Η νέα αυτή δουλειά αποτελεί ένα σύνθετο καμβά με πολιτικές και κοινωνικές νύξεις για το χθες, το σήμερα, το αύριο. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η τέχνη της γραφής επιμελημένη με πλούσιο λεξιλόγιο και απρόσμενες εικόνες. Το παιχνίδισμα με φιλοσοφικούς απόηχους, η ισορροπία μεταξύ ρομαντικού και πραγματικού, ο χρόνος, ο χώρος, ο «θαυματοποιός» δημιουργός και συνάμα δέκτης της ποιητικής σκέψης, οδηγούν τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι γεμάτο παραστάσεις, μνήμες και έννοιες που καθηλώνουν και προβληματίζουν. -Άγγελος Γαβρής, Φιλόλογος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με το αρχέγονο στοιχείο της αγριότητας, ως εσωτερική σχέση ψυχικών ποιοτήτων η Χρύσα Βλάχου προσεγγίζει τη δυνατότητα συνάντησής μας με ήχους και σχεδιάσματα ως κραυγές και σιωπές σημείων.

Είναι ένα παιχνίδι με τη στιγμή και τη διάρκεια, με τον ελιγμό και την ευθύτητα, στις ρίζες της οποίας γεννιέται μια βαθιά απόκλιση.

Το ποίημα με τίτλο «Συλλογική απάθεια» προάγει μια αντίδραση στη βία μέσω της ενσωμάτωσης αλλότριων μορφών, ο «Αλυσιτελής πόθος» απαντά στη θνητότητα, «Το ταξίδι της λέξης» επισκοπεί το νόημα της σάρκας, «ο Ξένος» αυτονομείται και εισέρχεται σε χώρο όπου οι άνθρωποι πασχίζουν να συναρθρωθούν, να βρουν τη σχέση με το σώμα τους. Δεν είναι η δύναμη της αντανάκλασης που φωτίζει τα πρόσωπά τους αλλά η δύναμη της ετερογενούς διάλυσης, της ασάφειας ή της απάθειας στην οποία έχουν περιέλθει.

« και μόνο όταν αγαπηθούν τα ρούχα μας, θα πάψεις να μπερδεύεσαι στου Ιππόλυτου την πείνα.» -Άγγελος Γαβρής, Φιλόλογος

Χρύσα Βλάχου

Η Χρύσα Βλάχου γεννήθηκε στη Λακωνία και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομικές-Οικονομικές Επιστήμες και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέχρι τώρα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές.

Από τις εκδόσεις Θερμαϊκός κυκλοφορούν επίσης οι ποιητικές συλλογές:

– Τροπή (2012) – βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας «Μαρία Πολυδούρη» του Δ.Καλαμάτας
– Εν ώρα λήθης (2013)
– Η ταραχή του νόστου (2015)
– Όστρια (2017)