Στις 27 & 28 Αυγούστου 2016 εγκαινιάζεται η νέα σειρά συναυλιών Parklife με συναυλίες στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ενώ δεκάδες επιπλέον εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Ο προγραμματισμός των ανοιχτών εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο, προσκαλώντας ακόμα περισσότερους πολίτες να επισκεφθούν το έργο, να το γνωρίσουν καλύτερα και να περάσουν δημιουργικό χρόνο μέσα στους χώρους του. Το πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού (όπως για παράδειγμα Σύμβουλοι Άσκησης και Ευεξίας οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι καθημερινά από τις 06:30 ως 09:30 και από τις 18:30 έως 21:30, μαθήματα yoga κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 19:00 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 08:00 κ.α.), δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες (όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:30 και στις 20:00), κινηματογραφικές προβολές (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00) καθώς και μουσικές συναυλίες.

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, εγκαινιάζεται η νέα σειρά θεματικών μουσικών συναυλιών Parklife που θα παρουσιάζει κάθε φορά διαφορετικά μουσικά στυλ και θα φιλοξενεί καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα με διαφορετικές ηχητικές επιρροές, με στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ μοναδικές εμπειρίες έμπνευσης και δημιουργίας. Ειδικότερα, στο πρώτο Parklife  (27-28 Αυγούστου) που θα φιλοξενηθεί στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ο Παύλος Παυλίδης, ο Βασιλικός, ο Leon of Athens και η Katerine Duska συναντιούνται σε ένα Ακουστικό Σετ και τραγουδούν με όχημα τις φωνές τους απαλλαγμένοι από κάθε τι περιττό, αναδεικνύοντας την υπεροχή της απλότητας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι μικρότεροι επισκέπτες θα  αποδράσουν μέσα από τη ζωγραφική στον μαγικό κόσμο του Μπλε, ενώ οι μεγαλύτεροι επισκέπτες θα δοκιμάσουν τα όριά τους συμμετέχοντας σε δύο συναρπαστικές αθλητικές δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν τόνωση και ευεξία. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κλασικές κινηματογραφικές ταινίες μυστηρίου υπό το φως των αστεριών στο πλαίσιο του προγράμματος Park Your Cinema που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, να λάβουν μέρος στις καθημερινές οργανωμένες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο ΚΠΙΣΝ, καθώς επίσης και να θαυμάσουν από κοντά το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Σπύρο Λούη, μέσα από τη σχετική έκθεση που φιλοξενείται στο ΚΠΙΣΝ.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το Σάββατο 27/8 και την Κυριακή 28/8:

Δραστηριότητες για παιδιά 5-7 ετών

«Από-δραση στο μπλε»: Αυτοσχεδιασμοί στο βαθύ μπλε

Σάββατο 27 Αυγούστου, 10.30 – 12.00| Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ 

Το μπλε του καλοκαιριού θα μας εμπνεύσει!

Το μπλε μας περιβάλλει, μας αγκαλιάζει, μας ηρεμεί, μας δροσίζει, το αναπνέουμε, ζούμε μέσα του.

Αντλώντας ερεθίσματα από τα έργα και το μοναδικό μπλε του Γάλλου καλλιτέχνη Yves Klein, τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους απολαμβάνοντας το δικό τους μπλε.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

*Απαιτείται προεγγραφή στο www.SNFCC.org

Δραστηριότητες για παιδιά 8-10 ετών

«Από-δραση στο μπλε»: Αυτοσχεδιασμοί στο βαθύ μπλε

Σάββατο 27 Αυγούστου, 12.30 – 14.00| Κέντρο Επισκεπτών

Το μπλε του καλοκαιριού θα μας εμπνεύσει!

Το μπλε μας περιβάλλει, μας αγκαλιάζει, μας ηρεμεί, μας δροσίζει, το αναπνέουμε, ζούμε μέσα του.

Αντλώντας ερεθίσματα από τα χάρτινα κολάζ του εικαστικού Παύλου Διονυσόπουλου (Pavlos) με θέμα τη θάλασσα, τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους απολαμβάνοντας το δικό τους μπλε.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

*Απαιτείται προεγγραφή στο www.SNFCC.org

Αθλητισμός και Ευεξία

Rowathlon

Σάββατο 27 Αυγούστου, 19:00 – 21:00 | Στίβος

Δίαθλον με κωπηλατoεργόμετρο και αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων. Αγώνας cross country (ανώμαλος δρόμος σε διάφορα τερέν) μέσα στο Πάρκο και στατική άσκηση κωπηλασίας για 20 λεπτά (distance trial)! Η άσκηση ξεκινά στο ταρτάν του στίβου και η διαδρομή τερματίζει στον Φάρο. Μια ατομική δραστηριότητα που συνδυάζει αθλήματα τα οποία ενεργοποιούν καρδιοαναπνευστικά και μυοδυναμικά όλο το σώμα, και ενισχύουν το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

*Απαιτείται προεγγραφή στο www.SNFCC.org

               

Αθλητισμός και Ευεξία

Hot-Τriathlon | τρέξιμο, κωπηλατική άσκηση εδάφους και επαναλαμβανόμενο τρέξιμο σε σκάλες

Κυριακή 28 Αυγούστου, 19:00 – 21:00 | Στίβος

Το ΚΠΙΣΝ μετατρέπεται σε πεδίο άσκησης σε μια συναρπαστική δραστηριότητα που συνδυάζει τρέξιμο cross country, κωπηλασία, και επαναλαμβανόμενη ανάβαση σκαλοπατιών. Ένα εντατικό πρόγραμμα υψηλού βαθμού δυσκολίας λόγω των συνεχών αναβάσεων σε σκαλοπάτια και των έντονων εναλλασσόμενων προσπαθειών που ενεργοποιούν όλο το σώμα.

Ατομική ή ομαδική δραστηριότητα: μέγιστος αριθμός 2 άτομα ανά ομάδα.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

*Απαιτείται προεγγραφή στο www.SNFCC.org

Θεματικές Συναυλίες / Parklife: The Acoustic Sets

Parklife: The Acoustic Sets

Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Αυγούστου| Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το ΚΠΙΣΝ εγκαινιάζει την σειρά συναυλιών Parklife, ένα αφιέρωμα σε διαφορετικά μουσικά στυλ και ηχητικές επιρροές. Προσκαλώντας το κοινό να το επισκεφθεί, να ταξιδέψει και να ονειρευτεί, το Πάρκο “δανείζεται” για ένα διήμερο μουσικές μελωδίες και φιλοξενεί ποικίλους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, αποσκοπώντας σε μία μοναδική εμπειρία έμπνευσης, φύσης και δημιουργίας.

Παύλος Παυλίδης,  Katerine Duska – Σάββατο 27 Αυγούστου, 20:00

Ο Παύλος Παυλίδης είναι μουσικός, στιχουργός και τραγουδοποιός. Aπό το 1984 ως το 1988 συμμετείχε στο μουσικό συγκρότημα Μωρά στη Φωτιά. Το 1992 δημιουργεί το συγκρότημα τα Ξύλινα Σπαθιά, στο οποίο συμμετέχει ως τραγουδιστής συνθέτης και στιχουργός. Το 2003 μετά την διάλυση του συγκροτήματος Ξύλινα Σπαθιά και αφού έκανε τον δίσκο “Αφού λοιπόν ξεχάστηκα”, δημιούργησε τους B-Movies. O Παύλος Παυλίδης έρχεται να μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εμπλουτισμένο με αρκετά τραγούδια του που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να ακούσουμε στις συναυλίες του, καθώς η επιλογή τους ταιριάζει απόλυτα με την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ύφους. Αξέχαστοι στίχοι και μελωδίες από την παλιά και νεότερη δισκογραφία του, φτάνοντας έως και τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016 με τον τίτλο “Μια Πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο”. Μαζί του στο πιάνο ο Ορέστης Μπενέκας.

