Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε ένα σεμινάριο και μία συναυλία με τίτλο Στον λαβύρινθο της μουσικής του Μεσαίωνα: Ένας διαδραστικός οδηγός επιβίωσης.

Με αφετηρία τον σπάνιο κώδικα του 15ου αιώνα Oxford, Bodleian Library Canonici Misc. 213, facsimile του οποίου βρίσκεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη, παρτιτούρες, βίντεο και ζωντανή μουσική από όργανα εποχής ξετυλίγουν το κουβάρι της μουσικής του Μεσαίωνα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλόμουσους, σπουδαστές μουσικής αλλά και στο ευρύ κοινό που θα ήθελε να «αποκωδικοποιήσει» τη μουσική του Μεσαίωνα.

Ο κώδικας αποτελεί τη βασικότερη πηγή για την κοσμική μουσική του 15ου αιώνα ενώ περιλαμβάνει έργα σημαντικών συνθετών όπως οι Guillaume Du Fay και Gilles Binchois. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν ζωντανά με όργανα εποχής χαρακτηριστικά έργα από τον εν λόγω κώδικα καθώς και μια σφαιρική εικόνα της αισθητικής της εποχής που έμεινε γνωστή και ως «το φθινόπωρο του Μεσαίωνα».

Εισηγητής: Δημήτρης Κούντουρας, μουσικός και μουσικολόγος

Συμμετέχει το Σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης με έργα των Gilles Binchois, Guillaume du Fay, Johannes Legrant κ.α. Στη συναυλία που φέρει τον τίτλο «Στο Φθινόπωρο του Μεσαίωνα» συμμετέχει το σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών αποτελούμενο από τους: Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραίτη, τραγούδι, Όλγα Παπακωνσταντίνου, τραγούδι, Ηλέκτρα Μηλιάδου, μεσαιωνική βιέλλα, Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος & μουσική διεύθυνση.