Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Όπερα Δωματίου Αθηνών παρουσιάζουν σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στο Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, μία συναυλία με θέμα τον μουσικό ιμπρεσιονισμό.

Η συναυλία αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης της πλήρους συλλογής γλυπτών του E. Degas στο Μουσείο Ηρακλειδών και αποτελεί αφιέρωμα στον Αρχιμουσικό Λευτέρη Χαλκιαδάκη.

Η πολυβραβευμένη πιανίστρια Φιόνα Μαρί Μάτο και η επίσης βραβευμένη βιολονστελίστρια Λουκία Λουλάκη ερμηνεύουν έργα των Debussy, Henri Duparc, Camille Saint-Saens, Jules Massenet, Eric Satie…

Συμμετέχουν το Piano Quarteto ANIMA της Όπερας Δωματίου Αθηνών, με τους ταλαντούχους μουσικούς Miegen Mato στο πιάνο, Alexander Mato στο βιολί, Lindita Nina στη βιόλα και Vangjel Nina στο βιολοντσέλο, και η υψίφωνος Μαριάννα Μανσόλα, σολίστ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Ό.Δ.Α. και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο μουσικός ιμπρεσιονισμός που εκδηλώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία, γύρω απο το έργο του εμπνευστή της νέας αυτής μουσικής τάσης, Claude Debussy (1862-1918), έχει ώς στόχο να ξεφύγει απο τους αυστηρούς κανόνες του κλασικισμού. Απελευθερωμένη απο τους κανόνες που βάρυναν τους μουσικούς της εποχής, η ομάδα των ιμπρεσιονιστών συνθετών δέχεται μόνο την επιρροή των συναισθημάτων και της αρμονίας.