Τον Νοέμβριο η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό έχει την τιμή να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Ανδρέα Δεβετζή με τίτλο Σώματα κτιρίων – σώματα ανθρώπων.

Μια ενότητα με προσόψεις κτιρίων και μια ενότητα που αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα. Ο τρόπος απεικόνισης, εντελώς ιδιαίτερος. Αποσπάσματα, επαναλήψεις και λεπτομέρειες ανασυνθέτουν σύνολα αναγνωρίσιμα, είτε πρόκειται για κτιριακά σύνολα, είτε πρόκειται για ανθρώπινο σώμα.

Έντονη προοπτική, ασφυκτικά καδραρίσματα, “λοξή ματιά”, ένας σύγχρονος ζωγραφικός ρεαλισμός που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης στο παιχνίδι της ανασύνθεσης ενός συνόλου από αποσπάσματα και μέρη.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Ανδρέας Δεβετζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα της Ζωγραφικής με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και Σκηνογραφία με καθηγητή τον Βασίλη Βασιλειάδη. Αποφοίτησε το 1978 και με υποτροφία της Σχολής Καλών Τεχνών πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Supérieure Nationale des Beaux Arts και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris X.

Έχει εργασθεί ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων και έχει επιμεληθεί εκθεσιακούς χώρους επιχειρήσεων. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα ποιητικών συλλογών και έχει εικονογραφήσει διάφορα έντυπα. Επίσης έχει ασχοληθεί και με τη χαρακτική.  Έχει πραγματοποιήσει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α).