Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το ότι μπορεί να πιάσει μεταξύ 8,2 και 12 εκατομμύρια δολάρια. Στον πίνακα απεικονίζεται ένα και μόνον δέντρο με φόντο φύλλα. Το μοτίβο είναι τυπικό της μεταπολεμικής περιόδου του Βέλγου σουρεαλιστή και εμφανίζεται σε πολλά σημαντικά έργα του εκείνης της περιόδου.

«Η επιλογή του τίτλου υπονοεί ότι ο Μαγκρίτ πίστευε πως αυτή η σύνθεση ήταν ένας θρίαμβος στην αναζήτησή του να απαντήσει στο πρόβλημα του πώς να απεικονίζει δέντρα ενώ θα αποκαλύπτει επίσης το μυστήριο της πραγματικότητας» επισήμανε, σε ανακοίνωση, ο Olivier Camu, αντιπρόεδρος στον τομέα Ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στου Christie’s London. Παρατηρεί επίσης ότι, για τον Μαγκρίτ, το μοτίβο του δάσους αντιπροσωπεύει τη «φύση ως ουσιαστικό θέμα στην αντίληψη της πραγματικότητας από αυτόν».

Με διαστάσεις 1,30 επί 1,60 μέτρα, το «Αψίδα του Θριάμβου – L’Αrc de Triomphe», έργο του 1962, είναι ένα από τα λίγα μεγάλων διαστάσεων έργα του ζωγράφου που βρίσκονται σε χέρια ιδιώτη. Αρχικά, ανήκε στη συλλογή του Harry Torczyner, στενού φίλου του Μαγκρίτ και δικηγόρου του στις ΗΠΑ, ο οποίος απέκτησε το έργο τον Απρίλιο του 1962, έναν μήνα μετά την ολοκλήρωσή του. Ο Torczyner ήταν πρόσωπο-κλειδί στην προώθηση των έργων του Μαγκρίτ στην Αμερική και το 1994 εξέδωσε σειρά επιστολών που είχε ανταλλάξει με τον καλλιτέχνη υπό τον τίτλο «Magritte-Torczyner: Letters Between Friends». Το έργο αποκτήθηκε από τον σημερινό κάτοχό του γύρω στο 2000 (ο οίκος Christie’s London δεν αποκαλύπτει το όνομά του).

Τα έργα του Μαγκρίτ είναι πλέον από τα πλέον ευπώλητα έργα μοντέρνας τέχνης, καθώς σε δημοπρασία του Sotheby’s τον Νοέμβριο του 2018 το «Le Principe du Plaisir», έργο του 1937, πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ για «Μαγκρίτ» των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων (οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 15 με 20 εκατομμύρια δολάρια).


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