Το έργο Συμβίωσις είναι μια σύνθεση μουσικής και λόγου βασισμένη σε επιτύμβια επιγράμματα, που αξιοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να δώσει σύγχρονη ζωή σε αυτά τα συμπυκνωμένα ποιητικά φανερώματα της αρχαιότητας μέσα από τη μουσική σύνθεση του Γιώργου Μπακαλάκου και τις φωνές 61 ερμηνευτών. Μια περιήγηση στην πόλη και τον λόγο των νεκρών που μεταμορφώνει τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας σε ζωντανό σκηνικό, όπου φιλοξενείται μια παράσταση φωνών.

Τα επιτύμβια επιγράμματα, οι μικρές έμμετρες ιστορίες ζωής που διαβάζουμε πάνω στα αρχαία μνήματα, αποτελούν ταυτόχρονα σημεία μεταθανάτιας τεκμηρίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης και ποιητικές απόπειρες διαχείρισης της απώλειας. Στην εποχή μας, που ο θάνατος αποτελεί καθημερινή είδηση και οι κάτοικοι της αόρατης πολιτείας των νεκρών πληθαίνουν διαρκώς, τα μηνύματα από την άλλη όχθη της ύπαρξης ή ορθότερα από την άλλη χρονικότητα, αποκτούν μια ιδιάζουσα σημασία.

Μέσα από τον λόγο, τη μουσική, και το βίωμα του ενεργοποιημένου αρχαιολογικού τοπίου, η εγκατάσταση Συμβίωσις θα επιτρέψει στα επιτύμβια επιγράμματα να ξαναβρούν τη φωνή τους και να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς, χιλιάδες χρόνια μετά τη σύνθεσή τους και με τον τρόπο ακριβώς που ήταν προορισμένα να το κάνουν.

Ο αναγνώστης θα δανείσει τη φωνή του στον νεκρό και για μια στιγμή το παρόν και το παρελθόν θα συναντηθούν. Τα χαμένα πρόσωπα θα μας πουν την ιστορία τους, θα μας πουν όσα πρόλαβαν να δουν. Και κάπου εκεί προσδοκούμε να υπάρξει το άνοιγμα. Το δικό μας άνοιγμα σε μιαν άλλη σχέση με το θάνατο. Με το τρόπο αυτό η εγκατάσταση Συμβίωσις βοηθά ώστε να επιτελεστεί μια «τελετή ενσυναίσθησης» για τον επισκέπτη. Μια συμβίωση ζωντανών και νεκρών, αρχαίου κόσμου και τεχνολογίας, μουσικής και λόγου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νικόλας Χανακούλας
Έρευνα – Μετάφραση: Νίκος Μανουσάκης
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Μπακαλάκος
Τεχνικοί ήχου: Μάνθος Μαραβελάκης, Διονύσης Μανουσάκης

Σχεδιασμός Εντύπων: CHANIA SOUND UNGRAPHICS
Εκτέλεση Παραγωγής: Ιώ Ασηθιανάκη
Συντονισμός Παραγωγής: Γιαλένα Κλειδαρά
Οργάνωση Παραγωγής: APPARAT ATHEN

Με την ευγενική συμμετοχή 61 πολιτών και επισκεπτών του Δήμου Χανίων:

Ειρήνη Αβερκάκη, Μάνος Αβερκάκης, Ιώ Ασηθιανάκη, Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Φανή Γεωργακάκη, Μαρία Γιαννικάκη, Κωνσταντίνα Γλυμιδάκη, Γιώργος Γραμματικάκης, Γιάννης Δοξαστάκης, Μαρία Θεοδωρίδου, Όλγα Θεοφανοπούλου, Στελλίνα Ιωαννίδου, Αιμίλιος Καλογερής, Δημήτρης Καπουράνης, Ντένια Καραβασιλειάδη, Βάλια Καράγιωργα, Βασιλική Καρυστινού, Άρια Κασαπάκη, Άκης Κασιωτάκης, Θωμαΐς Κλωθάκη, Ξανθή Κόντου, Δημήτρης Κοτζαμπασάκης, Κλειώ Κουτσουριδάκη, Λάμπρος Κωνσταντέας, Βένια Κωστοπούλου, Άρης Λάσκος, Γκρέτα Λέκα, Ειρήνη Λουκιανού, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Δήμητρα Μάζη, Νίκος Μανουσάκης, Κατερίνα Μαντίλ, Μαρία Μαρίνου, Ρούσσα Μαρκάκη, Μανώλης Μαυράκης, Ιωάννα Μπακαλάκου, Μαρία Μπενάκη, Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Γεωργία Ξυλούρη, Νίκος Παναγόπουλος, Μαρίνα Πανηγυράκη, Ελεάννα Παπανικολοπούλου, Γιώτα Παρασκευοπούλου, Ήβη Πολυράκη, Γιάννης Σκουλατάκης, Μάνος Στεφανάκης, Υβόννη Στράτου, Κώστας Τζαγκαράκης, Ανθούλα Τσαγδή, Βαγγέλης Τσουκάτος, Κλειώ Φανουράκη, Ευτυχία Φραντζεσκάκη, Όλγα Φραντζεσκάκη, Δημοκράτης Χαμαλίδης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος, Χρυσούλα Ψυλλάκη

Η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες είναι υποχρεωτική.