Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών(Ε.Π.Κε.Δ.) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συνδιοργανώνουν στις εγκαταστάσεις του Ε.Π.Κε.Δ. στους Δελφούς, Συνέδριο με θέμα : “Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας / Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής”, από Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου έως και Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021. Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821.

Οι συνθήκες αναφοράς στην ελληνική αρχαιότητα που είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν το 1821, είχαν στρέψει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στον ελλαδικό χώρο, σε αναζήτηση πνευματικών, πολιτικών και αρχιτεκτονικών συσχετισμών. Από τα χρόνια του Καποδίστρια τουλάχιστον και δυνάμει ως τις μέρες μας, οι αναφορές αυτές αποτελούν ιδεολογικό έδαφος για την οικοδόμηση του νέου ελληνισμού και όλων των νεωτερικών προβολών του, που συνοψίζει η παλιγγενεσία.

Από την αρχιτεκτονική που επιδιώκει να εκφράσει την ελληνική αναγέννηση ως την αρχιτεκτονική που ξαναγεννιέται σε ελληνική γη, διαμορφώνεται ένα πεδίο πολλαπλών διασταυρώσεων των ιδεών και των πρακτικών που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Το συνέδριο θα αναπτύξει τον παραπάνω προβληματισμό εστιάζοντας σε τέσσερεις κατευθύνσεις:
-τον σχεδιασμό των πόλεων και των υποδομών του ανεξάρτητου κράτους,
-την αναβίωση της αρχαιότητας με έρευνες και ανασκαφές αρχιτεκτόνων που οδήγησαν στην αρχαιολογία,
-την αρχιτεκτονική που ανέλαβε να εκφράσει και οικοδομήσει την ελληνική αναγέννηση,
-την εκπαίδευση στην αρχιτεκτονική που ανέλαβε να διαμορφώσει τους μαΐστορες της παλιγγενεσίας.

Την Τιμητική Επιτροπή του συνεδρίου συγκροτούν η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και ο Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ.

Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν :

Δημήτρης Ησαΐας, Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
Παύλος Καλλιγάς, Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ.
Δημήτρης Κυρτάτας , Ιστορικός – Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Παναγιώτης Τουρνικιώτης , Καθηγητής Θεωρίας Αρχιτεκτονικής – Κοσμήτορας ΣΑΜ ΕΜΠ
Βούλα Τσούνα , Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας UCSB – μέλος Δ.Σ. Ε.Π.Κε.Δ.