Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη παρουσιάζει την 4η συνάντηση του Γ΄Κύκλου της σειράς «Συλλέκτες και Συλλογές» με θέμα

«Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης».

Ο Νίκος Θεοχαράκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται στη Ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών από την πλευρά του ερευνητή. Ξεκινάει με μία σύντομη ιστορική αναδρομή και περιγραφή της κατάστασης στο χώρο της ψηφιοποίησης των βιβλίων και των επιστημονικών περιοδικών παγκόσμια και στην Ελλάδα.

Περιγράφει πως η επανάσταση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών επέδρασε στον τρόπο που διεξάγεται η επιστημονική έρευνα και διδασκαλία. Τέλος, χρησιμοποιώντας την οικονομική ανάλυση των ιδεών επιχειρεί να δείξει γιατί – παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα – η παρούσα κατάσταση θέτει εμπόδια στην εκμετάλλευση του πλήρους δυναμικού αυτών των τεχνολογιών στην δημοκρατία της γνώσης και στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι συλλογές γίνονται ψηφιακές και μετά τι; Στο ερώτημα αυτό απαντά η Δρ Στέλλα Μαρκαντωνάτου, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», κάνοντας αναφορά σε μία ευρύτερη ‘δημοκρατία της γνώσης’ με μεγάλη οικονομική βαρύτητα. Παρουσιάζονται διεθνείς καινοτόμες πρωτοβουλίες στους τομείς της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας.

Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίλιαν Καραλή και η αρχαιολόγος, Μυρτώ Μπαρδάνη αναφέρονται στις Εικονικές Μουσειακές Συλλογές. Η εικονική, ψηφιακή αναπαράσταση έχει εισέλθει δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της Αρχαιολογίας και της Τέχνης και παρέχει τη δυνατότητα διαδραστικών, εικονικών επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές με συνεχή εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.

Ο Μιχάλης Μωραΐτης, διευθυντής πληροφορικής του Ομίλου Θεοχαράκη, δίνει απαντήσεις σε θέματα ψηφιοποίησης που στηρίζονται σε επιχειρηματικές βάσεις και πως η πληροφορική μπορεί να γίνει αρωγός σε κάθε ενέργεια του συλλέκτη. Επίσης, αναλύονται τα μέσα με τα οποία οι συλλογές μπορούν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να αποκτήσουν και εμπορικό ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση συμμετέχει και παρεμβαίνει ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμων.

Οργάνωση και συντονισμός: Ελίζα Πολυχρονιάδου