Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, πολύ παιχνίδι και ακόμα περισσότερο κέφι περιμένει τους μικρούς μας φίλους, από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2016, στο Summer Camp στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Για τέσσερις εβδομάδες, η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με τις «Μικρές Ιστορίες», διοργανώνουν το πιο πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του καλοκαιριού, με παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, video animation, ζωγραφική, χορό και όχι μόνο…

Για παιδιά από 6 έως 12 ετών, από τις 8.00 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα!

Το Summer Camp περιλαμβάνει τέσσερις περιόδους, με διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα:

• Την 1η εβδομάδα (21-24 Ιουνίου), με θέμα «Ο γύρος του κόσμου σε…μία εβδομάδα», ανακαλύπτουμε τις πέντε γωνιές του κόσμου! Ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες και γινόμαστε «πολίτες του κόσμου».

• Τη 2η εβδομάδα (27 Ιουνίου-1 Ιουλίου), με θέμα «Σχήματα και χρώματα», τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά, έρχονται σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και άλλους τρόπους προσωπικής έκφρασης.

• Την 3η εβδομάδα (4-8 Ιουλίου), με θέμα «Δημιουργίες με νέες τεχνολογίες», τα παιδιά μυούνται στα μυστικά της κινούμενης εικόνας, γράφουν το σενάριο, δημιουργούν ήρωες και φτιάχνουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους animation. Παράλληλα, συναρμολογούν και προγραμματίζουν ρομποτάκια σε εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής.

• Την 4η εβδομάδα (11-15 Ιουλίου), με θέμα «Μαθαίνω το σώμα μου», μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, πολύ χορό και γυμναστική ανακαλύπτουμε το σώμα μας, μαθαίνουμε να τρώμε σωστά και να ζούμε καλύτερα.

Πώς περνάμε την ημέρα μας στο Summer Camp;

8:00-9:00 | Προσέλευση
Χωριζόμαστε σε ομάδες και η μέρα μας…ξεκινάει!

9:00-9:30 | Ομαδικά Παιχνίδια
Οι ομάδες, μαζί με τους υπεύθυνους παιδαγωγούς, παίζουν κινητικά παιχνίδια στους εξωτερικούς χώρους της Τεχνόπολης, στο Skywalk, το υπερσύγχρονο action park, και στην παιδική χαρά για να ξεκινήσει η μέρα μας όσο πιο ευχάριστα γίνεται!

9:30-11:00 |  Εκπαιδευτικά Προγράμματα-Εργαστήρια
Οι ομάδες παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια εικαστικών, χορού, θεάτρου και αφήγησης παραμυθιών από καλλιτέχνες και έμπειρους παιδαγωγούς.

11:00-11:30 | Δεκατιανό (προσφέρεται από την Τεχνόπολη)
Με τόσο παιχνίδι πεινάσαμε λίγο! Μήπως να φάμε κάτι για να συνεχίσουμε το παιχνίδι;

11:30-13:00 | Εκπαιδευτικά Προγράμματα-Εργαστήρια
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εργαστήρια επαναλαμβάνονται μέσα στη μέρα ώστε να τα παρακολουθήσουν εναλλάξ όλες οι ομάδες.

13:00-14:00 | Μεσημεριανό φαγητό (προσφέρεται από την Τεχνόπολη)
Οι ομάδες στρώνουν τραπεζομάντηλα και κάνουν πικ-νικ τρώγοντας το μεσημεριανό τους γεύμα που στηρίζεται σε ισορροπημένο διαιτολόγιο, εγκεκριμένο από παιδίατρο, και περιλαμβάνει νόστιμο μαγειρευτό φαγητό!

14:00-14:30 | Α’ αποχώρηση 
από το Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο ή την αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού

14:00-15:30 | Θεατρικές Παραστάσεις | Προβολές Ταινιών |  Παρουσιάσεις δρώμενων από τα παιδιά- Ομαδικά Παιχνίδια
Μαζευόμαστε στο δροσερό Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο ή στην αίθουσα  Δεξαμενές Καθαρισμού. Παρακολουθούμε όλοι μαζί θεατρικές παραστάσεις και ταινίες με ποικίλες θεματικές, παρουσιάζουμε τις δράσεις μας στις υπόλοιπες ομάδες, παίζουμε και ακούμε ιστορίες.

