Τη Δευτέρα 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Teatro Real της Μαδρίτης, Gerard Mortier και

του δημοσιογράφου Jean-Marie Colombani με θέμα Η τέχνη, εργαλείο της πολιτείας. Με την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία που έχει σήμερα στα χέρια της η κοινωνία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες πανευρωπαϊκού κύρους.

Στο διάλογό του με τον Ζαν-Μαρί Κολομπανί, ο Ζεράρ Μορτιέ επιθυμεί να μας κάνει να συλλογιστούμε για τη λειτουργία της Τέχνης μέσα στις κοινωνίες μας, σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές σχέσεις δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο με οικονομικούς όρους.

Η κρίση την οποία υφιστάμεθα σήμερα θα έπρεπε να μας κάνει να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της Τέχνης ως αληθινό εργαλείο της πολιτείας. Αυτή η κατάσταση έχει γίνει επείγουσα για τους διευθυντές των πολιτιστικών ιδρυμάτων, τους πολιτικούς, ακόμη και για τον ίδιο τον πολίτη.

Στην εποχή μας, δεδομένης της υπερβολικής κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και της απώλειας της ικανότητας να ζούμε μαζί στην κοινωνία, έχουμε ανάγκη να διακηρύξουμε εκ νέου τον σκοπό της Τέχνης, του Θεάτρου και της Μουσικής:

αυτό σημαίνει να διακόψουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, να αμφισβητήσουμε τη βία η οποία γίνεται σήμερα αποδεκτή ως κανόνας, να κάνουμε την κοινότητά μας πιο ευαίσθητη απέναντι στα ζητήματα της ανθρώπινης κατάστασης που δεν μπορούν να επιλυθούν από τον νόμο, και να επιβεβαιώσουμε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι ένα καλύτερο μέρος.

Ο Ζεράρ Μορτιέ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα διεθνή πολιτιστικά πράγματα: υπήρξε διευθυντής που ανέδειξε σε Μέκκα των φίλων της όπερας το Βασιλικό Θέατρο ντε λα Μονναί/Οπερα των Βρυξελλών (1981-1991), ενώ στη συνέχεια για μια δεκαετία συνέδεσε το όνομα του με μεγάλες στιγμές του Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ ως μάνατζερ και καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου θεσμού.

Η διεύθυνση της Όπερας του Παρισιού υπήρξε από το 2004 έως 2009 ο επόμενος σταθμός της λαμπρής του καριέρας, την οποία θα συνεχίσει στη Μαδρίτη αναλαμβάνοντας από το Σεπτέμβριο του 2010 τη διεύθυνση του περίφημου Τεάτρο Ρεάλ.

Γεννημένος στην πόλη Γκεντ (Ghent) της Φλαμανδίας το 1943, ο Ζεράρ Μορτιέ φοίτησε σε Ιησουιτικό σχολείο της γενέτειράς του. Πήγε Πανεπιστήμιο εκεί, παίρνοντας πτυχίο πάνω στην Επικοινωνία και διδακτορικό στη Νομική. Έπειτα, επέλεξε να ξεκινήσει μια καριέρα στον πολιτισμό, καταλαμβάνοντας τη θέση του βοηθού διευθυντή του Φεστιβάλ της Φλαμανδίας, στην οποία διέπρεψε. Μερικά από τα επιτεύγματά του ήταν η πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης στην Γκεντ, υπό τη διεύθυνση του Καρλ Μπεμ.

Από το 1973 έως το 1980, ο Ζεράρ Μορτιέ ήταν καλλιτεχνικός μάνατζερ των Κριστόφ φον Ντοχνάνι και Ρολφ Λίμπερμαν στο Ντίσελντορφ, στη Φρανκφούρτη, στο Αμβούργο και στο Παρίσι.

Τη δεκαετία 1981-1991, ο Ζεράρ Μορτιέ έκανε το Βασιλικό Θέατρο de la Monnaie/Όπερα των Βρυξελλών την ευρωπαϊκή Μέκκα των φίλων της όπερας, οι οποίοι αναζητούσαν νέους ορίζοντες και καινοτομικές παραστάσεις. Η ιδέα του περιελάμβανε ένα σύνολο νέων, πολύ ταλαντούχων τραγουδιστών, δραματουργικώς πρωτότυπο πρόγραμμα και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο γερμανόφωνο θέατρο –όλα αυτά σε στενή συνεργασία με τον μουσικό διευθυντή και αρχιμουσικό Συλβαίν Καμπρελέν.

