Ο Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι έλαβε την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Δανίας, το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ακολουθώντας τα βήματα συγγραφέων όπως η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και ο Σαλμάν Ρούσντι.

Το βραβείο, που πήρε το όνομά του από τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα παραμυθιών, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 67.000 ευρώ.

Η επιτροπή τίμησε την «τολμηρή μείξη κλασικής αφήγησης, ποπ κουλτούρας, ιαπωνικής παράδοσης ονειρικού ρεαλισμού και φιλοσοφικού στοχασμού» του Μουρακάμι.

Ο εξηνταεξάχρονος συγγραφέας, του οποίου τα βιβλία έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, έχει φανατικούς θαυμαστές που αγαπούν τις περίπλοκες ιστορίες του για την παράνοια και τη μοναξιά της σύγχρονης ζωής, τις οποίες διανθίζει με αναφορές στην ποπ κουλτούρα.

Έχει επανειλημμένα προταθεί για το Βραβείο Νομπέλ και έχει λάβει ήδη πολλά σημαντικά βραβεία, όπως το Φραντς Κάφκα το 2006.

Η τελετή απονομής θα λάβει χώρα στη γενέτειρα του Άντερσεν, το Όντενσε, τον Οκτώβριο του 2016.

Το βραβείο έχει απονεμηθεί στον Πάουλο Κοέλο το 2007, στην Τζ. Κ. Ρόουλινγκ το 2010, στην Ιζαμπέλ Αλιέντε το 2012 και στον Σαλμάν Ρούσντι το 2014.

Τα βιβλία του συγγραφέα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Χαρούκι Μουρακάμι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως. Γεννήθηκε στο Κιότο το 1949 και παντρεύτηκε πολύ νωρίς, λίγο μετά τα είκοσι. Μαζί με τη γυναίκα του άνοιξαν ένα τζαζ κλαμπ στο Τόκιο με το όνομα Peter Cat. Ο Μουρακάμι αποδίδει την απόφασή του να γράψει σε μια παράδοξη στιγμή αιφνίδιας έμπνευσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζ μπολ. Παράλληλα με τη νυχτερινή εργασία του, εξακολούθησε να γράφει και να μεταφράζει μεγάλους Αμερικανούς συγγραφείς, αλλά στράφηκε αποκλειστικά στη συγγραφή μόνο μετά την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματος ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έγινε κινηματογραφική ταινία. Έκτοτε ο Μουρακάμι μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Χαβάη, δουλεύοντας με πρωτοφανή συνέπεια τα μυθιστορήματά του. Αγαπάει ιδιαίτερα και έκανε κάποτε, μόνος του, τη διαδρομή του κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Franz Kafka και Jerusalem, καθώς και το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιαπωνίας, το Yomiury, ενώ βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους υποψηφίους για το βραβείο Νομπέλ. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα έργα του ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΩΡΕΣ, το magnum opus του, 1Q84, Ο ΑΧΡΩΜΟΣ ΤΣΟΥΚΟΥΡΟΥ ΤΑΖΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ, και Ο ΚΑΦΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ.