Έπειτα από πολύμηνες εργασίες εμπλουτισμού, ανανέωσης, επιμέλειας και επανασχεδιασμού, η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου απέκτησε ένα νέο σάιτ, στην ίδια διεύθυνση (felioscollection.gr). Το τμήμα «Συγγένειες» του ολοκαίνουριου αυτού ιστότοπου αποτελεί μια μοναδική καινοτομία και στάθηκε η αφορμή για την πραγματοποίηση της ομώνυμης εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Ιουνίου, 8.00 μ.μ., στην «16 Φωκίωνος Νέγρη».

Στην έκθεση «Συγγένειες»  είκοσι τέσσερις καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου αποκαλύπτουν πνευματικές συγγένειες που αναγνωρίζουν σε ζωγραφικά καθώς και θεατρικά, κινηματογραφικά, μουσικά, λογοτεχνικά και άλλα δημιουργήματα του σύγχρονου διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου. Μέσα από έναν άτυπο διάλογο με έργα που γεννήθηκαν σε διαφορετικές χωροκοινωνικές συνθήκες, ο κάθε καλλιτέχνης εκμυστηρεύεται προσωπικά σημεία αναφοράς, επισημαίνει αναζητήσεις κοινές με τις δικές του, ή υποδεικνύει υπόγεια νήματα που αποτελούν σύνθετα πεδία επιρροών.

Με σκαριφήματα, σκίτσα, σχέδια, μικρές ζωγραφιές και πολύ λίγα λόγια οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν εδώ την εικόνα της συγκίνησης που τους προκαλεί η πνευματική ταύτισή τους με ένα άλλο έργο, ενός άλλου περιβάλλοντος, απαντώντας στη δημιουργία με τη δημιουργία. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα μικρά αυτά έργα και κείμενα των καλλιτεχνών, καθώς και τα ανάλογα έργα τους στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου με τα οποία οι δημιουργοί τους επιθυμούν να τα συσχετίσουν.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: Ηώ Αγγελή, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Κώστας Λαλές, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Βάλλυ Νομίδου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου, Παντελής Χανδρής, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Μαρία Χατζηανδρέου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο καινούριο σάιτ παρουσιάζεται το σύνολο της συλλογής που περιλαμβάνει πάνω από 130 καλλιτέχνες με περισσότερα από 1.000 έργα. Κάθε καλλιτέχνης διαθέτει ατομική ιστοσελίδα με πλήρη ατομική εκθεσιογραφία, εικόνες και αναλυτικά στοιχεία των έργων του, καθώς και σχετικά κριτικά κείμενα. Παράλληλα, επιλεγμένοι καλλιτέχνες της συλλογής, που στόχος είναι να πληθύνουν μελλοντικά, μιλούν για τις απόψεις τους σχετικά με την τέχνη και την τέχνη τους σε ολιγόλεπτα βίντεο που γυρίστηκαν ειδικά για τον νέο σάιτ της Συλλογής Φέλιου, αποτελώντας μοναδικά τεκμήρια για τους φιλότεχνους και τους ερευνητές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Το νέο σάιτ της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου συμπληρώνεται επίσης με τμήματα τα οποία περιλαμβάνουν τις Εκθέσεις και τις Εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις δράσεις της συλλογής, ενώ τα Έργα καταλαμβάνουν ταυτόχρονα χωριστό τμήμα, με σύνθετες δυνατότητες αναζήτησης και ομαδοποίησής τους από τον επισκέπτη.

Το επανασχεδιασμένο σάιτ της Συλλογής στοχεύει να αποδώσει το εύρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου. Κυρίως όμως, ‎με την πρωτοποριακή δομή και παρουσίαση του υλικού του επιδιώκει να μεταφέρει μια διαφορετική οπτική για την ελληνική τέχνη διεθνώς και να προσελκύσει ολοένα αυξανόμενους διαδικτυακούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Μαρία Φιλοπούλου, Κολυμβητές κάτω από το νερό, [2004], Συλλογή Σωτήρη Φέλιου