Οι Talking Heads έδωσαν τρεις συναυλίες στο Pantages Theater του Hollywood στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου του 1983. Οι συναυλίες αυτές κινηματογραφήθηκαν από τον φανατικό οπαδό της μπάντας Jonathan Demme και λίγους μήνες αργότερα το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε στις αίθουσες με τίτλο Stop Making Sense (στίχος από το κομμάτι Girlfriend Is Better).

Στο ξεκίνημα της ταινίας/συναυλίας ο ηγέτης της μπάντας David Byrne εμφανίζεται σε μιά άδεια σκηνή. ‘Γειά σας, έχω μια κασέτα που θέλω να παίξω’ (υπήρχαν ακόμα κασέτες…) λέει στο κοινό και ξεκινά το Psycho Killer με την ακουστική κιθάρα και τους ρυθμούς να βγαίνουν από ένα κασετόφωνο που ακουμπά στο πάτωμα της σκηνής. Στο δεύτερο κομμάτι (Heaven, μαζί με την Tina Weymouth-μπάσο) η σκηνή αρχίζει και αποκτά ζωή. Πίσω από το μισό των Talking Heads οι τεχνικοί του συγκροτήματος τοποθετούν τα όργανα στις θέσεις τους. Αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν ο κόσμος που παρακολουθούσε, ο οποίος είχε βρεθεί εκεί για να δει την αγαπημένη του  μπάντα.

Η συνέχεια καλό θα ήταν να μην αποκαλυφθεί εδώ εάν δεν έχετε δει την ταινία. Μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι το τι ακολουθεί στην δωρεάν προβολή που θα γίνει στην πλατεία Αβησσυνίας. Το πιο πιθανό είναι να νιώσετε πως βρίσκεστε όντως σε μία συναυλία των Talking Heads και απλά να αφήσετε το κορμί σας να παρασυρθεί στους ρυθμούς τους. Ο Demme καταφέρνει να μας κάνει μέλος του ακροατηρίου ενός γεγονότος που συνέβη χρόνια πριν. Αδιαφορεί για το εύκολο θέαμα ,εστιάζει στη μουσική και το συγκρότημα το οποίο βρίσκεται σε διαβολεμένη φόρμα. Ήταν η εποχή που οι Talking Heads έπαιζαν με επιπλέον μουσικούς και κατάφερναν ν’ ακούγονται καλύτεροι απ’ ότι στους δίσκους. Για παράδειγμα το Slippery People, αρχικά στην studio εκδοχή του (https://www.youtube.com/watch?v=YA2rZYgWVt8) και μετά στην εκτέλεση της ταινίας  (https://www.youtube.com/watch?v=C1RrJjDdXoA) σε οδηγεί να υποκλιθείς στην εμπειρία που ονομάζεται Talking Heads live (ίσως αρκετοί να θυμούνται την εμφάνισή τους στο γήπεδο του Παναθηναικού). Στην οποία εμπειρία πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει ο σπουδαίος David Byrne με αυτό το –δέκα-νούμερα-μεγαλύτερο-από-το κανονικό σακάκι του, ηλεκτρισμένος ως εκεί που δε παίρνει.

Το Stop Making Sense ανήκει στις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του Demme και αποτελεί μία από τις ελάχιστες ταινίες που σχεδόν επιβάλλεται να τη δει κανείς όρθιος, μόνο και μόνο για να μπορέσει να χορέψει. Είναι η μόλις δεύτερη προβολή της ταινίας στην πατρίδα μας (η πρώτη στις Νύχτες Πρεμιέρας πριν από μερικά χρόνια) και οι συνθήκες αυτής της προβολής μοιάζουν ιδανικές.


Διαβάστε επίσηςΤο 7ο Athens Open Air Film Festival είναι εδώ για ακόμα ένα καλοκαίρι!