Η Ομάδα Καλλιτεχνών ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ παρουσιάζει το έργο «13 Ρολόγια» του James Thurber στο θέατρο 3ος Όροφος στη

Θεσσαλονίκη στις 22-23 & 30 Δεκεμβρίου 2010 και από το νέο έτος κάθε Πέμπτη.

Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα του Δεκεμβρίου η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα ζωντανεύει επί σκηνής το μαγικό παραμύθι Τα 13 Ρολόγια του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Τζέημς Θέρμπερ, της μουσικοθεατρικής παράστασης που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό στις πρώτες της παρουσιάσεις.

Το μαγικό παραμύθι «Τα 13 Ρολόγια» του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Τζέημς Θέρμπερ ζωντανεύει στη μουσικοθεατρική παράσταση της Ούγκα Κλάρα. Νέες σκηνικές συνθέσεις και παραλλαγές γνωστών τραγουδιών από το διεθνές ρεπερτόριο ξετυλίγουν μια απίθανη περιπέτεια στον κόσμο των κάστρων, των δράκων και των ξωτικών δημιουργώντας επί σκηνής τα δεκάδες πρόσωπα ενός παραμυθένιου άθλου σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

Ένας παγερός και κακότροπος Δούκας που έχει σκοτώσει το Χρόνο, ένας πρίγκιπας που το όνομα του αρχίσει από Ξ αλλά και δεν αρχίζει, μια πριγκίπισσα πιο λαμπερή από την λάμψη του ήλιου, ένας Γκόλουξ που ξεχνά ακόμα κι αυτά που δεν θυμάται και μια αποστολή ζωής και θανάτου ενάντια στο απόλυτο Κακό, μπλέκονται με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και θεατρική δράση δημιουργώντας επί σκηνής τα δεκάδες πρόσωπα ενός παραμυθένιου άθλου σε μια παράσταση σε μια παράσταση υψηλής μουσικής ποιότητας και σκηνικού θεάματος γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο James Thurber γεννήθηκε στο Οχάιο το 1894. Σε ένα παιδικό ατύχημα έχασε το ένα του μάτι και αργότερα, εξαιτίας της έλλειψης  ιατρικής τεχνολογίας τυφλώθηκε εντελώς.  Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες λόγω του προβλήματος του, και έτσι ανέπτυξε μια δημιουργική φαντασία, η οποία πλημμυρίζει στα γραπτά του.  Ξεκίνησε να εργάζεται ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα The New Yorker το 1927. Η καριέρα του ως σκιτσογράφος ξεκίνησε το 1930 όταν ο εκδότης του βρήκε τυχαία μερικά από τα σχέδια του σε έναν κάδο απορριμμάτων και ενθουσιάστηκε.  Εργάστηκε εκεί με την ιδιότητα αυτή μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Τα «13 ρολόγια» γράφτηκαν το 1950 και τον καθιέρωσαν στην Αμερικανική φανταστική λογοτεχνία, αν και για πολύ καιρό οι κριτικοί δεν ήξεραν που να το κατατάξουν. Το έργο έχει όλα τα στοιχεία του παραμυθιού αλλά χαρακτηρίζεται από οξύτατη παρατηρητικότητα, επιμονή στην ακριβολογία και τη λεπτομέρεια και κυρίως συνετή χρήση της φαντασίας.

Ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Τζέημς Θέρμπερ

Δραματοποίηση και επεξεργασία κειμένου – στίχοι τραγουδιών: Πένυ Φυλακτάκη

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Δημήτρης Σακατζής

Μουσικοί: Λεωνίδας Κυρίδης, μπάσο

Χρήστος Μπάρμπας, πνευστά

Παναγιώτης Μανουηλίδης, κιθάρα

Νίκος Ψοφογιώργος, κρουστά

Έλσα Μουρατίδου, φωνή

Animation: Ίλια Κατσαρίδου