Στην πρωτότυπη σειρά συναντήσεων με το Ergon Ensemble, σειρά έχουν αυτήν την Τετάρτη 9 Απριλίου η φλαουτίστα του συγκροτήματος Χρυσή Δημητρίου, που θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τεχνικές για το φλάουτο και ο γνωστός πιανίστας Χρήστος Σακελλαρίδης, που θα παρουσιάσει το πιάνο και το ρόλο του στη σύγχρονη μουσική εργογραφία.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, στο πλαίσιο της δημιουργικής και καινοτόμας συνεργασίας του με τη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο, υποδέχεται μουσικούς και μουσικόφιλους με σκοπό την μύησή τους στα ηχοχρώματα, τις εκτελεστικές τεχνικές και τη σημειογραφία της σύγχρονης μουσικής, μέσα από το εξαιρετικά πλούσιο ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα.

Ένας-ένας, οι μουσικοί του συνόλου, στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν λόγο και μουσική για να γνωρίσουν στο κοινό στις ιδιαιτερότητες του οργάνου τους και της ευρύτερης οικογένειάς του.

Οι πρωτότυπες αυτές συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για μια ιδιαίτερη, διαδραστική προσέγγιση του μουσικού ιδιώματος της εποχής μας και απευθύνονται σε συνθέτες, εκτελεστές, ενορχηστρωτές, μουσικολόγους, σπουδαστές μουσικής και λάτρεις του ήχου.

Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη 6 Μαΐου με τις παρουσιάσεις του όμποε και του αγγλικού κόρνου από την Χριστίνα Παντελίδου και του φαγκότου από τον Δημήτρη Ντακοβάνο.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μούζας

Βιογραφικά

Χρυσή Δημητρίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φλάουτο με τη Στέλλα Γαδέδη στο Ωδείο Athenaeum, όπου πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί, α βραβείο και χρυσό μετάλιο Athenaeum, ενώ έλαβε με διακρίσεις τα ανώτερα διπλώματα ερμηνείας του Associated Board of the Royal Schools of Music. Επιπλέον, είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών. Ως υπότροφος του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” (υποτροφία Α.Τριάντη) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σπούδασε στο Royal Northern College of Music με τους Peter Lloyd και Anders Ljungar-Chapelon, στην École Normale de Musique στο Παρίσι με τον Pierre-Yves Artaud και τον Devy Erlih και στο Conservatoire National de Région του Στρασβούργου με τον Mario Caroli, αποκτώντας μεταπτυχιακούς τίτλους με διακρίσεις, ανάμεσά τους τα Master of Music in Performance, Diploma in Professional Performance-PPRNCM, Master of Philosophy in Performance, και επίσης παμψηφεί και με τα συγχαρητήρια της επιτροπής τα diplôme Supérieur de Concertiste de flute και diplôme de Spécialisation στο σύγχρονο φλάουτο. Έχει συμπράξει με τη Στέλλα Γαδέδη (διπλό κοντσέρτο με την Ορχήστρα Πατρών το 2002, παράσταση Daydreaming, ΜΜΑ, το 2004), έχει λάβει μέρος στα workshops Ελλήνων συνθετών υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Αντωνίου, έχει συμπράξει με ορχήστρες σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και ακαδημίες σύγχρονης μουσικής. Το 2007 κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύγχρονης ερμηνείας «Valentino Bucchi» στη Ρώμη. Έχει συμπράξει ως σολίστ στην παρουσίαση και ηχογράφηση της όπερας «Study per l intonazione del mare» του Salvatore Sciarrino υπο τη διεύθυνση του Marco Angius (Ρώμη, 2008) και έχει λάβει μέρος στην παρουσίαση της μουσικής του Adriano Guarnieri (Γένοβα, 2009). Επιπλέον, παρουσίασε σόλο ρεσιτάλ στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής «Musica» 2009 του Στρασβούργου, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα σύγχρονης ερμηνείας των σχημάτων Ιctus και Spectra, σε συνεργασία με το Πανεπιστημίο της Γάνδης.  

Χρήστος Σακελλαρίδης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα, συνέχισε στην Ακαδημία “F. Liszt” στην Βουδαπέστη με καθηγητές τους I. Lantos, A. Kemenes  (πιάνο) και  Μ. Gyorgy (μουσική δωματίου), απ’ όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα πιάνου,  σολίστα μουσικής δωματίου και παιδαγωγικής. Κατά την διάρκεια των σπουδών του  ήταν  υπότροφος του  ιδρύματος “Α. Ωνάσης”. Έχει  λάβει  μέρος  σε  σεμινάρια των L. Vlassenko, L. Berman, C. Katsaris, K. Kommerling και R. Jansen (συνοδεία lieder). Έχει δώσει συναυλίες στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Ελβετία, Κύπρος, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Νορβηγία) και έχει λάβει μέρος σε μουσικά Φεστιβάλ (Herrenhausen Kunstfestspiel, Sani Festival, Lydra International Chamber Music Festival κ.α.). Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της H.E.L.E.X.P.O και το 2007 ήταν φιναλίστ με ειδική Διάκριση στον διαγωνισμό για δύο πιάνα “E. Grieg” στο Όσλο.  Έχει ηχογραφήσει  έργα  των  G. Kurtag και G. Ligeti  για το Ουγγρικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση, καθώς και συναυλίες για την E.B.U. Συνεργάζεται με τη σύζυγό του Μπεάτα Πίντσετιτς ως πιανιστικό ντούο, δίνοντας πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως ντούο έχουν παρουσιάσει νέα ή παλιότερα έργα σε παγκόσμια ή πανελλήνια πρεμιέρα, όπως έργα Σκαλκώτα, Στυλιανού, Αντωνίου, Detonni, Feldman κ. ά.

Το Μάιο του 2006 ερμήνευσαν το πιανιστικό μέρος της όπερας του K. A. Hartmann “Wachsfiguren kabinett” υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου στο πλαίσιο της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής. Το 2008 με χορηγία του Ιδρύματος “Α. Ωνάσης” κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά από την εταιρία Irida Classical, με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα για 2 πιάνα. Από τον Ιανουάριο του 2008 είναι καθηγητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, όπου έχει αναλάβει την μουσική προετοιμασία των τραγουδιστών, την διδασκαλία μουσικής δωματίου και την συνοδεία των μαθητών του τμήματος. Eίναι μέλος του Ergon Ensemble από τον Απρίλιο του 2011.