Η διάλεξη θα διερευνήσει τη σχέση ψυχολογίας και τέχνης όπως αυτή αναδεικνύεται από τα ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017, με αφορμή τέσσερα σχέδια του Γιώργου Γουναρόπουλου από τη συλλογή του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. Τα σχέδια, που έχουν ως θέμα το φιλί, είχαν δωρηθεί από τον Γουναρόπουλο στον Άγγελο και τη Λητώ Κατακουζηνού όταν έστησαν το καινούργιο τους σπιτικό στην οδό Αμαλίας 4.

Στόχος αυτής της δράσης είναι να δοθεί μια διέξοδος έκφρασης σε αρχέγονες θεματικές του ανθρώπινου ψυχισμού και να ανιχνευτεί το δίπολο «θάνατος-έρωτας» χρησιμοποιώντας ως σημείο εκκίνησης τα 4 φιλιά του Γουναρόπουλου. Τα είκοσι νέα έργα που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διεργασία θα εκτίθενται στο Μουσείο κατά τη διάρκεια της διάλεξης.

Η διάλεξη και η έκθεση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου καθώς προσφέρουν ιδιαίτερες αναγνώσεις στη ζωγραφική του Γιώργου Γουναρόπουλου, ο οποίος ύμνησε τον έρωτα σε μεγάλο μέρος του έργου του.

Συμμετέχοντες δημιουργοί (με σειρά δημιουργικής εκπαιδευτικής διαδικασίας):

Ελένη Πετρίδου, Νένα Σαμιώτη, Αγγελική Δρογγίτη, Ραφαέλα Καβάσιλα, Διονυσία Μοσχωνά, Κωνσταντίνα Παλαιοχωρινού, Εύα Σιάκκα, Έλενα Γούλα, Βίβιαν Μπουτάτη, Μαρκέλα Σπυρλιδάκη, Φανή Πέγιου, Μαρία Αγγελιδάκη, Ματίνα Καράλη, Γιούλη Βαρδιάμπαση, Δήμητρα Ματαλιωτάκη, Ελευθερία Περουλάκη, Εύα Γραβαρία, Μαριάννα Μουριζάκη, Έλενα Βασιλειάδου, Χρύσα Καρκαντώνη.

Πρόγραμμα διάλεξης

18:00 Χαιρετισμός εκπροσώπου του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

18:15 Χαιρετισμός και περιγραφή της δράσης τα 4 φιλιά_art therapy
Έλενα Τονικίδη, εικαστικός/art-therapist, Διευθύντρια Ψυχολογία-Τέχνη

18:45 Διάλεξη: 4 φιλιά εις τη ν_ιοστή
Ντέπη Ρίζου, Dipl.Psych. κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

19:15 Η εμπειρία
Ανοιχτή τράπεζα διαλόγου με τους συμμετέχοντες δημιουργούς

20:00 Λήξη