Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί σε μία συζήτηση με θέμα Η δημοκρατία χθες, σήμερα, αύριο: Κρίση και προοπτικές. Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο Fast Forward Festival 2.

Όλοι σήμερα μιλούν για κρίση της δημοκρατίας. Οι παράμετροί της είναι ποικίλες και πολυεπίπεδες, καθώς αφορούν τη βαθμιαία απομάκρυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από το λαϊκό δημοκρατικό έλεγχο, την αλλοίωση και υπονόμευση των θεσμών αντιπροσώπευσης, την ανισομερή κατανομή δύναμης ανάμεσα στους πολλούς και τους λίγους, την απαξίωση του δημόσιου χώρου, αλλά και τον πολιτικό κυνισμό. Τα επίπεδα εκδήλωσης της κρίσης είναι επίσης πολλαπλά, καθώς από το τοπικό και εθνικό επίπεδο βαίνει προς εκείνο του «δημοκρατικού ελλείμματος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών συνεπαγωγών της παγκοσμιοποίησης. Όσο για τα συμπτώματά της, αυτά περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, την πολιτική αποξένωση, τη διαπλοκή, τον εξτρεμισμό και την ανάδειξη της διαπάλης μεταξύ λαϊκισμού και αντιλαϊκισμού σε αξονικό ιδεολογικό ανταγωνισμό των κοινωνιών μας. Πώς μπορούμε να αποτιμήσουμε την κρίση αυτή σήμερα; Ποια είναι η συνάρτησή της με την οικονομική κρίση; Με ποιον τρόπο εντάσσεται στη διαχρονική πορεία της εξέλιξης και των εφαρμογών του δημοκρατικού ιδεώδους; Έχουμε πλέον περάσει ανεπιστρεπτί σε ένα μεταδημοκρατικό πεδίο; Είναι ακόμα εφικτή η ανανέωση της δημοκρατίας και πώς; Αποτελεί ο λαϊκισμός απειλή ή ενδεχομένως και διορθωτική κίνηση για την αναστροφή της κρίσης της δημοκρατίας;

Colin Crouch: Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουώρικ και εξωτερικό επιστημονικό μέλος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη των Κοινωνιών, Κολωνία («Πώς μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη μεταδημοκρατία;»)

John P. McCormick: Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο («Η σύγχρονη κρίση της δημοκρατίας και η λαϊκιστική οιμωγή»)

Chantal Mouffe: Καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ, Λονδίνο («Ριζοσπαστική δημοκρατία και αγωνιστική πολιτική»)

Επιστημονική επιμέλεια & συντονισμός:
Γιάννης Σταυρακάκης: Καθηγητής Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

H συζήτηση πραγματοποιείται στα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Colin Crouch

Ο Κόλιν Κράουτς είναι ομότιμος καθηγητής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουώρικ και εξωτερικό επιστημονικό μέλος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Κολωνίας για τη Μελέτη των Κοινωνιών. Είναι επίσης αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας στον τομέα των κοινωνικών επιστημών. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στα πεδία της συγκριτικής και της οικονομικής κοινωνιολογίας, αλλά και της σύγχρονης βρετανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Μεταδημοκρατία (Εκκρεμές, 2006), Capitalist Diversity and Change: Recombinant Governance and Institutional Entrepreneurs (2005), Ο περίεργος μη θάνατος του νεοφιλελευθερισμού (Εκκρεμές, 2014), Making Capitalism Fit for Society (Polity, 2013), και Governing Social Risks in Post-Crisis Europe (Edward Elgar, 2015).

John P. McCormick

Ο Τζων Μακ Κόρμικ είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Machiavellian Democracy (Cambridge University Press, 2011), Carl Schmitt’s Critique of Liberalism: Against Politics as Technology (Cambridge University Press, 1997), Weber, Habermas and Transformations of the European State: Constitutional, Social and Supranational Democracy (Cambridge University Press, 2006). Έχει επίσης δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών άρθρων πάνω στην ιστορία της πολιτικής σκέψης, τη θεωρία της δημοκρατίας και το συνταγματικό δίκαιο.

Chantal Mouffe

Η Σαντάλ Μουφ είναι καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, στο οποίο διευθύνει επίσης το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας. Έχει διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά, βορειοαμερικανικά και λατινοαμερικανικά πανεπιστήμια και είναι αντεπιστέλλον μέλος του παρισινού Collège International de Philosophie. Έχει επιμεληθεί τους τόμους: Gramsci and Marxist Theory (Routledge & Kegan Paul, 1979), Dimensions of Radical Democracy: Pluralism, Citizenship, Community (Verso, 1992), Deconstruction and Pragmatism (Routledge, 1996) και The Challenge of Carl Schmitt (Verso, 1999). Έχει γράψει (από κοινού με τον Ernesto Laclau) τη μελέτη Hegemony and Socialist Strategy: Towards a Radical Democratic Politics (Verso, 1985· υπό έκδοση στα ελληνικά από τις εκδόσεις Επέκεινα) και τα βιβλία The Return of the Political (Verso, 1993), Το δημοκρατικό παράδοξο (Πόλις, 2004), Επί του πολιτικού (Εκκρεμές, 2010) και Agonistics: Thinking the World Politically (Verso, 2013).

Γιάννης Σταυρακάκης

Ο Γιάννης Σταυρακάκης σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ανάλυση λόγου στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Εργάστηκε στα βρετανικά πανεπιστήμια του Έσσεξ και του Νόττινχαμ και από το 2006 διδάσκει ανάλυση πολιτικού λόγου και πολιτική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι μελέτες του Ο Λακάν και το πολιτικό (Ψυχογιός, 2008) και Η λακανική αριστερά (Σαββάλας, 2012), ενώ έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη (Εκκρεμές, 2008), Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα (Νεφέλη, 2008), Νεολαία: ο αστάθμητος παράγοντας; (Πολύτροπον, 2008). Τελευταίο του βιβλίο (από κοινού με τον Νικόλα Σεβαστάκη) είναι η μελέτη Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, 2012). Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία» (http://www.populismus.gr).