15:30-16:00 Τελευταία αποχώρηση 
από το Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο ή την αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

• 1η εβδομάδα | «Ο γύρος του κόσμου σε μία…εβδομάδα»
Εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με άλλους πολιτισμούς.

•  «Έρχεσαι από μακριά..;»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ποια είναι η χώρα προέλευσης ενός λέβητα ατμού; Πού βρίσκεται το εργοστάσιο που κατασκεύασε τα πυρότουβλα των φούρνων;
Οι μικροί μας φίλοι, μέσα από ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού, ταξιδεύουν στην Ευρώπη ανακαλύπτοντας την ιστορία του παλιού εργοστασίου, τον τόπο προέλευσης των μηχανημάτων του, τους ανθρώπους και τα υλικά που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί.

• «Το ταξίδι του κάρβουνου 150 χρόνια πριν…» 
Αφήγηση και εικαστικό εργαστήρι
Από πού προέρχεται η πρώτη ύλη παραγωγής του φωταερίου; Πόσο μεγάλο είναι το ταξίδι της για να φτάσει στο Γκάζι;
Τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία του λιθάνθρακα. Ταξιδεύουν παρέα με το κάρβουνο, εμπνέονται από τις περιπέτειές του και χρησιμοποιώντας το φτιάχνουν τα δικά τους μοναδικά έργα.

• «Όλοι είμαστε μοναδικοί!» 
Αφήγηση και εικαστικό εργαστήρι
Γιατί τσακώνεται ο λιθάνθρακας με το μαντέμι και το τούβλο στους φούρνους του εργοστασίου;
Τα υλικά αποκτούν φωνή και τα παιδιά ακούν την ιστορία τους μαθαίνοντας για το πρώτο στάδιο της γραμμής παραγωγής του φωταερίου. Ένα ατύχημα μας κάνει να καταλάβουμε πως όλοι είμαστε μοναδικοί.
Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, ένα εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά, κάρβουνο και πηλό, στο οποίο τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης με έμπνευση από το  εργοστάσιο.

• «Αρχιτεκτονική του κόσμου» 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Τι είναι η αρχιτεκτονική; Πώς μοιάζουν τα σπίτια σε διάφορα μέρη του κόσμου;
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα σπίτια των ανθρώπων σε όλα τα μέρη της γης, δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες με τεχνικές μυθοπλασίας και γνωρίζουν το έργο διάσημων αρχιτεκτόνων, όπως του Πικιώνη, του Γκαουντί και του Λε Κορμπυζιέ. Στη συνέχεια, μεταμορφώνονται για λίγο σε αρχιτέκτονες και, με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, συνθέτουν τα δικά τους κτίρια…με αμέτρητη φαντασία!

• «Ταξιδεύω χορεύοντας» 
Εργαστήριο ζωγραφικής, κίνησης και μουσικής
Έχοντας ως ερέθισμα πίνακες μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, τα παιδιά συνθέτουν τις δικές τους διαδρομές στο χώρο, σε ένα εργαστήριο που συνδυάζει την κίνηση με τη ζωγραφική. Μουσικές από όλο τον κόσμο μας δίνουν το ρυθμό για να φτιάξουμε ένα χάρτη που θα αποτυπώνει τα φανταστικά μας ταξίδια στα πιο απίθανα μέρη!

• 2η  εβδομάδα | «Σχήματα και Χρώματα»
Μια εβδομάδα αφιερωμένη σε δράσεις και εργαστήρια για την τέχνη

• Εικαστικά εργαστήρια
Οι μικροί μας καλλιτέχνες γνωρίζουν τέσσερις μεγάλους ξένους ζωγράφους και μαθαίνουν τις ιστορίες που κρύβουν τα έργα τους. Αντλούν έμπνευση,  πειραματίζονται με νέες τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης που βασίζονται στις αρχές του ιμπρεσιονισμού, του εξπρεσιονισμού,  του μπαουχάους, της ποπ αρτ και έτσι μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες.

• «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος» 
Αφήγηση με συνοδεία μουσικής και εικαστικό εργαστήρι
Θες να βοηθήσεις το Θησέα να βγει απ’ το λαβύρινθο και να νικήσει το Μινώταυρο;
Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας, οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν στη μακρινή Κνωσό για να γνωρίσουν το μεγάλο βασιλιά Μίνωα, την όμορφη πριγκιποπούλα και να μπουν σε λαβύρινθο σκοτεινό όπου κατοικεί ένα φρικτό τέρας…
Την αφήγηση ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι στο οποίο τα παιδιά χρησιμοποιώντας φυσικό πηλό κατασκευάζουν πήλινα ειδώλια με έμπνευση από τη μινωική τεχνοτροπία.

