντρικό θέμα τα εκκλησάκια.

Όπως αναφέρει και η Λαμπρινή Καρακούρτη στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Το αντικείμενο της θεματογραφίας είτε πλοίο, είτε εκκλησάκι λειτουργεί ως μια διάσταση, της οποίας έχουν αφαιρεθεί το ύψος, το μήκος και η απόσταση και έχει μείνει η εμπειρία του όγκου, της μορφής. Χώρος και φόρμα αλληλοπεριχωρούνται και η χρήση του χρώματος μας οδηγεί στην ουσία του θέματος, τονίζοντας την πρόθεση του ζωγράφου για εσωτερική ζωογόνηση και κατανόηση του φυσικού κόσμου σε όλες τις όψεις του Είναι. Αυτή η κυριαρχία του συναισθηματικού κόσμου σε συνδυασμό με την αφή που ενεργοποιείται από τις ανάγλυφες πινελιές του συμβάλλει στην αυτονόμηση της ζωγραφικής πράξης… Το σύνολο των έργων της παρούσας έκθεσης, καταδεικνύει πως το ζωγραφικό έργο του Θανάση Μακρή δεν επικεντρώνεται στην απεικόνιση στοιχείων της τοπιογραφικής ταυτότητας αλλά στην πρόθεσή του να αναπαραστήσει ένα συγκεκριμένο βιωμένο τοπίο, ζωγραφικά ερμηνευμένο.».