Η ΕCΜ, η Μικρή Άρκτος και ο ΙΑΝΟS σας προσκαλούν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 στην παρουσίαση του έργου Μουσική για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων της Κωνσταντίας Γουρζή, που θα γίνει στον Ιανό, με την ευκαιρία της παγκόσμιας έκδοσής του σε CD από την ΕCΜ Νew Series.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η διακεκριμένη διευθύντρια ορχήστρας-συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή και ο Χρίστος Παπαγεωργίου, διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος.

Μια σύντομη ξενάγηση στο έργο της, θα παρουσιάσουν οι μουσικοί:

Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί, Εύα Μοτσίνσκα, βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα, Βασίλης Λύκος, βιολοντσέλο, Λορέντα Ράμου, πιάνο

Με το άλμπουμ Μουσική για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, η Ελληνίδα Κωνσταντία Γουρζή που ζει και εργάζεται στο Μόναχο εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την ECM New Series., «Ποιες να είναι οι ιστορικές αναφορές που συγκροτούν την ταυτότητα της μουσικής από μια συνθέτρια  που γεννήθηκε στη πατρίδα της ρητορικής ενώ συγχρόνως μυήθηκε στον ευρωπαϊκό κονστρουκτιβισμό;» ή ακόμα, «ποιοι απόηχοι του παρελθόντος, ποια θραύσματα μνήμης αποτέλεσαν το γενετικό υλικό για να εξελιχθεί αυτή η μουσική; διερωτάται η μουσικολόγος Ingrid Allwardt στο εισαγωγικό της σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση.

Η ίδια η μουσική δίνει τις απαντήσεις. Με εξαίρεση τη σύνθεση noch fürcht’ ich (1993) οι υπόλοιπες συνθέσεις είναι πολύ πρόσφατες. Το ρεπερτόριο του δίσκου μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μια σειρά από μινιάτουρες για πιάνο, αφιερωμένες σε προσωπικότητες της μουσικής και της τέχνης όπως οι Lachenmann, Kurtág, Raue, Abbado, Barenboim and Rexroth, ενώ ακολουθούν δύο κουαρτέτα εγχόρδων καθώς και έργα για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Η ελληνιδα πιανίστα Λορέντα Ράμου και το κουαρτέτο εγχόρδων Coriolis ερμηνεύουν με ακρίβεια και δημιουργικότητα. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην εκκλησία Himmelfahrtskirche του Μονάχου το 2012, με παραγωγό τον Manfred Eicher.