Σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε η σημαντική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με την ΑΓΕΤ Ηρακλής για την παραχώρηση

για 19 χρόνια, της σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης, που φιλοτεχνήθηκαν για τα ετήσια ημερολόγια της εταιρείας με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη αξιοποίηση και ανάδειξή της.

 

Η συλλογή αυτή της ΑΓΕΤ Ηρακλής περιλαμβάνει 1.475 έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να κοσμήσουν τα ετήσια ημερολόγια, που εξέδιδε η εταιρεία για περισσότερο από μισό αιώνα. Από το 1956, περισσότεροι από 60 Έλληνες καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν ένα μεγάλο αριθμό έργων, καθιερώνοντας με τον τρόπο αυτό μια μακρόχρονη δημιουργική παράδοση.

 

 

Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, πέρα από την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική του αξία, πέτυχε και έναν άλλο, πολύ σημαντικό, σκοπό: την ένταξη της νεοελληνικής τέχνης στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, με έναν τρόπο εύληπτο και πρωτότυπο.

 

 

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες των ημερολογίων συνυπάρχουν οι εκπρόσωποι της «παλαιότερης» γενιάς, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, με αρκετούς νεότερους, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Αλέκος Λεβίδης, ο Γιώργης Βαρλάμος, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Αλέκος Φασιανός.

 

 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στα ημερολόγια για τους καλλιτέχνες, γραμμένα από γνωστούς τεχνοκριτικούς, ιστορικούς της τέχνης και πνευματικούς ανθρώπους, παλαιότερους και σύγχρονους, όπως η Νίκη Γουλανδρή, ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Μαρίνος Καλλιγάς, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Στέλιος Λυδάκης, ο Ευγένιος Ματθιόπουλος, η Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, ο Δημήτρης Παπαστάμος, ο Μάνος Στεφανίδης, η Αθηνά Σχινά και ο Χρύσανθος Χρήστου.

 

 

Η συνεργασία αυτή της ΑΓΕΤ Ηρακλής με το Μουσείο Μπενάκη σηματοδοτεί τον επετειακό χαρακτήρα του 2011 για την εταιρεία – έτος εορτασμού 100 χρόνων από την ίδρυσή της και 10 χρόνων παρουσίας της στον όμιλο Lafarge. Με την ενέργεια αυτή, η ΑΓΕΤ Ηρακλής καθιστά προσβάσιμα στο κοινό πολύ σημαντικά έργα, τα οποία αποτελούν τμήμα όχι μόνο της εταιρικής της ταυτότητας αλλά και της πολιτιστικής δημιουργίας της χώρας.

 

 

Η ανάδειξη της συλλογής αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του Μουσείου Μπενάκη. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται ήδη για το Φθινόπωρο του 2011 η διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης στο κτήριο της οδού Πειραιώς με έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε όλα τα ημερολόγια από το πρώτο (1956), ως το τελευταίο (2011). Σε ετήσια βάση, θα ακολουθήσουν και άλλες θεματικές εκθέσεις με έργα από το πλούσιο υλικό της συλλογής.

 

 

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με την ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα άριστης σύμπραξης του πολιτιστικού με τον επιχειρηματικό κόσμο. Σε μια περίοδο δύσκολη και κρίσιμη για όλους, τέτοιου είδους συμφωνίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες, με οφέλη που υπερβαίνουν τα εμπλεκόμενα μέρη και έχουν θετική συμβολή άμεσα στην κοινωνία.

 

 

Προς τους συντάκτες

 

Ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ελλάδα και προσφέρει στην αγορά προϊόντα, που ικανοποιούν τις διαφοροποιημένες ανάγκες των πελατών και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κατασκευής.

 

 

Ο Όμιλος διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, στο Βόλο, τη Χαλκίδα και το Μηλάκι Εύβοιας, έξι κέντρα διανομής τσιμέντου, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας αδρανών υλικών και ετοίμου σκυροδέματος. Το 2011 αποτελεί μοναδική χρονιά για την ΑΓΕΤ Ηρακλής, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της και 10 χρόνια παρουσίας της στον Όμιλο Lafarge.

 

Ο Όμιλος Lafarge είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στα δομικά υλικά, κατέχοντας ηγετικές θέσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του: Τσιμέντο, Αδρανή Υλικά & Έτοιμο Σκυρόδεμα και Γύψο. Απασχολεί περισσότερους από 76.000 υπαλλήλους σε 78 χώρες και για το 2010 ανακοίνωσε πωλήσεις 16,2 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

 

 

Σε αναγνώριση των δράσεων του για την αειφόρο ανάπτυξη, το 2010 ο Όμιλος Lafarge κατετάγη 6ος στο «Carbon Disclosure Project» και συμπεριλήφθηκε στον παγκόσμιο δείκτη «Dow Jones Sustainability Index». Διαθέτοντας το κορυφαίο παγκοσμίως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης δομικών υλικών, ο Όμιλος Lafarge τοποθετεί την καινοτομία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του, στην υπηρεσία της Αειφόρου Κατασκευής και της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

 

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΤ

 

Αστεριάδης Αγήνωρ, Αριδάς Τάσος, Ανδρεαδάκης Δημήτρης, Αγγελίδου Δάφνη, Βεντούρας Νικόλαος, Βαρλάμος Γιώργης, Βελισσαρίδης Γεώργιος, Βασιλείου Σπύρος, Βουρλούμης Ανδρέας, Βυζάντιος Περικλής, Βενιός Μάρκος, Βέργη Χρύσα, Γιαννουκάκης Δημήτριος Γραμματόπουλος Κωνσταντίνος, Γεωργιάδης Νίκος, Γαλάνης Δημήτριος , Γεωργίου Κωστής, Γεωργάς Μιχάλης,  Δαγκλής Χρίστος, Δρούγκας Αχιλλέας, Δρούτσας Γιώργος Ζουμπουλάκης Πέτρος, Ισιδωρίδου Δάφνη-Φωτεινή, Καλλιγιάννης Μανώλης, Κορογιαννάκης Αλέξανδρος, Κούκος Δημήτριος, Κατσιμάρδος Ανδρέας, Κατράκη Βάσω, Λεβίδης Αλέκος, Μόραλης Γιάννης, Μανουσάκης Γιώργος, Μόσχος Γεώργιος, Μιγάδης Γιάννης , Μαλάμος Κώστας, Μυταράς Δημήτρης, Μαρούδα Καλλιρρόη, Μποκόρος Χρήστος, Μακρουλάκης Μιχάλης, Νικολάου Νίκος , Νίκολης Επαμεινώνδας, Ορφανός Λάμπρος, Παπαδημητρίου Ευθύμιος , Παπαβασιλείου Πέτρος, Πεντζίκης Νίκος-Γαβριήλ Παλλαντζάς Χρήστος , Πωπ Μαρία, Σικελιώτης Γιώργος, Σπυρόπουλος Γιάννης , Σαρρής Φώτης, Σάμιος Παύλος , Σιοτρόπου – Γεωργίου Νότα, Σκοτεινός Γιώργος, Σόρογκας Σωτήρης, Σεβαστάκης Δημήτρης , (Αλεβίζος)Τάσσος, Τέτσης Παναγιώτης, Τσαρούχης Γιάννης, Φασιανός Αλέκος , Φιλοπούλου Μαρία,  Χατζηκυριάκος – Γκίκας Νικόλαος