Ο πειραματικός χώρος τέχνης «ανάμεσα» παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Strange fruit» η οποία θα παρουσιαστεί

από τις 20 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2012.

Αν δεχτούμε το έργο τέχνης ως αντανάκλαση των συνθηκών της ύπαρξής μας στον κατακερματισμένο τούτο σύγχρονο πολιτισμό, αυτή η έκθεση είναι συνεπής ως προς αυτό, και ως προς τις αποκαλούμενες «περιφερειακές» καλλιτεχνικές μας συνθήκες. Η ψυχολογία, η παιδεία και το περιβάλλον του σύγχρονου Έλληνα είναι τέτοια που δεν αφήνουν χώρο για κάποια αντιπρόταση, ούτε όμως δυνατότητα συνέχισης της ομαλής καθημερινότητας. Στην έκθεση καθρεφτίζεται αυτό το ενδιάμεσο και μετέωρο συλλογικό πολιτισμικό στάδιο.

Το διακύβευμα δεν είναι η στρατευμένη κριτική της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά η απόδειξη της ματαιότητας κάθε τέτοιας προσπάθειας. Ποιός είναι ο Έλληνας που καλλιτεχνίζεται; Ο καλλιτέχνης δεν είναι ίδιος με όλους τους άλλους; Είναι και αυτός ένας κάτοικος του ίδιου πραγματικού και πλασματικού χώρου που προκειμένου να είναι λειτουργικός στις καθημερινές του ενασχολήσεις μένει κοινωνικά αδιάφορος και κλεισμένος στον εαυτό του;

Συγκεκριμένα, το Strange Fruit δεν αποβλέπει σε μεταπολιτικές στάσεις αλλά στην πολιτική και κοινωνική αδιακρισία (à la Ζακ Ρανσιέρ). Μέσω του συλλογισμού πάνω στο υλικό του βιωμένου κόσμου, προχωρά στην κατάργηση της κάθε ελπίδας για αίσιο τέλος, στην ταυτοποίηση του κενού.

Συμμετέχοντες:

Έρση Βαρβέρη
Θοδωρής Βογιατζίδης
Brainstorm Design
Καίσαρας Βρεττός
Στέλιος Καραμανώλης
Χρύσα Λαμπρακοπούλου
Βασίλης Πάτμιος Καρούκ
Αλεξάνδρα Σινοπούλου
Σοφία Τούμπουρα &
Παναγιώτης Σαμσαρέλο