Το φετινό Summer Camp του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας μάς προσκαλεί να επιβιβαστούμε σε μια αλλιώτικη χρονοκάψουλα! Το ταξίδι των μικρών μας εξερευνητών μας θα ξεκινήσει από τον 15ο αιώνα π.Χ. και θα φτάσει μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ. Συνταξιδιώτες μας θα είναι σπουδαίοι εφευρέτες της Αρχαίας Ελλάδας, επιστήμονες και ιστορικοί, αλλά και σημαντικοί τεχνίτες θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους! Προορισμοί μας οι συλλογές του Μουσείου και οι «θησαυροί» της γειτονιάς μας!

Από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον πρώτο υπολογιστή της ιστορίας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αλλά και τις πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής μέχρι την τέχνη του αρματοποιού κατά τη βυζαντινή περίοδο, εφευρέσεις και τεχνολογικά θαύματα έρχονται σε πρώτο πλάνο και μας προσφέρουν έμπνευση για πειράματα και δημιουργία!

3 δεκαήμερα και 2 διαφορετικές θεματικές θα μας χαρίσουν μια συναρπαστική εμπειρία μέσα από τη μόνιμη συλλογή, «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κοτσανά – «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα & Παιχνίδια» και «Πανοπλίες – Η Τέχνη του Οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα».

Οι μικροί μας εφευρέτες της αρχαιότητας θα επισκεφτούν και φέτος τον Εθνικό Κήπο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Ζάππειο και την πλατεία Δεξαμενής.

Α’ Θεματική Εβδομάδα:

Ημέρα 1η: «Μικροί ήρωες και πειράματα»

Μια κούπα διαφορετική από τις άλλες! Ένα σιντριβάνι που δε μοιάζει με κανένα άλλο! Μια κανάτα που κρύβει δύο μεγάλα μυστικά! Άραγε θα χρειαστούμε εγχειρίδιο χρήσης για όλα αυτά; Μάλλον όχι! Τα στοιχεία της φύσης θα μας χαρίσουν πολύτιμες πληροφορίες για να φτιάξουμε τις δικές μας ευφυείς μικροσυσκευές!

Ημέρα 2η: «12 θεοί πάνε μουσικές διακοπές»

Μ-Ο-Υ-Σ-Ι-Κ-Η! Το Α και το Ω στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων; Μια μελωδική δοκιμή θα μας πείσει! Η ορχήστρα μας κουρδίζει τα όργανά της, ξεσκονίζει τα αναλόγια, οι Μούσες πανέτοιμες και οι θεοί πρόθυμοι να σύρουν τον χορό στον ρυθμό της μουσικής μας! Έγχορδα, πνευστά και κρουστά δικής μας κατασκευής δίνουν τον παλμό σε μια γιορτή γεμάτη δημιουργία και εκπλήξεις!

Ημέρα 3η: «Παίζω παρέα με τον Αρχιμήδη»

Στρατηγικός τρόπος σκέψης, ομαδικό παιχνίδι και ικανοί στρατηλάτες στη ζωή! Ο Πλάτωνας μάς αποκαλύπτει τις αξίες του παιχνιδιού ενώ τον πρώτο λόγο έχουν η φαντασία, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη. Άραγε ποια και πόσα ήταν τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα και από τι υλικά ήταν φτιαγμένα; Πηλός, ξύλο και λιωμένο κερί μάς καλούν σε ένα παιχνίδι δίχως τέλος!

Ημέρα 4η: «Ένα αρχαίο GPS μας δείχνει τον δρόμο»

Γινόμαστε ναυτικοί και ταξιδεύουμε στις θάλασσες του κόσμου χωρίς να χαθούμε ούτε στιγμή! Θα γίνουμε γεωργοί και θα σπείρουμε χωράφια αμέτρητα! Κι όμως δε θα χάσουμε ούτε ένα καρπό! Μα γίνεται; Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα μας δείξουν τον τρόπο! Έτοιμοι για μια πρόβα στη γειτονιά του μουσείου;

Ημέρα 5η: «Μάσκα μου θεατρική»

Θεατρικές μάσκες και ψιμύθια θα μας μεταμορφώσουν σε σταρ της θεατρικής σκηνής! Κωμωδία, σατυρικό δράμα ή μήπως τραγωδία; Θεοί, νύμφες και ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας παίρνουν θέση στην κερκίδα του κινητού μας θεάτρου. Πιστοί σύμβουλοί μας, ο Αριστοφάνης και ο Σοφοκλής, παρέα φυσικά με τον Ήρωνα και τα τεχνολογικά του επινοήματα. Η μυθική μας παράσταση σηκώνει αυλαία! Χειροκρότημα παρακαλώ!

