Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2013-14, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τη Στέγη, με δύο συναυλίες το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι οποίες αποτελούν μια ενότητα που εντάσσεται ιδανικά στο προφίλ της Στέγης. Τα προγράμματα εστιάζουν στη μουσική πρωτοπορία στη Γαλλία των αρχών του 20ού και του 21ου αιώνα.

Για την πρώτη από τις δύο συναυλίες της, την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 20.30, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ τον διαπρεπή Έλληνα πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο (ο οποίος εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στην Γαλλία), και υπό την μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, επιλέγει ένα  γοητευτικό πρόγραμμα που κρύβει εκπλήξεις.

Συνδυάζει δύο κλασικά αριστουργήματα του μοντερνισμού, το Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) του Μωρίς Ραβέλ και την σουίτα από «Το πουλί της φωτιάς» του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, με δύο πρωτοποριακές δημιουργίες σύγχρονων συνθετών. Αφιερωμένο στην μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη το έργο “Incompatible(s) IX” του πολυβραβευμένου 36χρονου ‘Έλληνα συνθέτη Νικόλα Τζώρτζη, ο οποίος από το 2002 έχει μόνιμη έδρα στο Παρίσι, γράφτηκε κατά παραγγελία της Κ.Ο.Α. ειδικά γι αυτή την συναυλία και παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση, συνομιλώντας ιδανικά με την σύνθεση «Rage in the heaven city» του 39χρονου Γάλλου δημιουργού Ραφαέλ Σεντό.

Πρόγραμμα

Νικόλας Τζώρτζης (γεν.1978)
Incompatible(s) IX-Hommage a Nikos Mamangakis
(παραγγελία της Κ.Ο.Α., πρώτη εκτέλεση)

Maurice Ravel (1875-1937)
Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) και ορχήστρα σε ρε μείζονα

Raphaël Cendo (γεν.1975)
Rage in the Heaven City

Igor Stravinsky (1882-1971)
Το πουλί της φωτιάς
(σουίτα του 1919)

Σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος