Η έκθεση «Στο κάτω κάτω της ΑΦΗς» είναι για τον χρόνο, για το πριν, το τώρα αλλά και το μετά, όπου η εξέλιξη της δουλειάς των μελών της ομάδας είναι εμφανής.

Τι σημαίνει χρόνος για τον καθένα, πώς τον αντιλαμβάνεται, πώς μετριέται, σε ποια άυλη, άπιαστη έννοιά του στέκεται.

Η πανδημία έδωσε άλλες διαστάσεις και νέα τροπή στην έννοια του χρόνου, έκανε το πριν να φαντάζει μακρινό, το μετά αβέβαιο και το τώρα το πιο απτό.

Η έκθεση αυτή, της ομάδας ΑΦΗ collective, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2020, σαν μία γιορτή για τα 40 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα και το εξωτερικό (1979 – 2019). Η πανδημία, όμως, δεν το επέτρεψε.

Οι δύσκολες συγκυρίες πρόσθεσαν στην ομάδα μία ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία, την απώλεια ενός δυναμικού και πολύ ενεργού μέλους της, της Κορίννας Κουτουζή.

Με την έκθεση αυτή η ομάδα τιμά την για τόσα χρόνια συνοδοιπόρισσα, συνεργάτιδα αλλά και φίλη ζωής.

Με το ‘Corinna’s wish’ τιμούν την Κορίννα Κουτουζή και όλοι οι φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες και ακόλουθοι της ομάδας, που χρηματοδοτούν αυτήν την έκθεση.

Λίγα λόγια για την ομάδα ΑΦΗ collective

Η ΑΦH Collective ιδρύθηκε το 1979. To αρχικό ενωτικό στοιχείο ήταν η επιθυμία των μελών, να αποφύγουν τη απομόνωση μετά από χρόνια σπουδών στο εξωτερικό. Να συνεχίσουν να μοιράζονται τον ενθουσιασμό, τις προσδοκίες, τους στόχους, τα κοινά ενδιαφέροντα.

Την εποχή εκείνη η Ελλάδα δεν διέθετε σχολές εφαρμοσμένων τεχνών ή θεσμούς που θα προωθούσαν αυτές τις τέχνες. Και ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική υπήρξε ένας διάλογος και ορισμός της σύγχρονης χειροτεχνίας μέσω των σχολών και των διάφορων ομάδων, η ΑΦΗ Collective είχε την μεγάλη και απροσδόκητη ελευθερία, να ορίσει την δική της έννοια στις τέχνες αυτές, συχνά ισορροπώντας μεταξύ των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών.

Εκεί που η διαδικασία, η ποιότητα της κατασκευής, το υλικό, οι δυνατότητές του αλλά και τα όριά του έχουν τόση σημασία όση και η ιδέα και η σκέψη για το έργο.
Υπάρχει μία ώσμωση με την ύλη, ένας διάλογος και αυτό είναι εμφανές στο έργο της ομάδας χάρη στην αισθητική καθαρότητα των έργων.

Η ιδιαιτερότητα των μελών ως καλλιτέχνες είναι η άψογη κατάρτιση της ύλης που επεξεργάζονται. Η βαθιά γνώση και ο σεβασμός προς αυτή, που συνοδεύεται από μία καλλιτεχνική ανησυχία και έρευνα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μία συνεχή εξέλιξη.

Υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρα. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση και εκπαίδευση του κοινού, έχει επηρεάσει, ενθαρρύνει και παρουσιάσει κι άλλους καλλιτέχνες με πρωτοποριακή δουλειά.

Η ομάδα δεν έχει ιεραρχία ούτε δογματικούς αποκλεισμούς, επιδιώκει ανοίγματα, συνεργασίες και χαρακτηρίζεται από ομαδικότητα, ενθάρρυνση, υποστήριξη, σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, μοίρασμα, αλληλοσυμπλήρωση.

Αυτές είναι άλλωστε και οι αξίες που έχουν επιτρέψει την ασυνήθιστα μακρά διάρκεια της ομάδας με αδιάλειπτη παρουσία όλα αυτά τα χρόνια από το 1979 έως σήμερα.
Και ενώ πολλά αλλάζουν γύρω και ο κόσμος προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα, η ομάδα επιμένει στην αργή χειρωνακτική κατασκευή ιδεών, ΄slow making’, σ’ έναν κόσμο ρευστό, και αυτό που μένει αναλλοίωτο ανάμεσα στα μέλη, είναι μια ζωντανή, πνευματική και συναισθηματική σχέση, ένας ‘δεσμός’ και μια δουλειά που προκαλεί τις αισθήσεις και εξελίσσεται διατρέχοντας τον χρόνο.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μέλη της ΑΦΗ collective στο σπίτι της Κορίννας ,1984 | Meredith Green, Donna Coson, Κορίννα Κουτούζη, Εύα Χειλαδάκη, Πατρίκ Koυτούζης, Μαρία Γρηγορίου, Γιάννης Παπαδόπουλος,