Ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πιστεύεται πως είναι το πιο πολύτιμο σύγχρονο έργο που δημοπρατείται στο Λονδίνο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Το “Study for Portrait” του Λούσιαν Φρόιντ ζωγραφίστηκε το 1964 και δείχνει τον Φρόιντ με γυμνό το στήθος του και το πρόσωπο τερατώδες και μπερδεμένο, να κάθεται σε ένα παγκάκι με τα χέρια του τεντωμένα και τις γροθιές του σφιγμένες.

Το πορτρέτο βασίζεται σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Άγγλου φωτογράφου Τζον Ντίκιν κοινού φίλου των δύο καλλιτεχνών και ρίχνει φως σε μια φιλία και αντιπαλότητα που ήταν απίστευτα έντονη, αλλά και απίστευτα πικρή.

Ο πίνακας ήταν το κεντρικό πάνελ σε ένα τρίπτυχο που εκτέθηκε το 1965 σε περιοδεύουσα έκθεση στο Αμβούργο, τη Στοκχόλμη και το Δουβλίνο. Με τη συγκατάθεση του Μπέικον, το τρίπτυχο διαλύθηκε, με το αριστερό πάνελ να ανήκει τώρα σε ιδιωτική συλλογή και το δεξί στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Φράνσις Μπέικον και ο Λούσιαν Φρόιντ συναντήθηκαν το 1944, όταν τους σύστησε ο ζωγράφος Γκράχαμ Σάδερλαντ. Έγιναν αμέσως φίλοι και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έβλεπαν ο ένας τον άλλο σχεδόν κάθε μέρα, τόσο στα στούντιο τους όσο και τρώγοντας και πίνοντας στα πιο διάσημα στέκια του Σόχο.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80 είχαν απομακρυνθεί λόγω μικροκαυγάδων και ζήλιας, με τον Φρόιντ να κουράζει σαφώς τον Μπέικον.

Το έργο βρίσκεται στην ίδια ιδιωτική συλλογή εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian και θα εκτεθεί δημόσια στη γκαλερί Sotheby’s στη New Bond Street του Λονδίνου από τις 23 έως τις 29 Ιουνίου.

Θα πωληθεί στις 29 Ιουνίου στη δημοπρασία με τίτλο “British Art: The Jubilee Season” μαζί με το πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ του Μπάνκσι και τον πίνακα “Woldgate Woods” του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