Την απονομή τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη εκδοτικών οίκων, πεζογράφοι, ποιητές, δημοσιογράφοι, έγκριτοι βιβλιοκριτικοί, διευθυντές λογοτεχνικών περιοδικών και φίλοι της λογοτεχνίας.

Το Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2016 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Μιχάλη Μοδινό για το βιβλίο του ‘’Equatoria’’, εκδόσεις Καστανιώτη. Διακριθείσα φράση: «Η μακρόχρονη συνήθεια του να ζεις σε κάνει ανίκανο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο».

Το Βραβείο για την Ξένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2016 του Literature.gr απονεμήθηκε στον  Άντονυ Μάρα για το βιβλίο του ”Ο Τσάρος της Αγάπης και της Τέκνο’‘, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, Εκδόσεις Ίκαρος.  Διακριθείσα φράση: «Με ποια προσευχή ο τελευταίος άνθρωπος δεν πεθαίνει μόνος;»

Ο Ανδρέας Μήτσου, πεζογράφος, απηύθυνε τον χαιρετισμό της βραδιάς, τονίζοντας ότι: «Η καλλιτεχνική δημιουργία και η γραφή καθίσταται πράξη κοινή, ακόμα και με μια σύντομη έκφραση θαυμασμού προς τον δημιουργό. Εξάλλου όποιος αναγνωρίζει στον άλλο το θαύμα, σημαίνει ότι το ενέχει, το φέρει μέσα του, γι’ αυτό το οικειοποιείται και το αποδέχεται, το φτάνει πιθανώς, και το εγκολπώνεται και το υπερβαίνει ακόμα».

Η κριτικός λογοτεχνίας Λίνα Πανταλέων μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Εκουατόρια, πέρα από ιδεατή πολιτεία, ήταν μια επινόηση που έδινε νόημα στην μετά θάνατον ζωή. Δεσπόζουσα, λόγου χάριν, είναι η σκέψη του θανάτου, όπως μαρτυρεί και η βραβευμένη φράση: «Η μακρόχρονη συνήθεια του να ζεις σε κάνει ανίκανο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο». Ενδεχομένως ο ήρωας να θέλει να ξεγελάσει, για λίγο έστω, την αβεβαιότητα, καθώς σε κάποιο σημείο συλλογίζεται: «Ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει τα πάντα εκτός από την αβεβαιότητα». Η προσμονή μιας ειδυλλιακής κατάστασης της ύπαρξης, αποδείχτηκε χιμαιρική, καθώς υπερίσχυσαν η ακατανοησία, η αδιαλλαξία και η αντιπαλότητα που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις».

Ο Δημήτρης Σωτάκης, πεζογράφος, παρουσίασε το βιβλίο του Άντονυ Μάρα και υπογράμμισε λέγοντας: «Ο Άντονυ Μάρρα στον «Τσάρο της Αγάπης και της Τέκνο», καταθέτει ένα οδοιπορικό στην Ιστορία της Ρωσίας, από το Λένινγκραντ του 1937, τη Σιβηρία του 1999 στην Τσετσενία του 2000 και στη σημερινή Αγία Πετρούπολη. Έχει δημιουργήσει φωνές που φώτισαν πτυχές της ρωσικής ζωής: Τη βαθιά ριζωμένη αίσθηση της μοιρολατρίας, το μαύρο χιούμορ, την αποσύνδεση της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής, τη δυσπιστία σε θεσμούς μεγαλύτερους από την οικογένεια. Οι ήρωες του προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια νέα πραγματικότητα και καλούνται να αποδεχτούν ό,τι περιορίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και καταλύει τη μνήμη. Είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα.»

Η διευθύντρια του Literature.gr Ντίνα Σαρακηνού, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές της βραδιάς και τα στελέχη του περιοδικού. Τόνισε ότι το Literature.gr θα παραμείνει πιστό στο όραμα του και θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική την προώθηση της ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνίας.