Ένα ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της κινηματογραφικής δημιουργίας αναδεικνύει η έκθεση «Storyboards», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ FILME 2014, με τη στήριξη της Θεσσαλονίκης –  Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, από τις 19 ως τις 25 Μαΐου 2014, στο Γενί Τζαμί.

Στην έκθεση παρουσιάζονται storyboards γνωστών Ελλήνων σκηνοθετών, δηλαδή σειρές από σκίτσα που ουσιαστικά αναπαριστούν το σενάριο μίας ταινίας  απεικονίζοντας τα σημαντικότερα πλάνα μιας σκηνής. Μέσα από την έκθεση οι διοργανωτές επιχειρούν να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πρακτικές του κινηματογράφου προσεγγίζοντας τη διαδικασία δημιουργίας μίας ταινίας από τα πρώτα της μόλις στάδια.

Η έκθεση  πλαισιώνεται με κινηματογραφικά αποσπάσματα, προκειμένου να κάνει περισσότερο κατανοητή τη μετάβαση  από το storyboard στην ταινία. Οι σκηνοθέτες που παραχώρησαν δείγματα δουλειάς τους για να παρουσιαστούν στην έκθεση είναι οι Πέτρος Παπαδόπουλος, Λένα Παπαδοπούλου, Μάρκος Χολέβας, Νίκος Περάκης, Γιάννης Σμαραγδής, Ανδρέας Σιαδήμας και Γρηγόρης Βαρδαρινός.

To Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους  FILME 2014 πραγματοποιήθηκε από τις 8 ως τις 11 Μαΐου στο κινηματοθέατρο «Κολοσσαίον». Μέσα από το FILME, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κρίτωνας Ζαχαριάδης έδωσε  για τρίτη χρονιά την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες 18 – 44 ετών, από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, να προβάλουν την δουλειά τους και να διακριθούν μέσα από αυτή.

Οργάνωση-επιμέλεια: Χριστίνα Γκωλέκα

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Γιώργος Στογιάννης


Σκίτσο: Από την ταινία «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή