Συναυλία με σωλήνες, σπόρους και μπαλόνια στο Γεωπονικό, περίπατος ηχογράφησης στον Υμηττό, αυτοσχεδιασμοί, σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και processing, αλλά και μία συναυλία που διερευνά την ερημιά του σιβηρικού τοπίου, για να κλείσει η αυλαία του Borderline Festival 2018.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 5ης και τελευταίας ημέρας:

18:00

Pierre Berthet | Συναυλία για διάφορα αντικείμενα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο | Κτίριο Διοίκησης | Δωρεάν | παράλληλα με την έκθεση Γεωμετρίες
Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected] (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)

21:00-23:00

Oren Ambarchi και Crys Cole

Inner Space: Siberia (HELM, Moa Pillar και EFTD)

Μικρή Σκηνή | Στέγη | 7 € (κανονικό) – 5 € (μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεA, Συνοδός ΑμεA)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Pierre Berthet | Η καλή θέληση του Αιόλου | Ηχητική εγκατάσταση

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο | Αμπελώνας | Δωρεάν | παράλληλα με την έκθεση Γεωμετρίες
Παρασκευή 20 Απριλίου: 17:00-21:00
Σάββατο 21 – Κυριακή 22 Απριλίου: 12:00-21:00

12:00–17:00

Lawrence English: Radical Listening | Masterclass ηχογράφησης και ακρόασης πεδίου

Στέγη-Υμηττός | Δωρεάν

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected] (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)
συντελεστές

Επιμέλεια: Μιχάλης Μοσχούτης

Διαβάστε περισσότερα

Oren Ambarchi

Ο Oren Ambarchi είναι συνθέτης και πολυοργανίστας με ένα διαρκές ενδιαφέρον για υπέρβαση των συμβατικών ενόργανων προσεγγίσεων. Η δουλειά του εστιάζει κυρίως στην εξερεύνηση της κιθάρας, «ανακατευθύνοντας το όργανο σε μια ζώνη εξώκοσμης αφαίρεσης, όπου δεν είναι πλέον εύκολα αναγνωρίσιμη ως τέτοια. Αντιθέτως, είναι ένα εργαστήριο για εκτεταμένη ηχητική έρευνα» (The Wire).

Τα έργα του Όρεν Αμπάρτσι είναι διστακτικές και έντονες, εκτεταμένες τραγουδιστικές φόρμες που τοποθετούνται στις ρωγμές μεταξύ διαφόρων σχολών: σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και processing· ελεύθερος αυτοσχεδιασμός και μινιμαλισμός· χαμηλότονη, στοχαστική τραγουδοποιΐα· η παραπλανητική απλότητα και οι χρονικές αναστολές συνθετών όπως ο Morton Feldman και ο Alvin Lucier· και η σωματικότητα της ροκ μουσικής, επιβραδυμένη και απογυμνωμένη στις αρχικές της καταβολές, μετά από αφαίρεση και αντικατάστασή της με καθαρό σήμα.

http://orenambarchi.com

Crys Cole

Η Crys Cole είναι Καναδέζα καλλιτέχνης του ήχου, που δουλεύει στα πεδία της σύνθεσης, της αυτοσχεδιαστικής περφόρμανς και της ηχητικής εγκατάστασης. Παράγοντας λεπτούς και ατελείς ήχους μέσα από απτικές χειρονομίες, δημιουργεί δομημένα έργα που κουρδίζουν διαρκώς το αφτί σε διαφορετικούς τόνους. Σκοπός της είναι να αποκαλύψει, αλλά και συγχρόνως να συσκοτίσει, την πολυπλοκότητα φαινομενικά κοινότοπων ήχων και πηγών.

Έχει εκθέσει και παρουσιάσει ζωντανά τη δουλειά της στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Πέρα από τις συνεχιζόμενες συνεργασίες της με τους Αυστραλούς καλλιτέχνες James Rushford και Όρεν Αμπάρτσι, έχει δουλέψει επίσης με τους Keith Rowe, Lance Austin Olsen, Jamie Drouin, Mathieu Ruhlmann, Tetuzi Akiyama, Seiji Morimoto, Jessika Kenney, Tim Olive και πολλούς άλλους. Ηχογραφήσεις της έχουν κυκλοφορήσει από τις εταιρείες Black Truffle, Penultimate Press, Touch, MeGO, caduc, Bocian, Another Timbre και Infrequency editions.

https://cryscole.com

Inner Space: Siberia

Στο “Inner Space: Siberia”, οι συνεργαζόμενοι με την PAN καλλιτέχνες Helm και EFTD (σχήμα που περιλαμβάνει τον αρχιτέκτονα Στέφανο Λεβίδη και την ηθοποιό Σοφία Γεωργοβασίλη) παίζουν από κοινού με τον Ρώσο μουσικό Moa Pillar. Θα ερμηνεύσουν μαζί ένα κομμάτι που διερευνά την ερημιά του σιβηρικού τοπίου, δουλεύοντας με ήχο και φιλμ από προσωπικές τους πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται λήψεις που έχουν γίνει γύρω από το Νοβοσιμπίρσκ και την οροσειρά Αλτάι. Το έργο αυτό ανατέθηκε από το Unsound Festival, με την υποστήριξη του CTM (Βερολίνο) και του Ινστιτούτου Γκαίτε του Νοβοσιμπίρσκ.

