Συμμετρία και Χρυσή Τομή στα Κυκλαδικά Ειδώλια ή άλλως ειπείν τα Μαθηματικά στον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Υπήρχαν άραγε τα Μαθηματικά την εποχή εκείνη, την 3η π.Χ. χιλιετία; Μήπως εν τέλει τα Μαθηματικά προϋπάρχουν σύμφωνα με το Πλατωνικό πρότυπο ή είναι δημιούργημα-κατασκεύασμα της ανθρώπινης σκέψης-δημιουργίας;

Τα αναπάντητα αυτά φιλοσοφικά και όχι μόνο ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και παράλληλα θα ανασκάψουμε ως άλλοι αρχαιολόγοι για να ανακαλύψουμε ποια μαθηματικά ενκρύπτονται μέσα στην Κυκλαδική Τέχνη. Συγχρόνως, με αφορμή τα κυκλαδικά ειδώλια θα τολμήσουμε μια μικρή περιήγηση στον μαγικό κόσμο της συμμετρίας και της χρυσής τομής μέσα από τη ματιά της Μαθηματικής Επιστήμης.

Στέλλα Δημητρακοπούλου

Η Στέλλα Δημητρακοπούλου ζει στο Βόλο και εργάζεται ως Μαθηματικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι µέλος της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ από ιδρύσεώς της και συντονίζει τη σχολική λέσχη ανάγνωσης «Ο Μικρός Θαλής» και τη λέσχη ανάγνωσης ενηλίκων «Ο Αειθαλής» στην πόλη του Βόλου.