• «Φτιάξε το δικό σου κορνούτο!»
Εικαστικό εργαστήρι
Άραγε οι φούρνοι του εργοστασίου είχαν καπάκια;
Τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους κορνούτα με ανακυκλώσιμα υλικά και ανακαλύπτουν πώς αυτά λειτουργούν.

• «Φωτογραφίζω το εργοστάσιο-κλικ κλακ!»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Αγαπάς τη φωτογραφία;
Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από το φωτογραφικό φακό. Χωρίζονται σε ομάδες και φωτογραφίζουν μηχανήματα, κτίρια και υλικά μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εξερεύνησης.

•  «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι!»
Εικαστικό εργαστήρι και περιήγηση βασισμένη στην τεχνική museum theater
Μια βόλτα στο Μουσείο, διαφορετική από τις συνηθισμένες…
Οι μικροί μας φίλοι φορούν τα μουστάκια τους, μεταμορφώνονται για λίγο σε μικρά τρωκτικά και τρυπώνουν μαζί με έναν παράξενο ξεναγό, τον Ορέστη τον ποντικό, σε κάθε κρυφή γωνιά του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

• «Μαθηματικά και ζωγραφική»
Αφήγηση και εικαστικό εργαστήρι
Τι σχέση μπορεί να έχουν η τέχνη με τα μαθηματικά;
Οι πίνακες του Καντίνσκι και του Ρόθκο γίνονται η αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δράσεις που σχετίζονται με τα μαθηματικά. Χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα μεταμορφώνονται και αποτελούν έμπνευση για τις ιστορίες των παιδιών, συνδυάζοντας την αφήγηση με τα μαθηματικά και την τέχνη.

• «Τι βλέπεις;»
Εικαστικό εργαστήρι
Τι μυστικά μπορεί να κρύβει μία προσωπογραφία;
Τα παιδιά εμπνέονται από τα πορτραίτα διασήμων καλλιτεχνών και δημιουργούν ιστορίες με παράξενους χαρακτήρες ενώ συνθέτουν τα δικά τους πορτραίτα με μικτές τεχνικές.

• 3η  εβδομάδα | «Δημιουργίες με νέες τεχνολογίες»
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην επιστήμη και στις νέες τεχνολογίες

• Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Είναι απλό να κατασκευάζεις μια μηχανή; Μάλλον απλούστερο απ’ όσο φαντάζεσαι!
Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές» και τις προγραμματίζουν. Συνεργάζονται και αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνθετική και κριτική σκέψη.

• Εργαστήρι animation (κινούμενης εικόνας)
Χρησιμοποιώντας το σχέδιο, το κολάζ, το σκίτσο, τη γλυπτική και τη φωτογραφία, τα παιδιά φτιάχνουν μια ιστορία και τη μεταφράζουν σε κινούμενη εικόνα. Μαθαίνουν βασικές τεχνικές animation, εξοικειώνονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, λειτουργώντας ομαδικά, δημιουργούν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, από το σενάριο και τη σκηνοθεσία μέχρι το μοντάζ και την ηχοληψία.

• «Από το κάρβουνο στον ατμό» 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Πώς παράγεται το φωταέριο μέσα στους φούρνους; Σε τι χρησιμεύει ένας απορροφητήρας και ένα πλυντήριο μέσα σε ένα εργοστάσιο;
Τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες και συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι εξερεύνησης μέσα στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων και στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου. Ανακαλύπτουν τα μυστικά τους, τις κρυμμένες πληροφορίες και ανεβαίνουν στο ψηλότερο σημείο του παλιού εργοστασίου, απ’ όπου μπορούν να δουν όλη την πόλη από ψηλά!

• «Οι ήρωες των κόμικς» 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας κόμικς; Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτόν;
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, οι ήρωες των κόμικς ζωντανεύουν και παίρνουν μορφή. Τα παιδιά συνθέτουν τις ιστορίες τους και φτιάχουν το δικό τους προσωπικό βιβλίο κόμικς.

• «Ένας παράξενος πλανήτης» 
Θεατρικό παιχνίδι
Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας πλανήτης στη φαντασία μας; Ποιοί θα ζούσαν εκεί και πώς θα ήταν η ζωή τους;
Κίνηση και παντομίμα σε φανταστικούς πλανήτες! Τα παιδιά συνθέτουν το περιβάλλον της δράσης τους και τις δικές τους αλλόκοτες ιστορίες γεμάτες ρομπότ και παράξενα πλάσματα σ’ ένα ξεχωριστό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού.

• 4η εβδομάδα | «Μαθαίνω το σώμα μου»
Μία εβδομάδα αφιερωμένη στο σώμα και τη διατροφή

• Εργαστήρια χορού και άσκησης
Έχεις χορέψει ποτέ μέσα στο παλιό εργοστάσιο;
Τα παιδιά συμμετέχουν σε εργαστήρια χορού, zumba και capoeira ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.
Η Zumba είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος άσκησης που αντλεί στοιχεία από το χορό και τη γυμναστική προσφέροντας εκτόνωση, γέλιο και χαρά. Η Capoeira συνδυάζει μουσική, χορό, ακροβατικά και πολεμικές τέχνες, καλλιεργώντας τη θετική σκέψη, τη συνεργασία και την αυτοπεποίθηση.

• «Παιχνίδια δίχως τέλος.. στο Skywalk»
Ομαδικά παιχνίδια ταχύτητας
Σκαρφαλώνεις γρήγορα; Έχεις ποτέ διασχίσει αιωρούμενη γέφυρα; Τα παιχνίδια στην Τεχνόπολη δεν σταματούν ποτέ!
Κρεμαστά μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ιδανικό για ομαδικά παιχνίδια ταχύτητας, άσκησης και εξερεύνησης…στον αέρα.

• «Βυζαντινών γεύσεις» 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί; Ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν; Τι είναι ο «γάρος» ή το «γάρον»; Θα τσιμπήσουμε κάτι;
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα τους και, μέσα από ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στο χρόνο, εξερευνούν τις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών και ανακαλύπτουν σημαντικές πτυχές του πολιτισμού τους.

• «Ώρα για διάλειμμα..ας φάμε κάτι!»
Ομαδικό παιχνίδι
Οι εργάτες στο εργοστάσιο φωταερίου δούλευαν σκληρά. Τι νομίζεις ότι έτρωγαν στο διάλειμμά τους;
Τα παιδιά γίνονται σεφ και σχεδιάζουν το μενού των εργατών. Ένα παιχνίδι για την αξία των τροφών με έμπνευση από το εργοστάσιο φωταερίου.

• «Χορεύοντας το εργοστάσιο»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Σχεδίασε τη δική σου χορογραφία εμπνευσμένη από τις ιστορίες του εργοστασίου.
Αξιοποιώντας τις προφορικές μαρτυρίες των εργαζομένων στο εργοστάσιο φωταερίου, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν ένα χορευτικό δρώμενο για κάθε ιστορία, με μοναδικό εκφραστικό μέσο το σώμα τους.

• «Μαγειρεύοντας…αλλιώς!»
Εικαστικό εργαστήρι
Μπορείς να ζωγραφίσεις με κανέλλα;
Η κανέλλα, η ζάχαρη, το κακάο και άλλα μπαχαρικά γίνονται η αφορμή για πειράματα και εικαστικές δημιουργίες. Τα παιδιά δημιουργούν παράξενα «φαγητά» και ένα μυρωδάτο εικαστικό αποτέλεσμα ζωγραφίζοντας με υλικά από την κουζίνα!

• «Φαγητά….σε πίνακα ζωγραφικής!» 
Θεατρικό παιχνίδι και εικαστικό εργαστήρι
Ξέρεις πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας τα φρούτα και τα λαχανικά;
Ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να στο εξηγήσει! Τα έργα του εικαστικού Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο αποτελούν έμπνευση για ένα διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι με φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά γνωρίζουν έτσι την αξία τους στην διατροφή μας και συνθέτουν τους δικούς τους πίνακες ζωγραφικής, μεταμορφώνοντας τα φαγητά σε…τοπία!

*Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί από την ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και την παιδαγωγική ομάδα «Μικρές Ιστορίες» και ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Παρέχεται καθημερινά δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα εγκεκριμένο από παιδίατρο.

Ρωτήστε μας για τα πακέτα εκπτώσεων στα αδέρφια ή στην περίπτωση που επιλέξετε περισσότερες από μία εβδομάδες!