Το 1991, διορίστηκε διαχειριστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ. Επιφορτίστηκε με το δύσκολο έργο να ανανεώσει το πρόγραμμα, να προσελκύσει ένα νεότερο κοινό και να δώσει στο Φεστιβάλ το σήμα για μια νέα εκκίνηση στον 21ο αιώνα. Για δέκα χρόνια, ο Ζεράρ Μορτιέ έφερνε αυτό το καθήκον εις πέρας γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.

Επίσης, ο Ζεράρ Μορτιέ ανέλαβε τον προγραμματισμό και τη διεύθυνση του RuhrTriennale 2002-04, ενός νέου διεθνούς φεστιβάλ τεχνών που πραγματοποιήθηκε σε πρώην βιομηχανικά κτίρια στην περιοχή Ρουρ στη Γερμανία.

Ο Ζεράρ Μορτιέ είναι επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων του Αντβέρπ και του Ζάλτσμπουργκ, ενώ έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Έχει διδάξει πολιτική και κοινωνιολογική ιστορία θεάτρου στο Πανεπιστήμιου της Γκεντ. Το 2009, έλαβε το Médaille de Vermeil της πόλης των Παρισίων, το μετάλλιο Gloria de Artis της Δημοκρατίας της Πολωνίας, και το Medalla de Oro του Circulo de Bellas Artes στη Μαδρίτη.

Από το καλοκαίρι του 2004 έως τον Ιούλιο του 2009, ο Ζεράρ Μορτιέ διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Όπερας του Παρισιού. Τον Δεκέμβριο του 2008, διορίστηκε ως ο κατοπινός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Real στη Μαδρίτη και θα ξεκινήσει το έργο του εκεί τον Σεπτέμβριο του 2010.

Από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους της εποχής μας, ο Ζαν-Μαρί Κολομπανί εργάστηκε από το 1977 στην έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde της οποία τη διεύθυνση είχε από το 1994 και για δεκατρία χρόνια, ενώ συνεχίζει να αρθρογραφεί σε διεθνή έγκριτα Μ.Μ.Ε.

Γεννημένος στις 7 Ιουλίου 1948 στην πόλη Ντακάρ της Σενεγάλης, ο Ζαν-Μαρί Κολομπανί είναι παντρεμένος με την Catherine Sénès και έχουν πέντε παιδιά. Φοίτησε στα πανεπιστήμια Paris II-Assas και Paris I-Panthéon-Sorbonne, ενώ έχει Πτυχίο Νομικής με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού.

Το 1973, ο Ζαν-Μαρί Κολομπανί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Office de Radiodiffusion Télévision Française (ORTF), και έπειτα στο γραφείο του FR3 στην πόλη Νουμέα της Νέας Καληδονίας. Το 1977 μπαίνει στην ομάδα της εφημερίδας Le Monde ως πολιτικός συντάκτης. Το 1983 γίνεται αρχισυντάκτης του πολιτικού τομέα της εφημερίδας. Το 1990 γίνεται γενικός αρχισυντάκτης της Le Monde. Τον Φεβρουάριο του 1991 διορίστηκε βοηθός διευθυντή σύνταξης. Τον Μάρτιο του 1994 εξελέγη Διευθυντής της εφημερίδας Le Monde. Το 1996 έγινε Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Monde Diplomatique. Το διάστημα 2000–2003 ήταν πρόεδρος της Monde Interactif.

Το 2007 εγκαταλείπει την Monde και ιδρύει την εταιρία JMCmédia. Τον Φεβρουάριο του 2009 δημιουργεί την ιστοσελίδα ενημέρωσης www.slate.fr, της οποίας είναι πρόεδρος. Γράφει επίσης άρθρα για την ισπανική El Païs και το ελληνικό Βήμα. Έχει γράψει αρκετά βιβλία πολιτικού περιεχομένου, εκ των οποίων το Είμαστε όλοι Αμερικανοί; έχει εκδοθεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις το 2002.

Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος τριών ιστοσελίδων (www.slate.fr, www.youphil.fr, www.wipplay.com) και διαχειριστής δύο εταιριών: της Generali France και της Editions Flammarion.

Παράλληλα, o Ζαν-Μαρί Κολομπανί παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια την εβδομαδιαία εκπομπή La rumeur du monde στο τηλεοπτικό κανάλι France Culture και συνεργάζεται με το εβδομαδιαίο περιοδικό Challenges.

Η συζήτηση θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.