Β’ Θεματική Εβδομάδα:

Ημέρα 1η: «Χιτώνα, χιτωνάκι μου!»

Ώρα για στρατηγική σκέψη! Το πλάνο μας είναι φιλόδοξο! Για να τα καταφέρουμε χρειάζεται ομαδική δουλειά. Ταξιδεύουμε στη Σπάρτη και στα Μέγαρα και αναζητούμε λινά και μάλλινα υφάσματα. Θα ανακαλύψουμε αργαλειούς και θα βάλουμε μπροστά τα «σχέδια» μας. Δίχως αμφιβολία το δικό μας ένδυμα θα ξεχωρίσει!

Ημέρα 2η: «Μαγική ασπίδα»

Η αποστολή μας συνεχίζεται. Δίνουμε ραντεβού με διάσημους στρατηλάτες της αρχαιότητας για να τους γνωρίσουμε, να μάθουμε για τις συνήθειες τους και να φυλάξουμε καλά τα μυστικά τους! Κάθε στοιχείο είναι πολύτιμο. Ένα ένα και όλα μαζί θα μας οδηγήσουν στην κατασκευή της μαγικής ασπίδας. Αν τα καταφέρουμε, είμαστε προστατευμένοι!

Ημέρα 3η: «Αρματοποιός κεραμίστας»

Έχουμε φτάσει στα μισά της διαδρομής και τα έχουμε πάει περίφημα! Ήρθε η ώρα να αφήσουμε την τέχνη του αρματοποιού να μας αποκαλύψει τι μπορεί να κάνει. Βέβαια, ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει κατακόρυφα! Θα χρειαστούμε έναν μυστικό κωδικό …που είναι γραμμένος σε πηλό! Ξεκινάμε γρήγορα για το εργαστήρι κεραμικής της γειτονιάς μας! Η δική μας πανοπλία θα πάρει σχήμα και χρώμα μόλις πιάσουμε τα ειδικά εργαλεία στα χέρια μας!

Ημέρα 4η: «Ταξίδι με την Αργώ»

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τις γνώσεις και το όπλο της ειρήνης είμαστε πανέτοιμοι για επιβίβαση! Αυτήν τη φορά μάς περιμένουν οι αργοναύτες στο πλοίο τους. Άραγε τι έχουν να μας πουν και ποια θαλάσσια πορεία έχουν επιλέξει; Τα πολύτιμα μέταλλα μάς αφηγούνται την ιστορία τους …και μας γεμίζουν ιδέες!

Ημέρα 5η: «Αναζητώντας τον αρχαίο στατήρα»

«6ος αιώνας π.Χ.» Αποβίβαση! Ο Ηρόδοτος μας περιμένει στην αποβάθρα και έχει κάτι να μας πει: «Αίγινα». Μα τι να εννοεί με αυτό το νησί; Κάτι μάς λέει ξανά: «Χελώνα». Βλέπετε καμιά; Άραγε τι να θέλει να μας πει; Ένα κυνήγι θησαυρού μόλις ξεκίνησε! Όλα όσα ζήσαμε μέχρι στιγμής θα μας βοηθήσουν να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να βρούμε τον θησαυρό που φυλάμε στις καρδιές μας!

Ημερομηνίες:

Α’ Δεκαήμερο: 20/06/2022 – 1/07/2022
Β’ Δεκαήμερο: 4/07/2022 – 15/07/2022
Γ’ Δεκαήμερο: 18/07/2022 – 29/7/2022

Ημερήσιο πρόγραμμα:

08:30 – 09:00 Άφιξη στο Μουσείο Κοτσανά
09:00 – 11:00 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
11:00 – 11:30 Κολατσιό
11:30 – 12:50 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
12:50 – 13:00 Αναχώρηση
13:00 – 16:00 Απογευματινή ζώνη φύλαξης (κατ’ επιλογή)

Περαιτέρω διευκρινίσεις:

Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή.

Το Summer Camp απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κολατσιό (παρακαλούνται οι γονείς να ενημερώσουν το Μουσείο για πιθανές αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς)

*Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.