Η Katerine Duska, μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής! H χροιά της μας ταξιδεύει στις “μαύρες” φωνές περασμένων δεκαετιών. Μέσα από τoυς στίχους και τη μουσική της, αποκαλύπτει το μουσικό της υπόβαθρο με αφοπλιστικό τρόπο ακολουθώντας Indie-Pop, Neo-Soul και Soulful Pop μονοπάτια παρασύροντάς μας ταυτόχρονα με την μαγευτική σκηνική της παρουσία. Στα live της παρουσιάζει ιστορίες που μιλούν για τον έρωτα, τον δισταγμό και τις άμυνες απέναντι σε αυτόν, τον εσωτερικό διχασμό που προκαλούν στην εποχή μας τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, τα νέα ξεκινήματα και τη νοσταλγία που προκαλούν οι σχέσεις από απόσταση, αλλά και την επιθυμία για ζωή και αξιοποίηση του κάθε λεπτού που περνάει περιγράφοντας εικόνες ενός ιδανικού, ίσως ουτοπικού μικρόκοσμου, ερμηνεύοντας αγαπημένα κομμάτια που την έκαναν να ξεχωρίσει, καθώς και αγαπημένες διασκευές στην ακουστική εκδοχή τους.

Βασιλικός,  Leon of Athens – Κυριακή 28 Αυγούστου, 20:00

Ο Βασιλικός είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του. Τόσο σαν σόλο καλλιτέχνης, αλλά και με το συγκρότημά του Raining Pleasure, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, επηρεασμένος από την ευρωπαϊκή μουσική σκηνή. Κυκλοφορώντας 7 άλμπουμ με τους Raining Pleasure, των οποίων υπήρξε συνθέτης, τραγουδιστής, μπασίστας/ κιθαρίστας και στιχουργός, έχει στο ενεργητικό του μερικά από τα μεγαλύτερα hits των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα. Εκτός από την πετυχημένη πορεία του με τους Raining Pleasure, ο Βασιλικός έχει συνεργαστεί και με αρκετούς σημαντικούς καλλιτέχνες όπως την Ολλανδή ερμηνεύτρια Traincha, την Έλλη Πασπαλά, την Λένα Πλάτωνος, και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μαζί του στο πιάνο και συνθεσάιζερ ο Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος.

Ο Leon of Athens (Τιμολέων Βερέμης), έχει ήδη καταφέρει να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από μεγάλα διεθνή μέσα όπως ο Guardian, οι New York Times και το BBC, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε περιοδείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Η πολυχρωμία του ήχου του, η εικονοπλαστική στιχουργική του, η γνησιότητα της έμπνευσης του έχουν αναδείξει τον Leon ως ένα από τα κύρια ονόματα που έχει εξάγει μουσικά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Λίγο πριν ολοκληρώσει το νέο του πολυαναμενόμενο δίσκο, του οποίου την παραγωγή έχει αναλάβει ο David Kosten (Bat for Lashes), ο Leon μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από νέα κομμάτια και να απολαύσουμε παλαιότερα τραγούδια του, καθώς και ορισμένες αγαπημένες διασκευές.

Υπαίθριες Προβολές Ταινιών / Park Your Cinema

Το ΚΠΙΣΝ εγκαινιάζει, φέτος το καλοκαίρι, έναν δεσμό φιλίας με το κινηματογραφικό κοινό της Αθήνας, με μια σειρά εβδομαδιαίων προβολών κλασικών φιλμ. Στο πρώτο Park Your Cinema, οι κινηματογραφικές επιλογές βασίζονται σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας τις κλασικές επανεκδόσεις. Από τη δεκαετία του ‘30 μέχρι και τις αρχές του ‘70, τα φιλμ που θα προβληθούν -με χρονολογική σειρά- ανήκουν στη μυθολογία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αγαπιούνται και παρακολουθούνται ξανά και ξανά, όπως συνέβαινε από παλιά κάτω από τον αττικό ουρανό. Τα ενδεχόμενα “εγκατάστασης” αυτών των προβολών είναι ανοιχτά, αφού η έκταση του ΚΠΙΣΝ προσφέρει ουκ ολίγες εναλλακτικές τοποθεσίες για να… “παρκάρει” κανείς ένα υπαίθριο σινεμά!

