Η ενδέκατη απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω εξελίχθηκε και φέτος σε γιορτή για το ίδιο το βιβλίο. Τη Δευτέρα 12 Μαΐου το Μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε τους φετινούς νικητές της λογοτεχνίας σύμφωνα με το περιοδικό Διαβάζω.

Η ενδέκατη απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω εξελίχθηκε και φέτος σε γιορτή για το ίδιο το βιβλίο. Τη Δευτέρα 12 Μαΐου το Μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε τους φετινούς νικητές της λογοτεχνίας σύμφωνα με το περιοδικό Διαβάζω.

Η εκδήλωση για την απονομή των φετινών λογοτεχνικών βραβείων συγκέντρωσε ανθρώπους από όλους τους χώρους του βιβλίου, αλλά και βιβλιόφιλο κοινό που γέμισε το μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου, Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Μαρία Δαμανάκη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Εύα Μελά, Βουλευτής του Κ.Κ.Ε., Πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι λογοτέχνες Κική Δημουλά, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ρέα Γαλανάκη, καθώς και πολλοί εκδότες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντάς την «γιορτή του βιβλίου αλλά και του δημιουργού».

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο οποίος αρχικά διάβασε τους χαιρετισμούς που απέστειλαν ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι τόνισαν τόσο την αξία της βιβλιοανάγνωσης, όσο και την ανάγκη στήριξης της βιβλιοπαραγωγής μέσα από θεσμούς και πρωτοβουλίες, όπως αυτή του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.

Η τελετή ξεκίνησε με την απονομή του Τιμητικού Βραβείου Προσφοράς στο Βιβλίο, που απονεμήθηκε από τον εκδότη του περιοδικού, Γιώργο Γαλάντη, στον ιστορικό εκδότη και βιβλιοπώλη Δημήτριο Ν. Παπαδήμα, για την πολύχρονη προσφορά του.

Οι βραβευθέντες ανά κατηγορία βιβλίων είναι οι ακόλουθες:

Βραβείο Ποίησης: Γιώργος Γώτης, Χρονογραφία, εκδόσεις Στιγμή. Το βραβείο απένειμε ο Κώστας Στεργιόπουλος, ποιητής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βραβείο Δοκιμίου: Παναγιώτης Μουλλάς, Ο χώρος του εφήμερου: Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα, εκδόσεις Σοκόλη. Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας και πρόεδρος της μίας εκ των δύο κριτικών επιτροπών για τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ.

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Βασιλική Νευροκοπλή (κείμενο), Νικόλας Ανδρικόπουλος (εικονογράφηση), Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται, εκδόσεις Λιβάνη. Το βραβείο απένειμε η Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα παιδικά βιβλία.

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά: Βασίλης Παπαθεοδώρου, Χνότα στο τζάμι, εκδόσεις Κέδρος. Το βραβείο απένειμε η Aντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα παιδικά βιβλία.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ο κύριος Ταυ, εκδόσεις Μελάνι. Το βραβείο απένειμε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, διευθυντής της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Βραβείο Διηγήματος: Νίκη Χατζηδημητρίου, Υποφωτισμένο: Διηγήματα και άλλα, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Το βραβείο απένειμε η Μάρω Δούκα, συγγραφέας.

Βραβείο Μυθιστορήματος: Γιώργος Παναγιωτίδης, Ερώτων και Αοράτων, εκδόσεις Γαβριηλίδης. Το βραβείο απένειμε ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας.

Το βραβείο του ΟΣΔΕΛ: Οι βραβευμένοι εκτός από το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ θα λάβουν και το ποσό των 1.000 ευρώ από τον ΟΣΔΕΛ.

Η κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων ΔΙΑΒΑΖΩ 2008 για την ποίηση, το δοκίμιο, το διήγημα, το μυθιστόρημα και τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα έχει τα ακόλουθα μέλη:

Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, βιβλιογράφος
Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της επιτροπής, κριτικός λογοτεχνίας
Αγγέλα Καστρινάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγγραφέας
Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας
Λευτέρης Παπαλεοντίου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Νικήτας Παρίσης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας.

Ενώ, η κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων ΔΙΑΒΑΖΩ 2008 για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά έχει τα ακόλουθα μέλη:

Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, πρόεδρος της επιτροπής, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Γιώργος Παπαντωνάκης, Επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτρης Πολίτης, εκπαιδευτικός, Λέκτορας στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών.