Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και με ειδικούς επιστήμονες-μέλη ΔΕΠ από άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα, διοργανώνει το Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2013 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονικές ανακοινώσεις που αναφέρονται σε θέματα της Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα, όπως και στα δύο προηγούμενα Συμπόσια. Ως θεματικές ενότητες του Συμποσίου έχουν ορισθεί η Αρχιτεκτονική, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, η Μικροτεχνία και η Μουσική. Επιστήμονες ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα καταθέσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους και αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες το έργο τους.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα λειτουργήσει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίας) έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Εικόνες. Ένας διάλογος με την Παράδοση. Έκθεση σύγχρονων Εικονογράφων», η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.

Ο θεσμός των Συμποσίων Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης και των εκθέσεων που τα πλαισιώνουν στοχεύει στην ενίσχυση αφενός της έρευνας περί την εκκλησιαστική τέχνη του 19ου-20ού αιώνα και αφετέρου του διαλόγου μεταξύ εκκλησιαστικής τέχνης, παράδοσης και σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Στην έκθεση συμμετέχουν, κατά κύριο λόγο τα μέλη της Ομάδας ΙΚΟΝΑ, τα οποία στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο διδακτικό προσωπικό Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ενώ ταυτόχρονα είναι ενεργοί καλλιτέχνες-εικονογράφοι. Την ομάδα πλαισιώνουν και άλλοι σημαντικοί εικονογράφοι από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σχέση των καλλιτεχνών με την παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής αλλά και τη δυναμική που μπορεί να προκύψει από την εκκλησιαστική ζωγραφική. Θα εκτεθούν εικόνες φτιαγμένες από ποικίλα υλικά, με διάφορες τεχνικές που ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες. Η ποικιλομορφία υλικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών τρόπων φανερώνει την ευρεία έκταση έκφρασης και δημιουργίας της εκκλησιαστικής ζωγραφικής.

Συμμετέχουν οι εικονογράφοι: REV. ANTHONY SALZMANN, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΗΣ, SLAVICA MIHAILOVA, DESISLAVA IVANOVA ,VΑΝΙΑ SAPUNDZHIEVA, ΕVGENIA DAVIDENKO, ΥAROSLAVA ALEXEEVA, TODOR MITROVIC, MIHAI COMAN, ELENA MURARIU, GRIGORE POPESCU, GABRIEL TOMA CHITUC, ΙOAN POPA, Π. ΙΑΚΩΒΟΣ (κελί Αγίου Τύχωνος, Άγιον Όρος), JΕLENA IGNATOVIC, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ.