Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει από 15 έως 28 Σεπτεμβρίου 2014, την έκθεση “Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη”, που αποτελεί έναν φόρο τιμής στην πιστή φίλη και δωρήτρια του Μουσείου, Λήδα Βαρδινογιάννη.


Κόρη του Ιωάννη και της Ειρήνης Κατακουζηνού, ανιψιά του σπουδαίου συλλέκτη και ευεργέτη Ευριπίδη Κουτλίδη, η Λήδα Βαρδινογιάννη μεγάλωσε ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης.

Η αγάπη της οικογένειάς της για την τέχνη αλλά και οι φιλικές σχέσεις που η ίδια καλλιέργησε με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, της επέτρεψαν να δημιουργήσει μια προσωπική συλλογή από σημαντικά έργα της νεοελληνικής ζωγραφικής, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν  στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, στους χώρους της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, μεταξύ άλλων, έργα του Ορέστη Κανέλλη, του Σπύρου Βασιλείου, του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιώργου Γουναρόπουλου, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι, άλλωστε, «φιλοξενούνται» και στην μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της συλλογής, μέρος του οποίου επίσης θα εκτεθεί, αποτελείται από έργα ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα (Νικόλαος Κουνελάκης, Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης), αλλά και μια μικρή συλλογή χαρακτικών ξένων δημιουργών, μεταξύ των οποίων ο Pablo Picasso, ο Max Ernst και ο Marc Chagall.

Τα έργα θα πλαισιώνονται από σπάνια έπιπλα, πορσελάνες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που προέρχονται από την προσωπική συλλογή της Λήδας Βαρδινογιάννη, με σκοπό να αποτυπωθεί  η γοητευτική ατμόσφαιρα μιας αστικής αθηναϊκής οικίας.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη