Οι εκδηλώσεις του φεστιβλαλ Σύρος-Πολιτισμός 2015 συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο. Ακολουθεί το πρόγραμμα από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου 2015.

World Wide Lab

Η Σύρος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φιλοξενεί το Διεθνές Θεατρικό Εργαστήρι – Φεστιβάλ “World Wide Lab”.
Από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2015 στο Θέατρο Απόλλων.
Ώρα έναρξης: 20:00

Σκηνοθέτες από τις Η.Π.Α., την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ταϊβάν επιλέγουν 10 Έλληνες ηθοποιούς και δημιουργούν από κοινού ένα πρωτοπόρο θεατρικό camp 16 ημερών, στους φιλόξενους χώρους του Syros Institute στην Άνω-Σύρο. Τα αποτελέσματα της εντατικής ερευνητικής διαδικασίας και της ομαδικής δουλειάς, θα παρουσιαστούν στο κοινό με τη μορφή τριών παραστάσεων στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.  Οι παραστάσεις αντλούν υλικό από τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, το μύθο της Μήδειας και τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Όλα τα έργα θα έχουν διάρκεια μισής ώρας και θα παρουσιαστούν στην ελληνική γλώσσα.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ιόλη Ανδρεάδη και Jay Stern.
Σκηνοθέτες: Laura Caparrotti, Orly Noa Rabinyan, Chang Nai Wen, Laura Tesman, Jay

Stern, Annie Levy, Evan Cummings, Vidhu Singh, Evan Tsitsias, Jecelyn Yuchia Chang, Esther Jun, Ιόλη Ανδρεάδη.
Μουσική: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Ημερήσιο Εισιτήριο/per day: 10€
(Περιλαμβάνει την παρακολούθηση και των τριών παραστάσεων)
    
Χρωματίζοντας το τραγικό – Γιάννης Δανέλης

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Δανέλη με τίτλο “Χρωματίζοντας το τραγικό”.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην ‘Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Ο Γιάννης Δανέλης με εικαστικές σπουδές στο Λονδίνο και απόφοιτος του θεάτρου Τέχνης ζει και ζωγραφίζει στην Ερμούπολη. Θα παρουσιαστούν δείγματα δουλειάς του καλλιτέχνη,  καθώς και μικρότερα έργα “σπουδές” για μεγαλύτερες συνθέσεις.

Αν ο τραγικός ήρωας είναι αυτός που – ενώ γνωρίζει τη μοίρα του- επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με αυτή, τότε κάθε άνθρωπος είναι ένα τραγικό πρόσωπο, εφόσον θα συγκρουστεί με τον έρωτα και το θάνατο.

Με αφορμή τους τραγικούς ήρωες επιχειρεί να προσεγγίσει το ανθρώπινο ηθικό μεγαλείο. Τον καθημερινό αγώνα για τις ηθικές αξίες που συντελείται με την μετάβαση από την άγνοια στη γνώση για να φτάσει κάθε ανθρώπινο υποκείμενο στην ελευθερία μέσω της κάθαρσης.

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Σεπτεμβρίου – 12 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες λειτουργία: Καθημερινά 18:00-21:30    

Syros Open Art Studios – έκθεση ζωγραφικής

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών και φίλων Κυκλάδων και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, θα πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση με τοπικούς καλλιτέχνες, στα Χρούσσα.

Η προγραμματισμένη Έκθεση Ζωγραφικής “SYROS OPEN ART STUDIOS” που θα πραγματοποιούνταν στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω-Σύρου, από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ακυρώνεται.