Σπύρος Σαμάρας (1861 – 1917), ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, ο συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου. Ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ονόματα που έλαμψαν στα ιταλικά λυρικά θέατρα των τελών του 19ου αιώνα. Ένας κερκυραίος μουσικός που «έφυγε» νωρίς, αλλά άφησε πίσω του πλήθος συνθέσεις –όπερες, οπερέτες, ορχηστρικά κ.ά.– τη γοητεία των οποίων ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου μας μουσουργού διοργανώνοντας μια συναυλία-αφιέρωμα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με έναν από τους παλαιότερους μουσικούς φορείς του τόπου μας, τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» (έτος ιδρύσεως 1890), η οποία έχει κερδίσει το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, του Ινστιτούτου Robert Schuman και το χρυσό βραβείο «The World Orchestra Festival 2016» (Βιέννη).

Στη μουσική διεύθυνση του ιστορικού συνόλου, ο Σωκράτης Άνθης. Μαζί τους, η διεθνούς φήμης σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη. Συμμετέχουν η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ (διευθύνει ο Κωστής Κωνσταντάρας, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης τον καλλιτεχνικό συντονισμό των χορωδιών), η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας San Giacomo (διεύθυνση: Antony Ivanov) και η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος» (διεύθυνση: Δήμητρα Καλογεροπούλου).

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συνδυάζονται γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές σελίδες της πλούσιας εργογραφίας του Σαμάρα. Θα ακουστούν ορχηστρικά, χορωδιακά και άριες από τις όπερες Η μάρτυς και Λιονέλλα καθώς και από τις οπερέτες Κρητικοπούλα, Πόλεμος εν πολέμω και Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει τη Βασιλική Καραγιάννη σε τρία έργα για σοπράνο και μπάντα και τον Δημήτρη Αργυρό στη Φαντασία για κλαρινέτο και μπάντα από την όπερα Ιστορία αγάπης. Ακόμη, θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τρεις συνθέσεις για χορωδία και μπάντα του Σαμάρα –αναμεσά τους και ο περίφημος «Ολυμπιακός Ύμνος»–, εμβατήρια, αποσπάσματα από το ορχηστρικό Ανατολικές σκηνές κ.ά.

Ο Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας υπήρξε ο πρώτος έλληνας συνθέτης με τόσο μεγάλη φήμη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν μουσουργό που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους μεγάλους συνθέτες της εποχής του, όπως οι διάσημοι Giacomo Puccini και Pietro Mascagni. Οι όπερές του θεωρούνται το απαύγασμα της συνθετικής του καριέρας, τοποθετώντας τον ανάμεσα στους ιδρυτές της σχολής του βερισμού, ενώ προτιμούνταν συχνά και για το άνοιγμα νέων ιταλικών μελοδραματικών σκηνών. Ο Σαμάρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, αφήνοντας όμως πίσω του ένα τεράστιο μουσικό έργο, η ποιότητα του οποίου αναγνωρίστηκε ακόμη και από τους μεγάλους αντιπάλους του.

Συντελεστές:

Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο

Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ
Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος»
Δημοτική Χορωδία San Giacomo

Καλλιτεχνικός συντονιστής χορωδιών: Κωστής Κωνσταντάρας

Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος»
Μουσική διεύθυνση Σωκράτης Άνθης

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος»