Το “Summer Night Concert” παρουσιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020. Είναι ένα ετήσιο ανοιχτό event, που πραγματοποιείταιαπό το 2008. Η προηγούμενη σειρά συναυλιών ήταν η “Concert for Europe” που γινόταν από το 2004 μέχρι το 2007. Το πάρκο του Schonbrunn Palace στην Βιέννη της Αυστρίας είναι το μαγικό τοπίο όπου γίνεται η συναυλία. Οι σημαντικοί μαέστροι που έχουν προηγουμένως διευθύνει την ορχήστρα είναι ο Georges Pretre, o Daniel Barenboim, o Franz Welser-Most, o Valery Gergiev, o Lorin Maazel, o Christoph Eschenbach, o Zubin Mehta, o Semyon Bychov και ο Gustavo Dudamel.

Λόγο του προστατευόμενου από την UNESCO τοπίου, του baroque πάρκου Schonbrunn και του παλατιού στο φόντο, το “Summer Night Concert” είναι και ένα οπτικό διαμάντι πέρα από την απίστευτη μουσική του ποιότητα. Αυτό το event εκπροσωπεί την κλασσική μουσική στα καλύτερά της. Εκατομμύρια θεατές και ακροατές σε πάνω από 80 χώρες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την συναυλία online, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Το φετινό Summer Night Concertτης Vienna Philharmonic πραγματοποιήθηκε υπό ασυνήθιστες συνθήκες. Μετά την πανδημία του Κορονοϊού η ορχήστρα αναγκάστηκε να κάνει το μεγαλύτερο διάλειμμα που έχει κάνει ποτέ στην ιστορία και η συναυλία που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Μάιο μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο και με περιορισμένο κοινό. Η Φιλαρμονική της Βιέννης αφιέρωσε αυτό το πολύ ιδιαίτερο κονσέρτο «στην αγάπη».

Valery Gergiev

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που ο Valery Gergiev διευθύνει αυτού του είδους το κονσέρτο. Πρωτοεμφανίστηκε με την ορχήστρα το 1997 και έχει διευθύνει τα Summer Night Concerts του 2007, του 2011 και του 2018. O Valery Gergiev είναι έναςαντάξιος εκπρόσωπος του St. Petersburg Conducting School. Έκανε το ντεμπούτο του στο Mariinky Theatre το 1978 με το “War and Peace” του Prokofiev. To 1988 o Valery Gergiev ανέλαβε την θέση του Music Director στο Mariinsky Theatre και το 1996 έγινε Artistic and General Director. Συνεργάζεται με μεγάλη επιτυχία με τις σπουδαιότερες όπερες του κόσμου.

Δουλεύει με την World Opera for Peace (την οποία διευθύνει από το 1997), με την Φιλαρμονική του Βερολίνου, του Παρισιού, της Βιέννης, της Νέας Υόρκης, του Los Angeles, την Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο, του Κλίβλαντ, της Βοστώνης και του San Francisco καθώς και με την Royal Concertgebouw Orchestra (Amsterdam) αλλά και πολλές άλλες. Από το 1995 μέχρι το 2008 ο Valery Gergiev ήταν Principal Conductor της Φιλαρμονικής του Ρότερνταμ (στην οποία παραμένει επίτιμος μαέστρος μέχρι και σήμερα) και από το 2007 μέχρι το 2015 ήταν Principal Conductorστην Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Από το φθινόπωρο του 2015 ο μαέστρος είναι επικεφαλής της Φιλαρμονικής του Μονάχου.

Jonas Kaufmann

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχε ο ταλαντούχος τενόρος Jonas Kaufmann, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κονσέρτο, παρόλο που τραγουδάει με την ορχήστρα με μεγάλη επιτυχία τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Από το μαγευτικό ντεμπούτο του στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης σε μία παρουσίαση της “La Traviata” το 2006, ο Jonas Kaufmann θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους stars της όπερας. Ο διεθνής τύπος τον έχει χαρακτηρίσει ως τον νέο βασιλιά των τενόρων. Οι ειδικοί της όπερας τον αποκαλούν τον πιο σημαντικό Γερμανό τενόρο από την εποχή του Fritz Wunderlich.

O Kaufmann είναι περιζήτητος παγκοσμίως από τα Ιταλικά και Γαλλικά ρεπερτόρια μέχρι και την Γερμανική όπερα. Έχει τραγουδήσει το “Werther” του Massenet στο Παρίσι και στην Βιέννη, το Cavaradossi στην “Tosca” του Puccini στο Λονδίνο, στο Met και στην Σκάλα του Μιλάνο. Ο έντονος τρόπος που ερμήνευσε τον Don Jose στην “Carmen” του Bizet αλλά και το Werther στην όπερα του Massenet κατέπληξαν παγκοσμίως τους fans της όπερας.

Tα solo albums του γίνονται best sellers σε μερικές μόλις εβδομάδες κυκλοφορίας τους. Το 2011 του παρουσιάστηκε το “Opera News Award” στην Νέα Υόρκη. Λίγο αργότερα ο Kaufmann ονομάστηκε “Chevalier de l’Ordre de l’Art et desLettres” από τον Γάλο Υπουργό Πολιτισμού Frederic Mitterrand. O Kaufmann έχει διελεγχθεί πολλές φορές ως “Singer of the Year” από τα κλασσικά μουσικά περιοδικά “Opernwelt”, “Diapason” και “Musical America” καθώς και από κριτικές επιτροπές όπως η “Opus-Klassik” και η “International Opera Awards”.

Η 177 χρονών Φιλαρμονική της Βιέννης ξεκίνησε το 1842, όταν ο Otto Nicolai διεύθυνε ένα Grand Concert με όλα τα μέλη της αυτοκρατορικής “Hof-Operntheater”. To event αρχικά ονομάστηκε “Philharmonic Academy” και θεωρείται το ξεκίνημα της Ορχήστρας. Από την ίδρυσή της, η ορχήστρα διευθύνεται από έναν δημοκρατικά εκλεγμένο όμιλο και δουλεύει με καλλιτεχνική, οργανωτική και οικονομική αυτονομία. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες κατά την διάρκεια των γενικών συναντήσεων όλων των μελών.

Διαθέσιμο από την Panik Records και την Sony Music στις 2 Οκτωβρίου