Για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει τον καλλιτεχνικό θεσμό «Συνηχήσεις», αυτή τη φορά παρουσιάζοντας έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δωματίου.

Στη φετινή εκδήλωση το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 -και μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση έργων και όπερας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Δεκέμβριο του 2014-, Υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση θα ερμηνεύσουν έργα Ελλήνων συνθετών που έχουν «θεμελιώσει» τους δρόμους της ελληνικής τέχνης και έχουν χαράξει τα διάφορα μονοπάτια της.

Μέσα από την ομορφιά και τη μοναδικότητα της μουσικής δωματίου, αυτού του εξαιρετικά προσωπικού τρόπου δημιουργίας και έκφρασης, 9 ερμηνευτές θα συναντηθούν και θα μας δώσουν το στίγμα του «σήμερα» σε έργα 14 συνθετών, βασισμένα σε αριστουργηματικά κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών, τα οποία θα πάρουν μορφή και θα ζωντανέψουν μέσα από τη φωνή, το πιάνο και τα πνευστά όργανα που έχουν επιλεχθεί για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που δηλώνουν την ελληνικότητα σε συνδυασμό με ματιές σύγχρονες και τεχνοτροπίες της παράδοσης της κλασικής μουσικής, οι συνθέτες σφραγίζουν τους προσωπικούς τους τρόπους δημιουργίας και έκφρασης. Μία παράσταση με στόχο να αναδείξει την ελληνική μουσική, να συμβαδίσει με τα δρώμενα του παρόντος και να δημιουργήσει τον οδηγό για περαιτέρω δημιουργία.

Πρόγραμμα – «Συνηχήσεις 2016»

Υπότροφοι μουσικοί:

Άννα Αλεξοπούλου, σοπράνο

Ζωή Ζενιώδη, πιάνο

Λυδία Ζερβάνου, σοπράνο

Νικόλαος Λαάρης, πιάνο

Έλενα Λαζαρέτου, πιάνο

Αντώνης Μπατσάκης, τενόρος

Βασίλης Πριόβολος, φαγκότο

Μαριάννα Ρηγάκη, σοπράνο

Ελένη Σαββάνη, όμποε

Συνθέτες που θα παρουσιαστούν:

Κωνσταντία Γουρζή

Σπύρος Δεληγιαννόπουλος 

Σπύρος Καζιάνης

Ευάγγελος Κοκκόρης

Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Περικλής Κούκoς

Γιώργος Κουμεντάκης

Κωστής Κριτσωτάκης

Ντίνος Κωνσταντινίδης

Σπύρος Μάζης

Δημήτρης Μηνακάκης

Έλενα Πάπαρη

Μαριάννα Ρηγάκη

Ζάχος Τερζάκης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:

Ζωή Ζενιώδη

Τη μουσική παράσταση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Λίγα λόγια για τις Συνηχήσεις:

Η δημιουργική ενασχόληση με τη μουσική, η συνεύρεση ανθρώπων που εργάζονται για τον άνθρωπο και την πρόοδό του και τέλος, η μετουσίωση χρόνου και τόπου σε στιγμές άχρονες και οικουμενικές χωρίς επιστροφή είναι το ίδιο το νόημα της ζωής. Αυτό είναι οι Συνηχήσεις. Ένας πολιτιστικός θεσμός που στοχεύει στη συλλογικότητα και τη συνεργασία των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Η τέχνη, μέσα από τη διαδραστική λειτουργία της, είναι ένας από τους πιο δυνατούς φορείς εξέλιξης του ανθρώπου. Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τις Συνηχήσεις, δημιουργεί, προχωρεί και φέρνει κοντά ανθρώπους που έχουν λάβει στήριξη και που μπορούν, με ουσιαστικό τρόπο, να εμπνευστούν και να αναδείξουν πολιτισμό, μέσα από την εργασία και τις γνώσεις τους.

Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση:

Με έντονη επιστημονική, πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική δράση, ο Σύνδεσμος αποτελείται από τους Υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 1.900 μέλη –από τους συνολικά 6.000 υποτρόφους – που προέρχονται από τα Προγράμματα Υποτροφιών προς Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς υποτρόφους που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες. Πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Στόχος του Συνδέσμου είναι να προσφέρει έργο σε κοινωνικό επίπεδο μέσω της δραστηριότητας των μελών του, σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της τέχνης και της εκπαίδευσης ανταποδίδοντας έτσι στην κοινωνία ένα μικρό μέρος από τα οφέλη που αποκόμισαν τα μέλη του λαμβάνοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.