Η μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης και κοινής πορείας του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη συνεχίζεται και ισχυροποιείται…

… με την επίσημη σύναψη συνεργασίας μεταξύ των δυο οργανισμών.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989 που πραγματοποιήθηκε το 2009 στο κτήριο της οδού Πειραιώς, σηματοδότησε την επισημοποίηση της ισχυρής συνεργασίας του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με το Μουσείο Μπενάκη. Η πρωτοφανής ανταπόκριση του κοινού ήταν η καλύτερη επισφράγιση της σχέσης αυτής καθώς προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Το Δελτίο Τύπου έγραφε τότε χαρακτηριστικά:
«[…] Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη 20 χρόνια μετά το θάνατό του ολοκληρώνει έναν κύκλο. Τα σημερινά εγκαίνια ανοίγουν έναν νέο κύκλο. Από ’δω και στο εξής το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, όπως άλλωστε ήταν η επιθυμία του Ιδρυτή του, έχοντας πλέον τελειοποιήσει με όλα τα σύγχρονα μουσειολογικά δεδομένα την πλήρη καταγραφή των έργων της κατοχής του, θα ενταχθεί λειτουργικά στο Μουσείο Μπενάκη διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του […]».

Σήμερα, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, το κτήριο της οδού Πλουτάρχου στο Μαρούσι παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα συντήρησης. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών του Ιδρύματος είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες επισκευές ούτε όμως και να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες της καθημερινής του λειτουργίας.

Με την πεποίθηση ότι “ενωμένοι είμαστε ισχυρότεροι” τα δύο Ιδρύματα αποφάσισαν να συστεγαστούν προσωρινά, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυσκολίες της εποχής. Έτσι, το σύνολο των έργων του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη μεταφέρθηκε στο κτήριο της οδού Πειραιώς και η μεγάλη αίθουσα του δευτέρου ορόφου θα φιλοξενεί πλέον θεματικές εκθέσεις με υλικό από τις συλλογές του.

Η πρώτη έκθεση εγκαινιάζεται στις 6 Δεκεμβρίου 2012 σε επιμέλεια Νίκης Γρυπάρη και τίτλο Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 Θέματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά οι θεματικές θα εναλλάσσονται, έως ότου το κτήριο της οδού Πλουτάρχου είναι έτοιμο να δεχθεί ξανά τα πολύτιμα έργα και τους επισκέπτες του.


Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη είναι ανοιχτό για το κοινό και για τις σχολικές και πανεπιστημιακές ομάδες από το 1982, με μόνη εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τον θάνατο του Ιδρυτή του, όταν έκλεισε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου των συλλογών.  Στεγάζεται σε διατηρητέο διώροφο κτήριο με δώμα στο Μαρούσι, που σχεδίασε ο Γιάννης Τσαρούχης, ο οποίος επιμελήθηκε και την ανέγερσή του.  Ο καλλιτέχνης δώρισε στο Ίδρυμα το σύνολο των έργων που είχε στη κατοχή του με δυο διαδοχικές δωρεές έργων το 1981 και 1987, καθώς και το αρχείο του. Παράλληλα, το 1987, ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του. Το Ίδρυμα δεν ενισχύθηκε ποτέ από τις κρατικές επιχορηγήσεις και στηριζόταν πάντοτε σε δικά του έσοδα από το Πωλητήριο και από τα δικαιώματα του έργου του Γιάννη Τσαρούχη. Το 2005 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006 για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών του. Παράλληλα συστάθηκε ένα σημαντικό αρχείο έργων που βρίσκονται  σε άλλες συλλογές και σχεδιάστηκε ο διαδικτυακός του ιστότοπος. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.