Το θήλυ και οι ανατρεπτικές όψεις του στην ελληνική αρχαιότηταΤο δημοκρατικό πολίτευμα στην Αρχαία Ελλάδα δεν παραχωρούσε στην πραγματικότητα πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες. Μόνο η αναπαραγωγική τους λειτουργία λαμβανόταν υπόψη. Κάποιες θαρραλέες όμως, όπως η Ξανθίππη, η σύζυγος του Σωκράτη, ή η ποιήτρια Σαπφώ, τόλμησαν να αμφισβητήσουν αυτή την τάξη πραγμάτων.

Τραγικοί συγγραφείς, κυρίως ο Ευριπίδης, αλλά και συγγραφείς λαϊκών μύθων έδωσαν τη δυνατότητα να εξερευνηθούν οι διάφορες –ασυνείδητες– εκφάνσεις της γυναικείας σκέψης εκείνης της εποχής. Οι εκφάνσεις αυτές επηρεάζουν ακόμα και σήμερα, με γόνιμο τρόπο, τη σχέση μας με το θήλυ. Οι αρχαιοελληνικές γυναικείες φιγούρες (όπως η Λυσιστράτη, η Μήδεια, η Αγαύη, η Ιφιγένεια, η Πασιφάη, η Ψυχή, η Ξανθίππη, η Ιοκάστη) μέσα από τις αναπαραστάσεις τους στη μυθολογία, στη λογοτεχνία και στη ζωγραφική έθεσαν σε αμφισβήτηση τα θεμέλια του θηλυκού προτύπου στις δυτικές κοινωνίες.

Φωτίζοντας υπό αυτή την οπτική γωνία τους παραπάνω μύθους, ανακύπτουν σύγχρονα ερωτήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τις ορμές, το θάνατο και την ετερότητα. Ακολουθώντας τα αρχαία μονοπάτια με το σημερινό βήμα τους, ψυχαναλύτριες και ψυχαναλυτές, ελληνίστριες και ελληνιστές, ξεδιπλώνουν τις ερμηνείες τους.

Συμμετέχουν:

Éliane Allouch (ψυχαναλύτρια, Société de psychanalyse freudienne)
Marie de Gandt (ελληνίστρια)
Γιώργης Γιατρομανωλάκης (συγγραφέας, ελληνιστής)
Σωτήρης Μανωλόπουλος (ψυχαναλυτής, πρόεδρος της Ελληνικής ψυχαναλυτικής εταιρείας)
Claire Nancy (ελληνίστρια)
Patricia Rossi (ψυχαναλύτρια, Société de psychanalyse freudienne)
Sylvie Sesé-Léger (ψυχαναλύτρια, Société de psychanalyse freudienne)
Agnès Verlet (ψυχαναλύτρια, Société de psychanalyse freudienne)
Θανάσης Χατζόπουλος (ποιητής, ψυχαναλυτής, Société de psychanalyse freudienne)