Θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Συλλέκτης Χαρακτικής
Γιώργος Ριζόπουλος, Συλλέκτης Χαρακτικής
Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της εικαστικής διαδραστικής παράστασης «Αποκάλυψη του Ιωάννη» από τους Νίκο Παπακώστα (ποιητή), Θεόδωρο Παπαγιάννη (γλύπτη) και Νίκο Δεσεκόπουλο (χαράκτη), την οποία φιλοξενεί το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», από τις 3 μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2017, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Μια παράσταση, όπου η μετάφραση και η έμμετρη απόδοση του σπουδαίου ελληνιστικού κειμένου στα Νέα Ελληνικά αλλά και η μουσική του πολυδιάστατου ποιητή και συνθέτη Νίκου Παπακώστα “εικονογραφούνται’ με έργα του μεγάλου μας γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του εξαιρετικού μας χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου σε μια μοναδική παράλληλη εικαστική παρουσία. Το αρχικό κείμενο γίνεται πηγή έμπνευσης για τους τρεις καταξιωμένους στο χώρο τους καλλιτέχνες, μια πραγματικά πρωτόγνωρη παρουσία για το μουσικό και εικαστικό γίγνεσθαι, ενώ φαντάζει επίκαιρο για την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε. Εκτίθενται στον χώρο τα εικαστικά έργα, οι γλυπτικές μικροσυνθέσεις και τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και οι οκτώ ξυλογραφίες σε πλάγιο ξύλο μεγάλου μεγέθους (170 Χ 50 εκ.) του Νίκου Δεσεκόπουλου.

Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, για τις ξυλογραφίες του Νίκου Δεσεκόπουλου στην «Αποκάλυψη του Ιωάννη»:

«Ο χαράκτης Νίκος Δεσεκόπουλος είχε την τόλμη να επιχειρήσει την εικαστική απόδοση του βιβλίου της Αποκαλύψεως, του κατά χρονολογική σειρά ύστατου ιερού βιβλίου, με τη μέθοδο της ξυλογραφίας σε πλάγιο ξύλο, τυπώνοντας ο ίδιος τα ξύλα των έργων του με αίσθηση ευθύνης και πλήρη έλεγχο της διαδικασίας. Μάλιστα η σημασία του τολμήματός του γίνεται κρισιμότερη, διότι έχει προηγηθεί το ανυπέρβλητο πρότυπο του Albrecht Dürer, ο οποίος το 1498 παρουσίασε με την ίδια μέθοδο, αυτήν της ξυλογραφίας σε πλάγιο ξύλο, την κλασική εικονογράφηση του βιβλίου στη γερμανική και στη λατινική γλώσσα αποδίδοντας πιστά το γράμμα του κειμένου της Αποκαλύψεως. Ο Ν. Δεσεκόπουλος αντιμετώπισε επιτυχημένα το πρόβλημα, παίρνοντας φυσικά δικές του ελευθερίες. Οι μεγάλων διαστάσεων ξυλογραφημένες συνθέσεις του ενέχουν ποιητική διάθεση στον τρόπο με τον οποίον συνυπάρχουν διαφορετικές εικόνες σε φαντασιακά περιβάλλοντα».