Παρασκευή 26 Αυγούστου, 21:00

Μπαρμπαρέλα / Barbarella (1968) | Αγορά

Σκηνοθεσία: Roger Vadim 

Ποιος μπορεί να σώσει το σύμπαν από τον σατανικό Durand-Durand; Μα, η Barbarella, η βασίλισσα του γαλαξία, φυσικά! Μια από τις πλέον cult ταινίες στην ιστορία του σινεμά του φανταστικού, βασισμένη στην ομώνυμη σειρά comics του Jean-Claude Forest, με τεράστια επίδραση στην pop κουλτούρα (σκέψου το όνομα του συγκροτήματος των Duran Duran, τα κοστούμια του Jean-Paul Gaultier στο «Πέμπτο Στοιχείο», το music video του «Put Yourself in My Place» της Kylie Minogue, τις αναφορές του Prince στο «Endorphin Machine»).

Η Sophia Loren και η Brigitte Bardot αρνήθηκαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η Jane Fonda, ως η σύζυγος του Vadim τότε, δεν θα μπορούσε να πει «όχι», δημιουργώντας μια υπερσεξουαλική και θρυλική κινηματογραφική φιγούρα.

Θεματικά Σαββατοκύριακα: Hitchcock

Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Αυγούστου| Αγορά

Το πρώτο θεματικό Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει την προβολή δύο ταινιών σκηνοθετημένες από το θρύλο της μεγάλης οθόνης, Alfred Hitchcock.

“Το χέρι που σκοτώνει / Shadow of a doubt (1943)” – Σάββατο 27 Αυγούστου, 21:00

Ο αγαπημένος θείος της Τσάρλι επισκέπτεται μετά από καιρό τη γενέτειρά του, όμως, ο ιδιωτικός του βίος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο που ίσως σχετίζεται με την άγνωστη ταυτότητα ενός άνδρα που παντρεύεται πλούσιες χήρες με σκοπό να τις δολοφονήσει και να το σκάσει με τις περιουσίες τους. Από τα πιο έντονα ψυχαναλυτικά θρίλερ του Alfred Hitchcock, σε μακάβριους τόνους του νουάρ και με σαρδόνιο χιούμορ να σχολιάζει κάπως… ερωτικά τη σχέση θείου και ανιψιάς, το φιλμ αυτό έχει τη φήμη της προσωπικά πιο αγαπημένης ταινίας του ίδιου του δημιουργού της! Προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

“Σαμποτέρ / Saboteur (1942)” – Κυριακή 28 Αυγούστου, 21:00

Φωτιά από το χέρι σαμποτέρ σε εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών ενοχοποιεί εσφαλμένα έναν άνδρα που πρέπει να ανακαλύψει τα ίχνη του πραγματικού ενόχου, για το καλό το δικό του και της πατρίδας του, φυσικά. Θρίλερ κατασκοπίας με πολεμικό background, από τα πρώτα έργα που γύρισε ο Alfred Hitchcock στο Χόλιγουντ, μπορεί να μην περιλαμβάνει ονόματα αστέρων στο καστ του, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο μαστορικά παραδείγματα της φιλμογραφίας του, με απίστευτες σκηνές ανθολογίας, όπως την θρυλική κλιμάκωση της συμβολικής σύγκρουσης τυραννίας και δημοκρατίας επάνω στο Άγαλμα της Ελευθερίας!

Επιμέλεια προβολών – Κείμενα: Ηλίας Φραγκούλης

*Με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται στο Κέντρο Επισκεπτών, 30 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Ξεναγήσεις στο ΚΠΙΣΝ

Δευτέρα- Κυριακή, 09.30 – 11.00, 11.30 – 13.00, 17.30 – 19.00, 19.30 – 21.00

Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κοινού που το περιβάλλουν. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν από -.την Αγορά.

Διάρκεια ξενάγησης: 90΄ | Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 25 άτομα

* Απαιτείται προεγγραφή στο www.SNFCC.org

Κύπελλο Σπύρου Λούη / Έκθεση

Δευτέρα- Κυριακή, 09.00 – 22.00 | Υποδοχή Αγοράς

Το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896, εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ. Το ιστορικό κειμήλιο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε δημοπρασία του οίκου Christies όταν διατέθηκε προς πώληση από τον εγγονό του δρομέα. Η απόκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε από την άμεση δέσμευση του Ιδρύματος να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό και να το μοιραστεί με όλους, εκθέτοντάς το μόνιμα στο ΚΠIΣΝ μετά την ολοκλήρωσή του.