Σολίστ του Μπολσόι και σπουδαστές της Ακαδημίας του θα συνυπάρξουν στην αίθουσα φίλων της Μουσικής του Μεγάρου σε gala χορού. Ένα σπάνιο γεγονός που γίνεται σε πολύ ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις την Κυριακή 1η και τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009.

Στις παραστάσεις αυτές συμμετέχουν 11 σολίστ του μπαλέτου Μπολσόι και 30 σπουδαστές της Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι. Στο πρόγραμμα θα απολαύσουμε από τα αστέρια – σολίστ αποσπάσματα από το κλασικό ρεπερτόριο στις πρωτότυπες χορογραφίες τους όπως The Flames of Paris, Nutcracker,Don Quixote, Spartacus κ.α. και από τους σπουδαστές – χορευτές της Ακαδημίας το πολύ πρωτότυπο μάθημα – διδασκαλία επί σκηνής και αποσπάσματα από κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο.

Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι ιδρύθηκε το 1764 και είναι από τις μακροβιότερες σχολές στον κόσμο. Η πρώτη τάξη μαθητών της θα μπορούσε να θεωρηθεί ως άμεσος πρόγονος των Μπολσόι.Η παρεχόμενη εκπαίδευση ή αλλιώς Ρωσικό training, στηρίζεται στις αρχές της μεγάλης Ρωσίδας παιδαγωγού Αγριπίνα Βαγκάνοβα (1879 – 1951), η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ρωσικής σχολής μπαλέτου. Το σύστημα της Βαγκάνοβα, είναι φυσική εξέλιξη των παραδόσεων του Ρωσικού μπαλέτου, σε συνδυασμό με τα καλύτερα στοιχεία της Γαλλικής και της Ιταλικής σχολής, δίνοντας έτσι μια ενιαία διδακτική πρακτική.

Η Βαγκάνοβα, έβλεπε τη σκληρή εκπαίδευση του χορευτή, ως βασική προϋπόθεση για την ελεγχόμενη κίνηση του σώματος. Προτροπή της είναι να κρατάμε επαφή με τη ζωή και την τέχνη.

Από αυτή τη Μεγάλη Σχολή, έχουν αποφοιτήσει μεγάλοι χορευτές όπως: Μάγια Πλισέτσκαγια, Ραίσα Στρουτσκόβα, Μαρίνα Κοντρατίεβα, Αικατερίνα Μαξίμοβα, Νίνα Ανανιασβίλι, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Μαρίς Λιέπα, Ίρεκ Μουχαμέντοφ, Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, Νικολάι Τσισκαρίτζε κ.α.

Πρόεδρος της Ακαδημίας σήμερα είναι η Μαρίνα Λεόνοβα.