Θεωρείται η καλύτερη ταινία του Ορσον Ουέλες και μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Το μοναδικό όσκαρ (σεναρίου) που κέρδισε, πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις.

Μπορεί να κέρδισε μόνο ένα βραβείο Οσκαρ αλλά η ταινία “Ο Πολίτης Κέην” του Ορσον Ουέλες, του 1941, θεωρήθηκε η καλύτερη και σημαντικότερη ταινία του. Τώρα το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου πρόκειται να πουληθεί έναντι ενός ίσως και περισσότερων εκατομμύριων δολαρίων.Ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει προς πώληση στις 11 Δεκεμβρίου, το αγαλματίδιο που κέρδισε ο Ορσον Ουέλες μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς για το σενάριο της ταινίας. Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης θα κυμανθεί από 800.000 έως 1.200.000 δολάρια.


Η ταινία, που αναφέρεται σε έναν διψασμένο για εξουσία βαρόνο του τύπου με πολιτικές φιλοδοξίες, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών.


Το βραβείο Οσκαρ του Πολίτη Κέην έχει διαγράψει μια εξαιρετικά περιπετειώδη πορεία μέχρι να φτάσει στη δημοπρασία.


Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι είχε χαθεί μέχρι που εμφανίσθηκε σε μια δημοπρασία του οίκου Σόθμπις το 1994.


Μέχρι τότε το κρατούσε κρυμμένο ένας κινηματογραφιστής στο Λος Άντζελες που κάποτε συνεργαζόταν με τον Ουέλες και εκείνος του το είχε δώσει αντί αμοιβής για τις υπηρεσίες του.


Η μικρότερη κόρη του Ουέλες Μπεατρίς μήνυσε τους Σόθμπις και τον κινηματογραφιστή και διεκδίκησε το βραβείο.


Οταν όμως προσπάθησε να το πουλήσει η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών μήνυσε εκείνη καθώς υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει τη διάθεση των βραβείων στην ανοικτή αγορά.


Το 2003 η Ουέλες πούλησε το Οσκαρ στο ίδρυμα Dax, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Λος Αντζελες που στηρίζει διάφορες εκπαιδευτικές, υγειονομικές και άλλες προσπάθειες. Η Dax παραχώρησε το Οσκαρ στους Σόθμπις για δημοπράτηση.