Ενώ μέχρι στιγμής τη συζήτηση για την ελληνική κρίση μονοπωλούν σε μεγάλο βαθμό οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές, η διαΝΕΟσις, το Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po – Paris) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν μια στρογγυλή τράπεζα, η οποία θα προσδώσει θεσμικές, πολιτικές, πολιτισμικές και γεωπολιτικές διαστάσεις στην ελληνική κρίση.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και έπεται της έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Πρεβελάκη Qui sont les Grecs ? Une identité en crise ((CNRS Editions, 2017).

Όπως η ημερίδα στο Παρίσι, έτσι και η στρογγυλή τράπεζα στην Αθήνα θα αποδεσμευθεί από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αναλύσεις. Το γεωγραφικό πεδίο ανάλυσης θα διευρυνθεί και στα εκτός Ελλάδος ζητήματα, ώστε να αναδειχθούν οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ελληνική εσωτερική σκηνή, τους ευρωπαϊκούς (και αμερικανικούς) μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και το μεσογειακό και βαλκανικό γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση θα αναζητήσει καταρχάς στοιχεία για να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι Έλληνες σήμερα, 37 χρόνια μετά από την είσοδο της χώρας τους στην ΕΟΚ. Αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στη συζήτηση για την Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες που φέρουν οι δύο πλευρές, αλλά και το μερίδιο των παρεξηγήσεων και της έλλειψης κατανόησης της κάθε πλευράς ξεχωριστά. Τι διδάγματα πρέπει να αποκομίσει η Ευρώπη από την ελληνική της εμπειρία, ώστε στο μέλλον να αποφύγει να υποπέσει στις ίδιες παγίδες; Η ελληνική εμπειρία, αν αναλυθεί σωστά, μπορεί να προετοιμάζει την Ευρώπη για τον απαραίτητο διάλογο με άλλους πολιτισμούς, με τις νέες πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου που η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί;

Συμμετέχουν:

Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας
Christian Lequesne, Sciences Po-CERI, πρώην διευθυντής του CERI
Pierre Mirel, πρώην διευθυντής επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις
Γιώργος Πρεβελάκης, Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1) και Sciences Po-CERI

Συντονισμός: Μαρία Σαράφογλου, δημοσιογράφος ΑΝΤ1