Πίσω από το όνομα Helm βρίσκεται ο Luke Younger, Λονδρέζος καλλιτέχνης του ήχου και πειραματικός μουσικός που δουλεύει με ένα ευρύ φάσμα προστιθέμενων οργάνων και αφηρημένων ηχητικών πηγών. Οι συνθέσεις του χτίζουν πυκνά ηχοτοπία που ενσωματώνουν στοιχεία musique concrète και industrial μουσικής, παράλληλα με παραισθησιογόνα drones και διάφορα ακουσματικά φαινόμενα.

https://hhelmm.bandcamp.com

Pierre Berthet

Ο Pierre Berthet θα παρουσιάσει μια εγκατάσταση από αιολικές άρπες (20-22 Απριλίου) και δύο ηχητικές περφόρμανς, στο πλαίσιο της συνεργασίας του φεστιβάλ Borderline με την έκθεση Γεωμετρίες.

Στην ηχητική εγκατάσταση Η καλή θέληση του Αιόλου χρησιμοποιεί αιωρούμενα μεταλλικά δοχεία, συνδεδεμένα μεταξύ τους με σύρμα, τα οποία ενεργοποιούνται ηχητικά από μικρά μοτέρ και πιθανούς ανέμους.

Στην πρώτη περφόρμανς, Galileo (Σάββατο 21 Απριλίου), θα ερμηνεύσει ένα έργο του Αμερικάνου μινιμαλιστή συνθέτη Tom Johnson, σε ένα ιδιότυπο μουσικό όργανο/εκκρεμές.

Στην δεύτερη περφόρμανς Συναυλία για διάφορα αντικείμενα (Κυριακή 22 Απριλίου), θα αυτοσχεδιάσει με τα πιο απίθανα ηχητικά αντικείμενα και κατασκευές. Από τη δεκαετία του ’90 σχεδιάζει και κατασκευάζει ηχητικά αντικείμενα και εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας μεταλλικά και πλαστικά αντικείμενα, νερό, μαγνητικά πεδία, ηλεκτρικές σκούπες, αποξηραμένα φυτά, καθώς και διάφορα υλικά που βρίσκει στη φύση. Ο Μπερτέ έχει σπουδάσει κρουστά με τον André Van Belle και τον Georges-Elie Octors, αυτοσχεδιασμό με τον Garrett List, σύνθεση με τον Frederic Rzewski και θεωρητικά με τον Henri Pousseur.

http://pierre.berthet.be

Field Recording Workshop | Lawrence English: Radical Listening

Οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι σε οποιοδήποτε στάδιο ενασχόλησης με τον ήχο, από αρχάριοι έως πεπειραμένοι στην ηχογράφηση πεδίου, και να έχουν μαζί τους οποιουδήποτε είδους συσκευή ηχογράφησης, από smartphone μέχρι επαγγελματικό εξοπλισμό. Επίσης, καλό είναι να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια για τον περίπατο στον Υμηττό.

Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στη Στέγη, όπου αρχικά θα παρακολουθήσουν το masterclass, διάρκειας περίπου 1-1,5 ώρας, στον χώρο του –3. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν με μικρό λεωφορείο στον Υμηττό, όπου θα πραγματοποιήσουν έναν περίπατο ηχογράφησης με τον Ίνγκλις, διάρκειας περίπου 1,5-2 ωρών. Μετά, θα γίνει ένα κλείσιμο-συζήτηση στο αναψυκτήριο του Δήμου και θα μεταφερθούν ξανά με λεωφορείο στη Στέγη, έως τις 17:00.

Λόρενς Ίνγκλις

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ο Λόρενς Ίνγκλις συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές ηχογράφησης πεδίου διεθνώς. Δουλεύοντας εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο, από την Ανταρκτική έως τις ερήμους της Αυστραλίας και από τον Αμαζόνιο έως την Ιαπωνία, επιδεικνύει με τις ηχογραφήσεις του μια εντελώς προσωπική προσέγγιση, η οποία έχει διαμορφωθεί εξίσου από την τεχνική του, τις θεωρητικές του έρευνες και τις αισθητικές του αναζητήσεις.
Και είναι αυτές ακριβώς οι μοναδικές προσεγγίσεις του στην ηχογράφηση πεδίου που διαμορφώνουν τη βάση του συγκεκριμένου masterclass. Με τον Ριζοσπαστικό Ακροατή (The Radical Listener), ο Ίνκλις καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στις συγκεκριμένες τεχνικές ηχογράφησης και ακρόασης πεδίου που χρησιμοποιεί ο ίδιος στο έργο του.

Αυτό το masterclass έχει παρουσιαστεί σε αναρίθμητα φεστιβάλ και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους στο Unsound (Πολωνία), στο Resonant Forms (Λος Άντζελες), στο Substrata (Σιάτλ), στο Brown University (Ρόουντ Άιλαντ, ΗΠΑ), αλλά και ως διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο (Πορτογαλία), στο Χάρβαρντ (Βοστόνη) και σε πολλά άλλα μέρη.

Ο Λόρενς Ίνγκλις είναι συνθέτης, καλλιτέχνης νέων μέσων και επιμελητής τέχνης, με βάση του την Αυστραλία. Δουλεύοντας σε ένα εκλεκτικό φάσμα αισθητικών αναζητήσεων, ο Ίνγκλις θέτει με το έργο του ερωτήματα σχετικά με το πεδίο, την αντίληψη και τη μνήμη. Διερευνά τις πολιτικές της αντίληψης, μέσα από ζωντανές περφόρμανς και εγκαταστάσεις, για να δημιουργήσει έργα που μελετούν τις λεπτές μεταμορφώσεις του χώρου και ζητούν από το κοινό να συνειδητοποιήσει αυτό που υπάρχει στο άκρο της αντίληψης.

http://www.lawrenceenglish.com


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Oren Ambarchi και Crys Cole


Διαβάστε επίσης:

Borderline Festival 2018 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση