Δεν ξέρω αν έχει όρια η σάτιρα, ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να της βάλουνε.

Η πέμπτη στη σειρά “Συναυλία στο Ραδιόφωνο” είναι αφιερωμένη σε ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και της ελληνικής δισκογραφίας, στο Σατιρικό Τραγούδι. Ο Σατιρικός λόγος έπαιζε πάντα ρόλο σε αυτόν τον τόπο, από την ποίηση μέχρι το θέατρο και το τραγούδι, από την αρχαία κωμωδία μέχρι την επιθεώρηση και το ελεύθερο θέατρο, από το ελαφρό μέχρι το ροκ και το εναλλακτικό τραγούδι.

Ο Σπύρος Γραμμένος, είναι ο κατεξοχήν εκφραστής του Σατιρικού τραγουδιού στις ημέρες μας. Με την δισκογραφία του να κινείται πάντα γύρω από τον σατιρικό λόγο, αναλαμβάνει αυτό το αφιέρωμα και στήνει στην σκηνή του Σταυρού του Νότου μια γιορτή για τον σατιρικό λόγο. Και κάνει γενικό προσκλητήριο.

Φωνάζει από το Ηράκλειο (της Κρήτης) την Βαγγελιώ Φασουλάκη, αρχιτεκτόνισα στο πτυχίο, που την κέρδισε το τραγούδι και από το 2013 ασχολείται ολοκληρωτικά με την μουσική. Από τους Alan Dalon μέχρι τους Γκα-Γκάν, παίζει και διασκευάζει τραγούδια ελληνικά και ξένα πάντα με το στοιχείο της θεατρικότητας και του αυτοσαρκασμού. Για κρουστά έχει δύο τσόκαρα στάνταρ.

Παίρνει τον Μιχάλη Οικονόμου από τα γυρίσματα της σειράς “Τα καλύτερά μας χρόνια” και του προτείνει να τραγουδήσει για πρώτη φορά σε μια μουσική σκηνή. Και εκείνος δέχεται. Παίρνει τον Σταύρο Σβήγκο και του θυμίζει ότι έχει τελειώσει τα Μουσικά Σχολεία πριν γίνει ηθοποιός για να τραγουδήσει, να χορέψει και να παίξει τρομπόνι (βασικά για να παίξει τραμπόνι) και εκείνος δέχεται. Παίρνει την Ναταλί Τσάβεζ για να φέρει την εξωτική καταγωγή της και το υποκριτικό της ταλέντο και εκείνη δέχεται.

Στην πραγματικότητα ο Σπύρος Γραμμένος φωνάζει τους φίλους του και φτιάχνει μια συναυλία ειδικά για το ραδιόφωνο αφιερωμένη στον σατιρικό λόγο. Χωρίς να προσπαθεί να είναι μια ανθολογία, γιατί είναι αδύνατον να συμβεί αυτό μέσα σε 17 τραγούδια. Η συγκεκριμένη συναυλία, βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο στο ραδιόφωνο μόνο, ούτε το τι συνέβαινε στις τιράντες του Σπύρου, ούτε το τι συνέβαινε στο κεφάλι της Βαγγελιώς, στο κιμονό του Σταύρου, στο παπιγιόν του Μιχάλη, στην πλάτη της Ναταλί. Αλλά γι αυτό υπάρχει και το κανάλι μας στο YouTube.

Κυριακή 16 Μαΐου στις 21:00 στον αέρα του Αθήνα 9,84 στους 9,83, αλλά και ταυτόχρονα με εικόνα στο κανάλι μας στο YouTube και στο site μας, το Σατιρικό Τραγούδι στην σειρά των εκπομπών Συναυλία στο Ραδιόφωνο.

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Χρήστος Καλκάνης – κλαρίνο, πλήκτρα
Γιώργος Καρδιανός – κιθάρες
Παρακευάς Θεοχάρης – τύμπανα
Αλέξανδρος Μυλωνάς – μπάσο

Σημειώνουμε πως όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων τηρούν τα μέτρα ασφαλείας/προστασίας και πριν τις ηχογραφήσεις κάνουν rapid test.