Η Σουμπούρα είναι μια αρχαία γειτονιά της Ρώμης, όπου οι πατρίκιοι συγχρωτίζονταν με τον όχλο, τους κακοποιούς και τις πόρνες μέχρι το 1960.

Στο κέντρο του μυθιστορήματος, ένα τεράστιο κατασκευαστικό σχέδιο που αποσκοπούσε να μεταμορφώσει τις παραλίες της Όστια σε Ντουμπάι ή σε Ατλάντικ Σίτυ (ο δήμαρχος της Ρώμης το μπλόκαρε μόλις το 2014). Παρελαύνουν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Σαμουράι, πρώην επικεφαλής φασιστικής ομάδας και νυν ηγετικός γκάνγκστερ, ένας φαύλος και σεξομανής σοσιαλιστής πολιτικός, ιερείς που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς, ο ακέραιος «μπάτσος», μέλος της ελίτ των καραμπινιέρων, προερχόμενος βέβαια από τα πιο σκοτεινά βάθη της μαφίας. Και ναρκωτικά, παντού και πάντα. Οι μηχανισμοί του εγκλήματος και της εξουσίας σφιχταγκαλιασμένοι όσο ποτέ άλλοτε.

Το βιβλίο βασίζεται στους τελευταίους έξι μήνες της διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2011) και θεωρήθηκε «προφητικό»: το τεράστιο σκάνδαλο –που ονομάστηκε Mafia capitale– ξέσπασε πράγματι έναν χρόνο μετά τη συγγραφή του. Οι σχετικές έρευνες έδειξαν ότι η πραγματικότητα ήταν πολύ χειρότερη από το βιβλίο.

Ένα άρτιο μυθιστόρημα, που μεταφέρθηκε στις οθόνες, μικρές και μεγάλες· ένα μάθημα ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας.

Μικρά βιογραφικά των συγγραφέων:

Ο δημοσιογράφος Carlo Bonini γεννήθηκε στη Ρώμη το 1967. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος της La Repubblica. Πιο πρόσφατο βιβλίο του, από τον Einaudi, είναι το ACAB. All Cops Are Bastards.

O δικαστής και μυθιστοριογράφος Giancarlo De Cataldo γεννήθηκε το 1956 στον Τάραντα και ζει στη Ρώμη. Είναι ο συγγραφέας του διάσημου Romanzo Criminale. Ανάμεσα στα τελευταία βιβλία του (από Einaudi) είναι: I Traditori (Οι Προδότες), Io son oil Libanese (Είμαι ο Λιβανέζος)· με τον Gianrico Carofiglio και τον Carlo Lucarelli συνέγραψαν μαζί το Cocaina· με τον Maurizio De Giovanni, τον Diego De Silva και τον Carlo Lucarelli, το Giochi Criminali (Εγκληματικά Παιχνίδια).