Προσπάθεια σωτηρίας του θεάτρου από πολίτες και φορείς που θέλουν να ακυρώσουν τον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2007.

Προσπάθεια σωτηρίας του θεάτρου από πολίτες και φορείς που θέλουν να ακυρώσουν τον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2007.


Tο Θέατρο Βαφείο, είναι ένας σημαντικός χώρος πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αγίου Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, στο Βοτανικό.

Στα εφτά χρόνια της λειτουργίας του υπήρξε ένα πολύ ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, για την τέχνη και την κοινωνία της περιοχής. Πρόκειται για ένα όμορφο θεατράκι, στο οποίο έχουν γίνει δεκάδες αξιόλογες παραστάσεις.


Τελευταία παράσταση ήταν η Μήδεια του Ευριπίδη, η οποία ακόμα περιοδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μάλιστα έγινε ταινία, με σκηνοθέτες τον Ανδρέα Θωμόπουλο και τον Λάκη Καραλή και θα προβληθεί στις Κάνες του χρόνου.


Αν και ο χώρος είναι μικρός μόλις 140 τ.μ, έχει μεγάλη ιστορική αξία γιατί αποτελεί τμήμα του ιστορικού βαφείου, φινιριστηρίου της οικογενείας Σικ, που ιδρύθηκε το 1885.


Το κτίριο ήταν εγκαταλειμμένο και σε άθλια κατάσταση, κατοικία τρωκτικών και σκόνης , για τουλάχιστον 50 χρόνια. Η ομάδα του Βαφείου, αφού το μίσθωσε, το αποκατέστησε και το διαμόρφωσε σε θέατρο με κόπο, πόνο και χρήμα.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως αιφνιδίως, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, (ΚΕΔ), που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, έκρινε (χωρίς καμιά προειδοποίηση, όπως καταγγέλλουν οι θιγόμενοι) ότι δεν την συμφέρει πλέον η μίσθωση και γι αυτό πουλάει το χώρο.

Προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη έχει δραστηριοποιηθεί ήδη μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων και φορέων με ξεχωριστή καλλιτεχνική προσφορά.


Ανάμεσα τους οι: Ιάκωβος Καμπανέλη, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, Νίκος Κούνδουρος, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Βότσης, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Καρογελόπουλος, Νίκος Κυπουργός και δεκάδες άλλοι καλλιτέχνες από πολλούς και διαφορετικούς χώρους.


Για την διάσωση του θεάτρου Βαφείο προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:
Την Τρίτη 11 Σεπτ., στις 7μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος και την Τρίτη 18 Σεπτ., στις 9.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΚΕΔ (Λεωφ. Αλεξάνδρας 158Α, έναντι Αρείου Πάγου)


Όσοι επιθυμούν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στην προσπάθεια αυτή μπορούν επίσης να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: art-os.blogspot.com στο φαξ: 210-8840.615, στο email: [email protected], [email protected], ή με SMS στα τηλέφωνα: Μαρία Σκούπα τηλ: 6946-27.22.10, Λάκης Καραλής τηλ: 6946-013.469