Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Σταθόπουλου περιλαμβάνει αυτοβιογραφικές αφηγήσεις σημαντικών κεφαλαίων της ζωής του καθώς και ένα μεγάλο μέρος έργων τέχνης της συλλογής του.

Η συλλογή αντικατοπτρίζει, όχι μόνο τα εικαστικά ενδιαφέροντα του συλλέκτη, αλλά και την πολύπλευρη προσωπικότητά του μέσα από έργα που τον μαγνητίζουν πνευματικά και συναισθηματικά. Κάθε έργο τέχνης κουβαλά μία ιστορία που ιχνηλατεί το μονοπάτι της ζωής του. Αυτά τα έργα έχουν εμπλουτίσει την ζωή του, τις εμπειρίες και την απόλαυσή του.

Οι αφηγήσεις αναφέρονται στην νεαρή ηλικία του συλλέκτη με την μεγάλη του αγάπη για τον αθλητισμό και αργότερα για την μουσική και την τέχνη. Οι ιστορίες αυτές αναφέρονται και στην φιλία του με σημαντικές προσωπικότητες όπως οι André Verdet, Michel Delorme, Mstslav Rostropovich, Γιώργος Κωστάκης, Γιάννης Κουνέλλης και ο λαϊκός ζωγράφος Γιώργος Ρήγας. Οι φιλίες αυτές επηρέασαν και ενέπνευσαν σημαντικά τον συλλέκτη και τnν συλλογή του.

Το ενδιαφέρον του Γιώργου Σταθόπουλου επικεντρώθηκε στην εικαστική τέχνη, κυρίως στην ζωγραφική και γλυπτική, και εκφράστηκε μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Σταθόπουλος ξεκινώντας από το 1991 και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί και οργανώσει εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών στις ΗΠΑ (Absolute Americana Gallery, Φλόριντα, National Arts Club, Νέα Υόρκη, George Washington University, Ουάσιγκτον) αλλά και στην Ευρώπη (Musee Max Fourny, Παρίσι, Belgravia Gallery, Λονδίνο). Οι εκθέσεις αυτές είχαν μεγάλη επιτυχία και εξίσου μεγάλη προβολή των καλλιτεχνών και της χώρας μας.

Οι ζωγράφοι που συμμετείχαν στις εκθέσεις στο εξωτερικό είναι οι εξής: Δάφνη Αγγελίδου, Εύα Αποστολάτου, Κάτια Βαρβάκη, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Εριέττα Βορδώνη, Κωστής Γεωργίου, Γιώργος Γκολφίνος, Στέφανος Δασκαλάκης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Γιώργος Ρόρρης, Παύλος Σάμιος, Βίκη Σταματοπούλου, Μαρία Φιλοπούλου και Μανώλης Χάρος.

Το δεύτερο μέρος του καταλόγου παρουσιάζει 225 έργα τέχνης της συλλογής του Γιώργου Σταθόπουλου χωρισμένα σε δύο ενότητες, στους Έλληνες καλλιτέχνες και στους διεθνείς και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων από την παραστατική τέχνη στην αφηρημένη και από την ναΐφ στον σουρεαλισμό και την ρωσική πρωτοπορία. Η συλλογή περιλαμβάνει και έργα γλυπτικής.

Τέσσερις ομιλητές παρουσίασαν στους καλεσμένους την σχέση τους και την συνεργασία τους με τον Γιώργο Σταθόπουλο αναφερόμενοι στον χαρακτήρα του αλλά και στο πάθος του για την προβολή της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό.

Μίλησαν:
Κώστας Βαρώτσος – Γλύπτης – Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ
Στέφανος Δασκαλάκης – Ζωγράφος
Σταμάτης Κριμιζής – Ερευνητής Διαστήματος – Ακαδημαϊκός
Κατερίνα Σταθοπούλου – Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια

Η Κατερίνα Σταθοπούλου είναι κόρη του συλλέκτη και δουλεύει τώρα και 10 χρόνια στη ΝΥ και επιμελήθηκε το βιβλίο – καταλόγου.

Τους ομιλητές συντόνισε: ο Μάριος Μπαχάς, Νομικός και ιδρυτής της διεθνούς δικηγορικής εταιρίας Μπαχάς – Γραμματίδης και Συνεταίροι η οποία είναι και χορηγός του βιβλίου – καταλόγου.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν καλλιτέχνες που τα έργα τους απαρτίζουν μέρος της συλλογής του, συλλέκτες, άνθρωποι των γραμμάτων, αγαπημένοι φίλου του συλλέκτη και μέλη της οικογένειάς του.

Κατά την προσέλευση των καλεσμένων και μετά την παρουσίαση, εικόνες των έργων και σχετικές φωτογραφίες προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη, δίνοντας μία γεύση του περιεχόμενου του βιβλίου.

Η δραστηριότητα του Γιώργου Σταθόπουλου συνεχίζεται στον καλλιτεχνικό κόσμο και ήδη προετοιμάζει ένα σημαντικό πρότζεκτ στις ΗΠΑ στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Η όμορφη αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με μία δεξίωση – γιορτή που ακολούθησε μεταξύ των καλεσμένων σε καλή διάθεση και ζεστή ατμόσφαιρα.