Το 2014 «έκλεισε» με την έναρξη της εμπορικής διάθεσης των νέων iPhone 6 και iPhone 6 Plus της Apple. Το 2015, όμως, ξεκινά με το «στρατόπεδο» του Android να έχει περάσει για τα καλά στην αντεπίθεση και ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρός.

Του Δημήτρη Μαλλά


Από τα smartphones που έρχονται άμεσα στην Ελλάδα εκείνο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι άλλο από το Samsung Galaxy S6 Edge. Αν και υπάρχει και η «απλή» έκδοση του S6 που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, η έκδοση Edge είναι αυτή που θα συγκεντρώσει τα βλέμματα των καταναλωτών στις 17 Απριλίου που θα αρχίσει να διατίθεται στα ελληνικά καταστήματα. Ο λόγος είναι ο εντυπωσιακός σχεδιασμός με τις κυρτές άκρες στις δύο πλευρές της συσκευής που είναι από τις πλέον όμορφες που έχουν κυκλοφορήσει, ενώ διαθέτει και εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά (οθόνη Quad HD, 16 megapixel κάμερα, 8πύρηνος επεξεργαστής, μεταλλικό πλαίσιο κ.ά.). Βέβαια, η τιμή για το S6 Edge κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι στα επίπεδα των 850 και άνω ευρώ.

Στα ίδια περίπου επίπεδα από πλευράς τιμής θα έρθει και η συσκευή το σχεδιασμό της οποίας «μιμήθηκε» το S6 Edge. Ο λόγος για το Galaxy Note Edge, το οποίο είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά τώρα έρχεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν Note 4 με κυρτή άκρη, το οποίο είναι επίσης εντυπωσιακό από σχεδιαστικής πλευράς και με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Οι δύο διαφορές μεταξύ του Note 4 Edge και του S6 Edge είναι ότι το πρώτο έχει κυρτή άκρη μόνο στη μία πλευρά ενώ έχει και μεγαλύτερη οθόνη (5,7 ίντσες έναντι 5,1 ίντσες στο S6 Edge).

Πέραν της Samsung, νέα «ναυαρχίδα» φέρνει και η HTC και πιο συγκεκριμένα το One (M9), το οποίο εμφανισιακά είναι σχεδόν ίδιο με τον προκάτοχο του, το One (M8) και πρακτικά ίσως να συμφέρει να αγοράσει κάποιος το προηγούμενο τώρα ειδικά που η τιμή του δεύτερου θα πέσει σε επίπεδα κάτω από τα 500 ευρώ.

Μέσα στον Απρίλιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσουν τα νέα κορυφαία μοντέλα τους, δύο ακόμη γνωστοί κατασκευαστές. Ο ένας είναι η LG που ετοιμάζεται για το λανσάρισμα του G4. Το τελευταίο πέραν του ότι θα είναι μία βελτιωμένη έκδοση του G3 με 8πύρηνο επεξεργαστή και καλύτερη κάμερα (16 ή 20 megapixel), αναμένεται να είναι λίγο …κυρτό, καθώς η κορεατική εταιρεία θα επιδιώξει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο από τις μέχρι τώρα διαρροές από sites όπως το onleaks είναι η οθόνη θα παραμείνει στις 5,5 ίντσες ή θα μεγαλώσει στις 5,7 ίντσες.

Στα μέσα Απριλίου πρόκειται επίσης να ανακοινωθεί το Ascend P8 της Huawei, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κινεζικής εταιρείας και γι’ αυτό αναμένεται να είναι εξαιρετικά πλήρης συσκευής όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, σχετικά όμορφη και το κυριότερο απ’ όλα θα είναι σε τιμή λίγο πιο προσιτή από τον ανταγωνισμό της.

Σε περίπτωση που κινηθούμε σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα, στην ελληνική αγορά θα δούμε άμεσα αρκετές ενδιαφέροντα smartphones. Όπως, για παράδειγμα, το Sony Xperia M4 Aqua. Με τιμή γύρω στα 249 ευρώ και πολύ δυνατά χαρακτηριστικά (οκταπύρηνος επεξεργαστής, κάμερα 13 megapixel), τo νέο smartphone της Sony είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε ένα από τα best seller της μεσαίας κατηγορίας, όντας επιπλέον και αδιάβροχο!

Μία άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι τo Kazam Tornado 348. Η εταιρεία μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστή καθώς είναι νέα, αλλά το συγκεκριμένο smartphone είναι το πιο λεπτό που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά με πάχος μόλις 5,15 χιλιοστά. Η συσκευή έχει οθόνη 4,8 ιντσών και αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως είναι ο 8πύρηνος επεξεργαστής και η κάμερα των 8 Megapixel. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στην τιμή των 279 ευρώ!