Οι εφετινοί δέκατοι έκτοι «ΠΛΟΕΣ» του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί τιμούν έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη σε μια επετειακή του εικαστική έκθεση. Πρόκειται για τον ιδιοφυή και ταλαντούχο Κώστα Τσόκλη …

ο οποίος γιορτάζει τα 80 χρόνια του, συνεχίζοντας με ενθουσιασμό να δημιουργεί γνωρίζοντας σε βάθος τους τρόπους να ανανεώνεται διαρκώς, να συγκινεί, να εντυπωσιάζει, να εμπλουτίζει τη στοχαστικότητά του και να ενυδατώνει πάντοτε με πρωτοτυπία την ποιητική του εικαστική γλώσσα, με όποια μέσα και αν επιλέγει κάθε φορά να διαμορφώσει τα έργα ή τα «περιβάλλοντα» του.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 20.00 εγκαινιάζεται στο κτίριο του Ιδρύματος Π.&.Κυδωνιέως μια έκθεση ορόσημο του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο «1930 TSOCLIS 2010…» την οποία θα ήταν πνευματική και αισθητική απώλεια να μην τη δει κανείς.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Τσόκλης έχει αξιοποιήσει τον διαμερισματικό χώρο του κτιρίου, δημιουργώντας μια αναδρομική στη βάση της έκθεση, με τα πιο σημαντικά έργα, που χαρακτήρισαν τη μέχρι τώρα δημιουργική του πορεία. μαζί με αυτά και σε ειδική αίθουσα παρουσιάζει το νέο του έργο-περιβάλλον που πρώτη φορά εκτίθεται.

Η έκθεση δεν αφορά, ωστόσο, μια συνηθισμένη αναδρομική παρουσίαση έργων, καθώς στους τοίχους του κτιρίου θα υπάρχουν επιλεκτικά αποσπάσματα κειμένων απ’ όσα έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια για εκείνον και τη συμβολή του στην τέχνη, τα οποία θα είναι εικαστικά διαμορφωμένα, αποτελώντας τον πλαισιωτικό και ταυτοχρόνως τον οργανικό χαρακτήρα των ενδεικτικών έργων ή των ενοτήτων που αυτά υποδεικνύουν.

Για πρώτη φορά, επίσης, στο μεγάλο κλιμακοστάσιο που ενώνει τους δύο ορόφους του κτιρίου, θα παρουσιάζεται, ως επιτοίχια σύνθεση, η ανέκδοτη αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη, αποτελώντας μέρος διασύνδεσης μιας δυναμικής εικαστικής πορείας που συνεχίζεται.

Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας από τους ελάχιστους εικαστικούς δημιουργούς που έχει ήδη αναγνωριστεί ανεπιφύλακτα και με ενθουσιασμό από τους ειδικούς και το κοινό, έχοντας φυσικά προ πολλού καταξιωθεί, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι ριζοσπαστικός, αντισυμβατικός και ρηξικέλευθος, έχοντας από τα μεταπολεμικά χρόνια και ύστερα αλλάξει καθοριστικά το εικαστικό μας τοπίο, με αισθαντικότητα, σοφία και ευφυΐα.

Πάντοτε πρωτοπόρος, αλλά και με κριτική διάθεση, όχι μόνο προς τα κοινωνικά τεκταινόμενα, αλλά και προς τον ίδιο το ρόλο και τις σημασίες της τέχνης, διαμόρφωσε και συνεχίζει να δημιουργεί αναθεωρητικά έργα που διευρύνουν τον πνευματικό τους ας ορίζοντας, ενεργοποιούν τον στοχασμό και δραστηριοποιούν τη φαντασία μας. Είναι ο καλλιτέχνης, που παράλληλα με όλα τα άλλα, αξιοποιεί με ζωντάνια και ευρηματικότητα όψεις της λιμνάζουσας «παραδοσιακής» μας παρακαταθήκης, χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, άνευρους ευσεβισμούς και ανούσιες γενικευτικές κεφαλαιοποιήσεις.

Τα έργα του είναι υποβλητικά, δραστικά και διαθέτουν αμεσότητα, γεγονός στο οποίο οφείλεται ο εντυπωσιασμός που προκαλούν, ενώ ο ίδιος ο Κ. Τσόκλης ποτέ δεν επαναλαμβάνεται και ουδέποτε καθηλώνεται στα κεκτημένα.

Τα έργα και τα εικαστικά «περιβάλλοντα» που ο θεατής θα παρακολουθήσει στην εφετινή έκθεση του Ιδρύματος, με τίτλο «1930 TSOCLIS 2010…» για τους «ΠΛΟΕΣ XVI», ο Κώστας Τσόκλης παρουσιάζει ως ενιαίο πολύπτυχο, μια διαδρομή στο χρόνο, στον λόγο, στην εικόνα και στον «εαυτό», μέσα από ένα είδος εννοιολογικό και οπτικού δρώμενου, που αφορά σε μια εναλλακτική συνομιλία με τους θεατές, για τα «πράγματα» ουσίας και αλληγοριών της ίδια της ζωής.

Επιμέλεια: Αθηνά Σχινά, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης