Στις Συναντήσεις με συγγραφείς, που θα φιλοξενούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη στο CAFE του ΙΑΝΟΥ, ο Νίκος Θρασυβούλου θα συνομιλεί με Έλληνες συγγραφείς για το έργο τους και τη ζωή τους και μαζί θα σχολιάζουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας τον άνθρωπο-συγγραφέα.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του στον κάθε καλεσμένο, έως και 3 μέρες πριν από την κάθε εκδήλωση στην ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας της εκδήλωσης ή στο email: magazine@ianos.gr και όλες θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr

Το πρόγραμμα των πρώτων 5 συναντήσεων είναι:

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014, στις 20:30 ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε το 1947 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (το 1981).
Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο – το 1999 για το μυθιστόρημα Ελένη ή ο Κανένας και το 2005 για τη συλλογή διηγημάτων Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι. Επίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2003 για το μυθιστόρημα Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων, με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης το 1987 και με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2006 για το μυθιστορηματικό χρονικό Αμίλητα, βαθιά νερά.

Το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην UNESCO Collection of Representative Works (1994), ενώ το Ελένη ή ο Κανένας διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999).

Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά και αλβανικά.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015, στις 20:30 ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Kαστρί Kυνουρίας. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, όπως και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έχει μεταφράσει αρχαίους Τραγικούς: Τρωάδες, Oρέστεια, Μήδεια. Το 1984 τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου του Φεστιβάλ των Καννών· το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος· το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη· το 2002 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών Πέτρος Χάρης. Το 2008 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στον κλάδο της «Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας» στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.  Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Eστίας.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015, στις 20:30 ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΒΟΣ

Ο Κώστας Ακρίβος έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και ανθολογίες, ενώ πήρε μέρος στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και συνεργάτης σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για θέματα που αφορούν το βιβλίο. Διευθύνει τη σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Μια πόλη στη λογοτεχνία.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, στις 20:30 ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

Γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρχισε να γράφει από το 1969. Το πρώτο της βιβλίο με τα διηγήματα Η πηγάδα το εξέδωσε το 1974.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα Η αρχαία σκουριά, με το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημα Η πλωτή πόλη και με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Αθώοι και φταίχτες. Για το ίδιο μυθιστόρημα τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Balkanika και το βραβείο Καβάφη.

Κείμενά της, διηγήματα και επιφυλλίδες έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες. Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, στις 20:30 ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937.Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αυστρία και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα το 1964. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965με το θεατρικό έργο «Η ιστορία του Αλή Ρέτζο». Μετέφρασε σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως των Μπρεχτ και Γκαίτε. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Νυχτερινό δελτίο».

Ο κεντρικός του ήρωας, αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις στις πωλήσεις. Τα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 20 χώρες.

Το 2011 του απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ρέημοντ Τσάντλερ» στην Ιταλία και « Πέπε Καρβάλιο» στην Ισπανία. Το 2013 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος του περιοδικού POINT στη Γαλλία καθώς και το Μετάλλιο Γκαίτε στη Γερμανία.